Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzyb i mokre ściany.

cinek93

Recommended Posts

Witam

Jest duży problem z grzybem. Gdy jest bardziej wilgotno lub jest deszcz to w pomieszczeniu ściany są mokre a co za tym idzie, grzyb.

Pomieszczenie jest ocieplone od zewnątrz i od wewnątrz styropianem. Teraz na wiosnę było kolejne czyszczenie ścian i ponowne malowanie.

Jest malutki wywietrznik na suficie i tylko tyle. Nie ma żadnego okna.

Tak to wygląda.

Snap1.jpg

Widać jak ściana jest mokra. Drzwi też zazwyczaj są mokre od wewnętrznej strony.

Dodam jeszcze filmik z widokiem na całe pomieszczenie.

https://www.youtube.com/watch?v=ER3G4C5KmsE&feature=youtu.be

Co trzeba tutaj zrobić żeby nie było tej wilgoci i grzyba?

Z góry dziękuję serdecznie za pomoc.

Ocieplone jest zwykłym styropianem. Z zewnątrz styropian 10cm. W wewnątrz styropian 5cm.

Jeśli chodzi o temperaturę to jest w miarę ciepło. W nocy jest zimno.

Nie ma tam okna, grzejnika.

Rano są zawsze mokre drzwi. Jak jest deszcz to całkowicie porażka. Ściany od razu są mokre.

Co z tym można zrobić? I od czego zacząć?

Ocieplone jest zwykłym styropianem. Z zewnątrz styropian 10cm. W wewnątrz styropian 5cm.

Jeśli chodzi o temperaturę to jest w miarę ciepło. W nocy jest zimno.

Nie ma tam okna, grzejnika.

Rano są zawsze mokre drzwi. Jak jest deszcz to całkowicie porażka. Ściany od razu są mokre.

Co z tym można zrobić? I od czego zacząć?

To jest jakiś wiatrołap?

Jak on jest odizolowany od reszty domu?

Jakieś kolejne drzwi?

Pozdrawiam

GREGOR

To że jest styropian, ma tyle do rzeczy, że jest go za mało .. przez co ściany są na tyle zimne, iż może powstać na nich kondensacja

pary wodnej. Wiem co chciał ktoś zasugerować .. ściany nie zdychają i ...

Ściana ma być hiper, ultra, super szczelna ! przed ruchami pary wodnej.

Jakieś utrwaliły się mity w społeczeństwie, że zdychanie ścian to proces który jest w stanie uregulować

zawartość % pary wodnej w powietrzu:bash: totalne dno tych fachowców co was karmią taką papką głupoty.

Spróbuj się im przeciwstawić, to wyzwą cie od teoretyków itd.. super .. bo oni nie mają zielonego pojęcia co z czym i tworzą hiopotezy ?

bajki ? może mity ..

Wentylacji totalnie brak w tym domu, czy to takie trudne rozewrzeć każe skrzydło i na miro rozwarcie ustawić ?

to aż trzeba żyletkami się chrastać, szukać bytów urojonych ..

są pewne dobitne dowody totalnego partactwa tych co wykonywali izolację, np w około okien .. po prostu .. złodzieje w budowlanych rękawiczkach

kradną wam ciepło z domu, przez swoje dyletanckie zachowanie, przez postępowanie jak durnie ! zero progresji ku wiedzy, tylko tkwienie w tych swoich gusełkach!! Jakoś wychowałem się w domu bez izolacji, gdzie są jeszcze lepsze kruczki

np płyta balkonu zachodzi nad pokój .. U przegrody = 3,3 W/m2K.. po przeliczeniu pas tej przegrody o szerokości ~1,2 m traci tyle prawie co cały dom z mojego awatarka ! jakoś pod nie ma grzyba ..

ponieważ dom wietrzył się przez mocno nieszczelne okna, plus podnoszenie temp tego powietrza = spadek wilgotności względnej.

Ile tam mogło być ? 20 -25 % max ..

a tu kliniczny przypadek wręcz sauny ..

Ludzie ! to jest tak podstawowa wiedza żeby wietrzyć że szkoda gadać .. nie zachowujcie się jak durnie .. bo wstyd.

Generalnie współczuję mieszkania w zapleśniałym i zagrzybionym domu.

Niestety problemy powstały na własne życzenie.

Panuje przekonanie, że okna plastikowe montuje się po to, aby były szczelne - bardzo szczelnie.

Niby na początku jest "oszczędniej", bo zabiliśmy wentylację, ale za chwilę ściany robią się czarne i jest dramat.

Nie wiemy jednak czy kiedykolwiek w tym domu była sprawna wentylacja.

Co by tu dużo nie pisać, trzeba sprawić aby wentylacja się pojawiła i nigdy nie zdechła.

Grzyby umrą same, a mieszkańcy będą zdrowi i szczęśliwi.

Pozdrawiam

GREGOR

Tak jak poprzednicy zrobić wentylację pomieszczeń oraz ja proponuję wykonać nawiewniki w oknach . Sprawdź wilgotność w pomieszczeniach . Tam gdzie jest już grzyb czy pleśń umyj ściany Domestosem zielonym. Ja z doświadczenia wiem że dopóki nie pojawi się grzyb czy też woda na ścianach to człowiek nie ma pojęcia o wilgoci w domu . Sam walczyłem z wilgocią fakt faktem po generalnym remoncie. Na początku ponad 80% wilgotności w pomieszczeniach . Po wykonaniu wentylacji oraz wprowadzeniu osuszacza powietrza w domu po wilgoci śladu nie ma .Teraz wilgotność jest na poziomie około 45 % . Ściany suche . A wszystko to za radami forumowiczów Muratora. .