endriu1510 16.03.2015 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Witam jestem w trakcie montażu wkładu zibi narozny 12KW W ścianie znalazłem rurę dolotu do kominka (z lat 70 ) Miałem wcześniej wolno stojący jotøl Rura jest o średnicy 50mm czy mogę ją zamontować czy nie jest za mała ? prosił bym o szybka odpowiedz pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 16.03.2015 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Witam.Trochę za mała ... policz - producent montuje króciec we wkładzie o średnicy 120 mm, co daje pole przekroju 113 cm2, a Twoja rurka o średnicy 50 mm, ma go ledwie niecałe 20 cm2 - już pieciokrotnie mniej.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endriu1510 17.03.2015 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Wczoraj zapalił w kominku i bardzo zabrudzilo mi szybę po godzinie palenia:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bagi69 17.03.2015 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Bo tak jest z "kominkami rekreacyjnymi " .Jak to rekreacja ,przy każdym paleniu wku.......się i drapać sadzę.Kto wymyślił tą durną nazwę ,określenie "kominek rekreacyjny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 17.03.2015 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 przy takim (fi 50 ) dolocie to chyba normalne, odłącz dolot, uchyl gdzieś w pobliżu okno i testuj na suchym drewnie rzecz jasna.kiedy poczujesz różnicę, wykonaj nowy dolot o przekroju fi 110 i ciesz się ciepełkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endriu1510 17.03.2015 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Dolot zmieniony na 100mm (tak mi pasowało pod meblami w kuchni) Przetestuje dopiero jutro bo nałożyłem stiuk na obudowę dam znać jak to wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 17.03.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Poloz kawalek drewna wdloz tylu wkladu. Po srodku cos na podpalke. Oprzyj o ten klocek kladac obok siebie jakies 4 spore kawalki drewna i daj ogien. Wszystko otwarte ma max. Przez pierwsze 5 minut mozesz ne domykac drzwi, bedzie szybciej. Gdy wierzchnia warstwa drewna sie zwegli, wytworzy sie zar, mozesz przymykac doplyw powietrza. Dolot zmieniony na 100mm (tak mi pasowało pod meblami w kuchni) Przetestuje dopiero jutro bo nałożyłem stiuk na obudowę dam znać jak to wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endriu1510 18.03.2015 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Poloz kawalek drewna wdloz tylu wkladu. Po srodku cos na podpalke. Oprzyj o ten klocek kladac obok siebie jakies 4 spore kawalki drewna i daj ogien. Wszystko otwarte ma max. Przez pierwsze 5 minut mozesz ne domykac drzwi, bedzie szybciej. Gdy wierzchnia warstwa drewna sie zwegli, wytworzy sie zar, mozesz przymykac doplyw powietrza. Zrobię tak jak mówisz ,ja robiłem to dokładnie odwrotnie I drewno brałem prosto z dworu także na pewno było wilgotne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endriu1510 18.03.2015 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Przymykac powoli ... Czy dolot ma być lekko otwarty podczas palenia bo rozumie ze przy kominku mam zamknąć ..... Przez pierwsze 5 minut mozesz ne domykac drzwi, bedzie szybciej. Gdy wierzchnia warstwa drewna sie zwegli, wytworzy sie zar, mozesz przymykac doplyw powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 18.03.2015 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Dolot ma byc calkowicie otwarty caly czas. Przymykasz regulacje na wkladzie: jak bedzie sporo zaru to do zera(niewielki przeplyw na szybe przewidzial producent) Dolot mozesz zamknac tylko wowczas gdy masz kupe zaru i nic nie juz nie dokladasz. Spokojnie wowczas utrzyma sie np. od 24 do 6-7 rano Przymykac powoli ... Czy dolot ma być lekko otwarty podczas palenia bo rozumie ze przy kominku mam zamknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endriu1510 19.03.2015 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 pierwszy raz widzę ogień po więcej jak godzinie palenia Dzięki lecho*ski Szyba czysta wypala się smola w środku kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 20.03.2015 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Niech się dzieje ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts