Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile to kubik?

Recommended Posts

• 2 weeks później...
Kubik to metr sześcienny drewna bez pustych przestrzeni. Wg moich obliczeń to wychodzi jakieś 0.1875 kubika. Jak się pomyliłem to mnie poprawcie.

Kubik to metr przestrzenny a więc z pustymi przestrzeniami. W przypadku kantówki, desek 1 kubik = 1m3 =1mp. Kubika się glównie używa do drewna o nieregularnych kształtach np opałowego. Składamy kłody i liczymy po zewnątrz i mam kubiki. Za te kubiki płacimy cebuliony

Coś Ci się pomyliło kolego. Cytuję za Wikipedią: "Kubik – popularna nazwa metra sześciennego, miary objętości. Stosowana zazwyczaj do określania objętości drewna "netto", to znaczy bez pustej przestrzeni, która może znajdować się pomiędzy złożonymi w stos kłodami drewna wraz z korą."

Kubik to metr przestrzenny a więc z pustymi przestrzeniami. W przypadku kantówki, desek 1 kubik = 1m3 =1mp. Kubika się glównie używa do drewna o nieregularnych kształtach np opałowego. Składamy kłody i liczymy po zewnątrz i mam kubiki. Za te kubiki płacimy cebuliony

Bzdura. Kubik to metr sześcienny a nie przestrzenny.

Ludzie..... Boże widzisz i nie grzmisz?! Ciocia wiki i wujek pedia poszli spać?!

Kubik - to obiegowa nazwa metra sześciennego, a dawniej nazywano jednostki przestrzeni dla odróżnienia od miar powierzchni: kubicznymi. Stąd obiegowa nazwa - kubik. Tak samo jak obiegową nazwą 100 kg jest metr. Metr ziemniaków, metr tynku i tak dalej. Oznacza to, że metr sześcienny, czyli kubik - to ilość towaru o wymiarach 1m x 1 m x 1m., zwykle podaje się to w kg. Stąd 1m3 wody - to 1000 kg. 1 litr - to ilość wody w pojemniku o wymiarach 10 x 10 x 10 cm....

Jeżeli 1m x 1 m x 1m tp m3, to wiedząc ze 1 m = 100 cm 1 m3 to będzie także 100 cm x 100 cm x 100 cm oraz odpowiednia liczba innych jednostek. Nawet wiorst lub mil polskich...

Kolejna sprawa: jeśli jest podana cena czegoś za kubik - to jest to kubik liczony matematycznie. Z drugiej strony kupując coś w stylu drewno kominkowe jest miara kubik przestrzenny czyli tyle drewna ile mieści się starannie ułożone w koszyku o wymiarach 1 x 1 x 1 m