Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Kupiłem dom, w którym trzy kanały wentylacyjne są umieszczone w jednym kominie z przewodami spalinowymi od kominka i pieca gazowego.

Rzut komina z góry wygląda jak na załączonym obrazku.

komin.jpg

Trzy kanały z lewej strony to wentylacja, większy na górze po prawej to spaliny z kominka, mały na dole po prawej to spaliny z pieca kondensacyjnego.

Kalenica znajduje się około 120cm od krawędzi komina od strony kanałów wentylacyjnych. Spadek w kierunku kanałów spalinowych.

Kanały wentylacyjne są otwarte z góry, przykryte daszkiem (żeby nie padało do środka). Na bokach komina nie ma żadnych kratek wylotowych.

Czy jest to prawidłowe rozwiązanie?

Jeżeli nie, to w jaki sposób zakończyć wyloty kanałów wentylacyjnych?

Dzięki

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/199174-jak-zako%C5%84czy%C4%87-kana%C5%82y-wentylacyjne-na-kominie/

Gość Konto usunięte_12*

A którędy jest pobierane powietrze do spalania gazu w tym "kondensacie"?

Jeśli chodzi o te kanały wentylacyjne, to wszystko będzie fajnie, jeśli nie wystąpi "cofka" , bo wtedy do domu mogą się dostawać spaliny z tych kominów.

Ważny jest więc dystans (mierzony w pionie) między poziomem wylotu kanałów wentylacyjnych i wylotów kominowych.

Komin spalinowy od kominka jest około 60cm ponad poziom kanałów wentylacyjnych.

Komin od pieca narysowany jest schematycznie. Prawdę mówiąc nie przyglądałem się przejściu dachowemu i nie ustalałem skąd piec pobiera powietrze do spalania.

Czasami występuje efekt wstecznego ciągu w wentylacji i potrafi zassać nie tyle spaliny z mojego komina, co z komina sąsiadów.

Zastanawiam się, jak z tym walczyć.

Gość Konto usunięte_12*

Pytałem, skąd "kondensat" pobiera powietrze, bo jeśli to system "rura w rurze", to może zaciągać spaliny z komina dymowego i (w przypadku niektórych kotłów posiadających czujnik dymu) spowoduje to wyłączanie kotła.

A jak wyeliminować "cofkę"?

Usprawnić wentylację :D

(sporo tu na Forum o tym było).