Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Powietrzne pompy. Jakie COP?

AdrianEH

Recommended Posts

Pytanie takie:

Szukam na rynku najwydajniejszych pomp powietrznych. Z jakimi COP spotkaliście się dla A2/W35 i dla A-7/W35 i może ekstremalnie A-7/W55? oczywiście wg nowej normy :)

Jeżeli trafi ktoś na najniższe COP to też wrzucać. Dzięki.

Tu masz prawie wszystkie:)

http://www.bafa.de/bafa/de/energie/erneuerbare_energien/publikationen/energie_ee_waermepumpe_liste_ab_2013.pdf

Dzięki. Trochę rzeczy sie już pozmieniało :) Ale jest jakiś obraz. Tak przeglądałem i Atlantici dość dobrze wychodzą. Dimplex ma wprowadzić jakieś nowości z Copem ponad 4 przy A2/W35

Dzięki. Trochę rzeczy sie już pozmieniało :) Ale jest jakiś obraz. Tak przeglądałem i Atlantici dość dobrze wychodzą. Dimplex ma wprowadzić jakieś nowości z Copem ponad 4 przy A2/W35

Nic się nie pozmieniało:) Nazwa pliku jest tylko stara. To są badania pomp na dzień 05.03.2015, więc jak najbardziej aktualne:yes: Zresztą wystarczy spojrzeć, że są tam już najnowsze modele Panasonika, które w 2013r jeszcze produkowane nie były.

wychodzi na to, że domu mocno energooszczędnym pompa ciepła nie dość że ma długi czas zwrotu, to jeszcze jej żywotność spada. np. u mnie od kilku dni nie włącza się ogrzewanie, wylewka i płyta fundamentowa ma już pewnie temperaturę otoczenia. jak włączy się ogrzewanie, to powrót będzie przez długi czas na niskim poziomie, zanim wzrośnie do 25*C to pomieszczenia będą już nagrzane.

A ile to jest niskie skraplanie a ile wystarczająco wysokie.:D

Daikin i panasonik maja taka barierę a atlantic / fujitsu nie mają tego.

A kolega miał może "do czynienia" z agregatami skraplającymi działającymi "w zimie" bez regulacji ciśnienia / temp. skraplania ?

Moje doświadczenie jest takie że zwykle jak nie było regulacji to miałem robotę przy wymianie sprężarki dla mnie na plus bo robota była nawet jak "przetarg" wygrała tańsza firma - bo nie doliczyła regulatora :)

O różnicach w budowie wymienionych urz.(D,P,A/F) nie wspomnę - wymiennik płytowy vs wymiennik rurowy umieszczony (o zgrozo na tym forum) w buforze

P w pierwszej wersji urządzeń przyjął asekuracyjnie że spr. ma pracować na 50% jeżeli temp. w obiegu c.o. jest pomiędzy 20 a 25 teraz już wystarcza 10oC - z czegoś to wynika - pewnie chcieli jak najszybciej "zajechać" sprężarki wprowadzając nową linię produktów na rynek ;).

Nie zapominajmy o wydajności tzr (ezr w mniejszym stopniu ale zawsze) wynikającej z różnicy ciśnień.

Ale jak to na tym forum producenci i sprzedawcy ( a instalatorzy w szczególności) robią to wszystko tylko dlatego aby orżnąć was biednych konsumentów :yes:

Swoja drogą podobnie postępują producenci gruntówek - pozwalają na pracę grzałki przy niskim skraplaniu.

A wracając do kwestii P producent którego wyroby montowałem przed tym jak "przejął" go P pozwalał na pracę spr. do 15oC można było w ustawieniach serwisowych obniżyć do 10oC - z czegoś to wynika wielkość wymiennika nie jest "gumowa" a spr. ma swój zakres pracy.

nie mam dużego doświadczenia w układach chłodniczych,dlatego pytam .

Czy są inne sposoby zabezpieczenia sprężarki .Czy tylko podniesienie temperatury skraplania.

Z tego co wiem problemem jest wykraplanie już w sprężarce to powoduje uszkodzenia.

Wydaje mi się ,że elektroniczna kontrola procesu sprężania i rozprężania (czujniki) w znacznym stopniu chronią sprężarkę.

Z mojego doświadczenia wynika ,że niechlujnie przeprowadzony rozruch (próżnia i szczelność i długości rur) ma największy wpływ na trwałość układu.

Wystarczy zrobić zgodnie z instrukcją:)