Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczenie ściany przed klejeniem

Recommended Posts

Witam, nie wiem czy dział odpowiedni, dlatego proszę moderatorów o wyrozumiałość.

Mam pomalowaną ścianę farbą lateksową. Tynk cementowo wapienny, nie kładłem gładzi, bo tynki są na prawdę b. dobrze położone, drobny piasek. Tak pomalowałem ściany.

Teraz chcę na jednej ze ścian przykleić cegłę gipsową za pomocą kleju gipsowego. Logiczne jest, że na farbę tego nie położę i pytanie jak przygotować taką ścianę...? Konieczne jest szlifowanie czy wystarczy "podrapać" ścianę robiąc rysy?

Ostatnio jak robiłem remont i w przedpokoju na farbę lateksową kładłem kamień to wykonawca zmatowił trochę ścianę ("podrapał" - jak to napisałeś) i zagruntował unigruntem. Kazał mi tylko kupić lepszy klej elastyczny - mapei adesilex - podobno najmocniejszy na rynku (około 60zł za 25kg worek).

Witam, nie wiem czy dział odpowiedni, dlatego proszę moderatorów o wyrozumiałość.

Mam pomalowaną ścianę farbą lateksową. Tynk cementowo wapienny, nie kładłem gładzi, bo tynki są na prawdę b. dobrze położone, drobny piasek. Tak pomalowałem ściany.

Teraz chcę na jednej ze ścian przykleić cegłę gipsową za pomocą kleju gipsowego. Logiczne jest, że na farbę tego nie położę i pytanie jak przygotować taką ścianę...? Konieczne jest szlifowanie czy wystarczy "podrapać" ścianę robiąc rysy?

zmatowić i pomalować specjalnym podkładem pod tynki który poprawi przyczepność i dobry klej jak pisał kolega - albo młoteczkiem kujemy ścianę robiąc z niej biedroneczkę aby klej złapał to co jest pod farbą :D