Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy dach dwuspadowy...

jarq11

Recommended Posts

Zrob naczółki i juz bedzie wielospadowy.

a jeśli bez naczółków to nie jest wielospadowy?

a daszek nad wejściem?

wydaje mi się że intencją planistów było ograniczenie jednospadowych a nie zabronienie np. dwuspadowych. no ale ....

jaki dokument zagwarantuje mi niezmienność interpretacji urzędnika odnośnie tej kwestii?

• 2 weeks później...
... to (wg urzędu) także wielospadowy?

w Planie mam zapisany dach wielospadowy, tzn ... jaki? czy dwuspadowy bez dodatków może być.

jakie sa te interpretacje.

Witam,

Dwuspadowy nie mieści się w pojęciu wielospadowy. W jednym z ostatnich muratorów były rysunki dachów i ich nazewnictwo. Z kolei dach dwuspadowy, do którego dodasz naczółki nie jest wielospadowy lecz naczółkowy (znowu wg. Muratora). Ale pocieszające jest, że urzędnicy takie rzeczy różnie interpretują - np w moim Starostwie Powiatowym w Pozku są dosyć życiowi...

pocieszające jest, że urzędnicy takie rzeczy różnie interpretują - np w moim Starostwie Powiatowym w Pozku są dosyć życiowi...

dziękuję "sąsiadowi" z drugiej strony A2.

pytanie tylko, jak to ustalić przed kupnem projektu aby później nie mieć jednego zbędnego.

czy można otrzymać jakąś wiążącą opinię/decyzję?

... to (wg urzędu) także wielospadowy?

w Planie mam zapisany dach wielospadowy, tzn ... jaki? czy dwuspadowy bez dodatków może być.

jakie sa te interpretacje.

Aha - w muratorze 5/2004 wyróżniają różne rodzaje dachów np: czterospadowy (kopertowy) i dość podobny namiotowy. Przy dachu kopertowym piszą, że każdy dach wielospadowy jest trudny do wykonania. Czyli kopertowy to pewien przypadek wielospadowego. Zapewne i namiotowy jest przypadkiem dachu wielospadowego tak jak np. kwadrat jest czworokątem albo i prostokąt też jest czworokątem. Czy dach dwuspadowy jest odmianą wielospadowego? Chyba jednak nie. Natomiast naczółkowy jest "niemal identyczny jak dwuspadowy" - tak piszą w Muratorze.

Cóż - tak naprawdę to zachęcam do wizyty w Starostwie. Chyba tylko tak można uniknąć zakupu projektu, który trzeba będzie potem wyrzucić.

PS - A gdzie sąsiad z drugiej strony A2 się buduje? :D

Wiele znaczy więcej niż jeden. Na chłopski rozum każdy dach który ma więcej niż jeden spad jest wielospadowy. Ale pewności nie mam. Ja mam w PZiZT obowiązek dachu wielospadowego, a projekt przewiduje dach dwuspadowy. Właśnie projekt poszedł do starostwa i zobaczymy co na to użędnicy :)

Powiem szczerze ze rozumuje podobnie jak Kordo. Jeden to jeden a wiele to wiecej niz jeden (czyli dwa rowniez ;) ).

Murator nie jest wyrocznia wiec najlepiej moim zdaniem udac sie na "wycieczke" do Starostwa, albo chocby wykonac telefon i zwyczajnie pogadać z urzednikiem, albo tez oprac kierunek gminy gdzie powstaja plany zagospodarowania i wydawane sa warunki zabudowy.

pozdrawiam