Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bloczki fundamentów 24cm czy 38cm ?

lukasx

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie,

Jest to mój pierwszy post, sprawa dosyć pilna a opini tak wiele, ze człowiek głupieje.

Moze wsród osób z doświadczeniem teoretycznym i praktycznym bedzie łatwiej znaleźć odpowiedz.

Sprawa wyglada następująco:

Projektant który robi mi projekt domu jednorodzinnego, parterowego z dachem ceramicznym (koperta ) o wymiarach 18m x 11,5m, budowanego z porothermu 30cm wyliczył mi ze bloczki fundamentowe maja mieć szerokość 38cm.

Wykonawca który otrzymał ten projekt, aby zrobić kosztorys, powiedział mi ze robienie takiego fundamentu mija sie z celem i generuje niepotrzebne koszty i według jego wieloletniej praktyki ( faktycznie sprawdzałem buduje kilka domów rocznie i dział od wielu lat na rynku ) przy domu parterowy mnie ma sensu układać takiego fundamentu, a wystarczy bloczek fundamentowy o szerokości 24cm.

Projektant twierdzi jedno ( jest jednak teoretykiem i to nie on płaci za materiał ), a wykonawca z dużym doświadczeniem drugie.

Projekt jeszcze nie został orzeczenie odebrany i mogę zlecić jego przeprojektowane, lecz czy to ma sens czy nie ?

Przy bloczku 24cm a ścianie 30cm, ściana bedzie wystawac. Ja już sam zgłupiałem, a to dopiero początek...

Mam nadzieje ze wszystko opisałem bez błędów merytorycznych.

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam,

Łukasz

Jeżeli chodzi o ciężar budynku to bloczek 24cm spokojnie da radę. 38 może wynikać np z układu ścian, ale to można załatwić rdzeniami w ścianie.

A jak chcesz mieć naprawdę solidne ściany fundamentowe zrób monolityczne. Na 100% gr.25 styknie.

Dlaczego zleciłeś projekt osobie której nie potrafisz uwierzyć że wie co robi?

Projekt robił mi znajomy, wybrałem go ze względu na koszty ( tak teraz już wiem ze to nie jest najważniejsze i płace za to nerwami, a gdyby nie rozsądny wykonawca to i większymi kosztami ze względu na przeszacowanie potrzebnych materiałów), lecz większe zaufanie mam do osoby która ma być wykonawca, jednakże nie mogę zupełnie pominąć zdania projektanta. Jednak jest on projektantem takzwanej starej daty, a wykonawca jest bardziej zorientowany w tym co aktualnie robi.

Rozumiem ze bloczek 25cm przy ścianie z ceramiki 30 cm to nie jest jakiś wymysł tylko aktualna praktyka przy większości projektów ?

Ps. Nie potrzebuje budować bunkra tylko domu, który bedzie solidnie stal :-)

Dziękuje za szybka odpowiedz.

Pozdrawiam,

Rozumiem ze bloczek 25cm przy ścianie z ceramiki 30 cm to nie jest jakiś wymysł tylko aktualna praktyka przy większości projektów ?

Bloczki są modne bo wykonawcy są leniwi. Tak taka jest praktyka ale jeszcze raz to napiszę nie znamy Twojego projektu, układu ścian.

Też mi mówiła koleżanka z pracy, która właśnie będzie się wprowadzać, że mieli takiego konstruktora oszołoma, który sobie uwidział, że ściany piwnicy mają być z bloczków na 38 cm i koniec. Bo niby 8 metrów dalej jest droga po której jeżdżą tiry (!). Ścianę 24 wypchnie i katastrofa budowlana gotowa. Prosili, błagali i nic. Uparł się na amen. Mają zatem bunkier atomowy.

Jak się trafi na takiego niereformowalnego, to warto zauważyć, że, o ile wiem, da się legalnie wprowadzić zmiany konstrukcyjne przez innego projektanta. Jedynie forma architektonicza jest chroniona prawem autorskim jako dzieło, przez co architekt może skutecznie blokować zmiany wizualne czy funkcjonalne, ale nie grubość ściany pod ziemią. Może nie szarpać się, tylko zapłacić i podziękować, a później wprowadzić te zmiany na etapie realizacji?

Bo niby 8 metrów dalej jest droga po której jeżdżą tiry (!).
:bash: to się robi ścianę z litego żelbetu .. a nie jakieś pustaczki się robi..

pół biedy pustaki .. betonowe .. mocne .. ale zaprawa pod znakiem wielkiego zapytania stoi .. może jak by dał zbrojenie w warstwę i M20

murować to można powiedzieć, że warto było dawać tak grube bloczki ..

Inaczej to jest czyste placebo .. w odniesieniu do żelbetu.

Jeśli taki był uchachany bezpieczeństwem, to tylko zostaje wykonanie zbrojonej ściany z porządnymi wieńcami.

Zakładając wylewanie B20 .. to już jest to jednolite B20..

a tak bloczki np B30 a zaprawa M10.. lub gorzej. No cóż ..

Może podłącze się pod temat, planuje budowe domu w Jonatanach Archon (link: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-jonatanach/m17720d9644c8c ). W projekcie założono lane ściany z żelbetu, kierbud proponuje zmianę na bloczki 24cm? Zgodzić się?

To zależy o ile wyjdzie taniej. Jeżeli cenowo wyjdzie dość podobnie, to zawsze lane są trochę lepsze bo to monolit a nie mur, ale jak się da zaoszczędzić sporą kwotę, to czemu nie. Na bloczkach też będzie stało.