Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wylewki samopoziomujące

kargas

Recommended Posts

Witam wszystkich, mam takie pytanie do bardziej doświadczonych ode mnie osób w kwestii robienia wylewki. Mam do zrobienia wylewkę w 3 pomieszczeniach, razem jest ok 45m2, w każdym pomieszczeniu podłoga jest oczywiście krzywa, wstępnie sobie wszystko policzyłem i rozrysowałem i wyszło że min grubość wylewki to będzie 1cm a maksymalna 3,5-4cm. Wylewkę już kupiłem Atlas SAM200 tylko że na opakowaniu jest napisane że grubość wylewki powinna być między 25 a 60mm i teraz mam dylemat czy w miejscu gdzie wylewki powinno być 1 cm można zastosować tego Atlasa i czy mogą jakieś problemy wyniknąć w tym miejscu?

A jeżeli na tą wylewkę będę kładł płytki to ma to znaczenie? że np klei do płytek to jeszcze jakoś zwiąże bardziej?

skończy się tym że odejdą płytki z klejem i wylewką - poszukaj innej wylewki - niestety te z dużym zakresem są 2x droższe . W marketach budowlanych ciężko z takimi, raczej poszukaj w hurtowniach budowlanych.

no wlasnie....

http://www.icmarket.pl/weber-floor-4310-samopoziomujacy-podklad-podlogowy-wzmocniony-wloknami-p-24210.html

np taka moze byc ... 2-50mm

tylko nie kosztuje tyle co jakis tam SAM

Atlas sam to niestety kiepska wylewka, raczej więcej złego niż dobrego o niej słyszałem. Nie wspominają że wiele osób leje to pod drewno , co równa się odpadającym elementom. W przypadku płytek jeśli się je przyklei a wylewka będzie za gruba to popęka, odpoi się i w efekcie ostatecznym płyta będzie luźna aż odpadnie. Może jest opcja oddania tam gdzie się kupiło i dokupienia innej z dopłatą. Jak to ma służyć na lata to będzie to pewniejsze.

I przypominam o zagruntowaniu przed wylaniem. Ostatnio widziałem jak zachowała się masa bez gruntowania - nie zczepiła się z podłożem i była do skucia.

Baletnica też narzeka, że majtki jej przeszkadzały. Atlas jak każdy inny materiał musi być wykonany zgodnie z kartą techniczną. Podłoże na które wylewa się masy samorozlewne musi być suche, czyli musi mieć już wilgotność resztkową równoważną z klimatem w jakim będzie wylewka wysychała. podłoże musi mieć odpowiednią wytrzymałość na odrywanie mninimum 1,0N/mm2. Sama wylewka nie powinna mieć więcej wody, niż zaleca producent. Warunki wykonania wylewki muszą być optymalne, tzn powierzchnia nie może być nagrzana, w pomieszczeniu nie może być za sucho etc. Kto tego nie wie lub na to nie zwraca uwagi sam sobie jest winien! Atlas jest równie dobry jak inne samopoziomy!