Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak odbieracie to wnętrze?

domi-nikka

Recommended Posts

A ja jestem ciekawa jakie odczucia ma autorka wątku i czemu miał służyć ten quiz ? :-) Bo nasze opinie już poznała :)

Do negocjacji z małżonkiem, by mieć argumenty za ewentualną demolką i zrobieniem wszystkiego na szaro, czarno i z Ikea w tle :)

Dzięki serdeczne za odpowiedzi :) i za poprawę humoru :)

Co do mojej opinii, to ja mam podobne wrażenia, jak wiele tu osób: wnętrze przeładowane, duszne, zbyt wiele dekorów stłoczonych na zbyt małej powierzchni przez co tworzy się ciężkawa kakofonia. Byłam ciekawa, czy to tylko mój odbiór, widzę, że nie.

Pytacie o powód :) Próbuję przekonać pewną osobę, że styl kolonialny na małej powierzchni = stonowane tło i odpowiedni detal. Detal, a nie ogrom właściwych stylowi mebli, przedmiotów i wykończeń, bo na małej powierzchni (nie pytajcie nawet jak małej) to nie ma szans bytu.

Na razie ciężko idzie... (przekonywanie :))

Co do mojej opinii, to ja mam podobne wrażenia, jak wiele tu osób: wnętrze przeładowane, duszne, zbyt wiele dekorów stłoczonych na zbyt małej powierzchni przez co tworzy się ciężkawa kakofonia. Byłam ciekawa, czy to tylko mój odbiór, widzę, że nie.

Pytacie o powód :) Próbuję przekonać pewną osobę, że styl kolonialny na małej powierzchni = stonowane tło i odpowiedni detal. Detal, a nie ogrom właściwych stylowi mebli, przedmiotów i wykończeń, bo na małej powierzchni (nie pytajcie nawet jak małej) to nie ma szans bytu.

Na razie ciężko idzie... (przekonywanie :))

A co to jest ten styl kolonialny we wnętrzu ?

Wybacz złośliwość, ale Twoja wypowiedź brzmi nieco jak komunały sprzedawane zadziwionym głąbom przez samozwańczego projektanta po miesięcznym kursie.

A co to jest ten styl kolonialny we wnętrzu ?

Wybacz złośliwość, ale Twoja wypowiedź brzmi nieco jak komunały sprzedawane zadziwionym głąbom przez samozwańczego projektanta po miesięcznym kursie.

Wojtek, myślę, że lepiej ode mnie wiesz, co to styl kolonialny ;)

Mieliśmy okazję przedyskutować temat na privie, ale czytelnikom należy się wyjaśnienie z mojej strony.

Zbyt szanuję ludzi (generalnie), by traktować ich jak "głąbów", niezależnie od poziomu własnej wiedzy na dany temat (zaznaczam, że bynajmniej nie uważam się za eksperta w projektowaniu). Moje stwierdzenie - to, które podkreślasz - było skrótem myślowym odnoszącym się do konkretnej sytuacji, przed rozwiązaniem której stoi bliska mi osoba, której pomagam w remoncie mieszkania. Miejsca do dyspozycji jest bardzo mało (nieco ponad 5 mkw), a plany odnośnie urządzenia tej małej powierzchni mają wielki rozmach - nieadekwatny do ilości miejsca (przynajmniej wg mnie). Spełnienie wszystkich oczekiwań, o jakich usłyszałam, jest po prostu niewykonalne. Ponieważ jednak szanuję czyjeś marzenia (a akurat ten gabinet, ta stylistyka i określone przedmioty i meble w nim były od dawna marzeniem właściciela) staram się znaleźć kompromis, by z jednej strony nadać pomieszczeniu określony charakter, a z drugiej nie przesadzić. Przekonywanie idzie ciężko, bo ciężko się rezygnuje z czegoś, co od dawna miało się w głowie i liczyło, że się uda to zrobić w oczekiwany sposób. Tym bardziej chciałabym aby ostateczny efekt dał satysfakcję, a nie rozczarowanie.

Tyle ode mnie.

Jeżeli jeszcze ktoś odniósł wrażenie podobne do Wojtka, to przykro mi. Intencje były inne.

• 2 years później...