Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dolot średnica rury- kanału

endriu1510

Recommended Posts

Poloz kawalek drewna wdloz tylu wkladu.

Po srodku cos na podpalke. Oprzyj o ten klocek kladac obok siebie jakies 4 spore kawalki drewna i daj ogien. Wszystko otwarte ma max.

Przez pierwsze 5 minut mozesz ne domykac drzwi, bedzie szybciej.

Gdy wierzchnia warstwa drewna sie zwegli, wytworzy sie zar, mozesz przymykac doplyw powietrza.

Dolot zmieniony na 100mm (tak mi pasowało pod meblami w kuchni)

Przetestuje dopiero jutro bo nałożyłem stiuk na obudowę dam znać jak to wyszło :hug:

Poloz kawalek drewna wdloz tylu wkladu.

Po srodku cos na podpalke. Oprzyj o ten klocek kladac obok siebie jakies 4 spore kawalki drewna i daj ogien. Wszystko otwarte ma max.

Przez pierwsze 5 minut mozesz ne domykac drzwi, bedzie szybciej.

Gdy wierzchnia warstwa drewna sie zwegli, wytworzy sie zar, mozesz przymykac doplyw powietrza.

Zrobię tak jak mówisz ,ja robiłem to dokładnie odwrotnie :D

I drewno brałem prosto z dworu także na pewno było wilgotne

Dolot ma byc calkowicie otwarty caly czas. Przymykasz regulacje na wkladzie: jak bedzie sporo zaru to do zera(niewielki przeplyw na szybe przewidzial producent)

Dolot mozesz zamknac tylko wowczas gdy masz kupe zaru i nic nie juz nie dokladasz. Spokojnie wowczas utrzyma sie np. od 24 do 6-7 rano

Przymykac powoli ...

Czy dolot ma być lekko otwarty podczas palenia bo rozumie ze przy kominku mam zamknąć