Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to ma sens?

scaffi

Recommended Posts

:bash: Witam od czytania bolą już mnie oczy dlatego po prostu zapytam Wymyśliłem sobie że nasz dom będziemy ogrzewać peletami a miamowicie kotłem Kostrzewa pellet 100 mój plan jest taki aby kocioł podłączyć do bufora ciepła około 800l (dom 180m kocioł ma byc 16 kw) na dole podłogówka + 1 kaloryfer poddasze tylko kaloryfery (4 ) to teraz pytam czy taki układ wygeneruje jakieś oszczedności (z buforem).Na mój rozum jest tak kocioł na pelet posiadajacy zapalarke odpali sie i pochodzi " na maxa" naładuje bufor się wyłączy i oszczędzam na pellecie bo się nie pali jak bufor ostygnie to się znowu odpali i "na maxa" i tak cyklicznie. czy tak to działa! czy bufor 800l starczy instalacje będą się układać za 3 tygodnie kotłownia ma jeszcze czas wylewki płytki takie tam więc mam czas czegoś się dowiedzieć bo rożnie mi doradzają pozdrawiam i dziękuje scaffi

Gość Arturo72

Na pewno zrezygnować z kaloryferów. Instalacja mieszana to głupota.

Na logikę,pellet z zapalarka nie musi mieć bufora,za dużą moc przejmie wylewka i zakumuluje ale w paliwach zasayfiajacych nie wiem jak to jest.

Edytowane przez Arturo72

Na pewno zrezygnować z kaloryferów. Instalacja mieszana to głupota.

Na logikę,pellet z zapalarka nie musi mieć bufora,za dużą moc przejmie wylewka i zakumuluje ale w paliwach zasayfiajacych nie wiem jak to jest.

Do peletów bufor stosowało się w palnikach dwustanowych (palnik pracował z pełną mocą i się wygaszał) żeby ograniczyć liczbę cykli rozpalanaia. Przy mocy modulowanej i dobrze dobranym układzie raczej zbędny) Arturo to tak jak z pompami ciepła - teraz mamy inwertery wiec buforek zrobił się zbędny.

też mi się wydaje, że dla mocowo dobranego peleciaka bufor nie jest potrzebny. Bufor to raczej kotłów zasypowych i HG- ewentualnie dla małych domków z przewymiarowanym dużym kotłem na ekogroszek

A co nam da bufor w przewymiarowanym kotle na ekogroszek ? Nic. Nagrzeje bufor i będzie się kisił w podtrzymaniu aż wystudzenia domu i wystudzenia i wystudzenia bufora to jeszcze zależy od tego jaki będzie układ sterujący bo zwykle jest to tak że grzeje bufor tak jak cwu latem czyli dłuuuga praca w podtrzymaniu. Najcześciej bufor w takich instalacjach jest stosowany jako takie duuuuuże sprzęgło hudrauliczne.