clarnet 21.03.2015 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 @fachman tak dla precyzji w Daikinie pompa w trybie pc startuje jak powrót z instalacji przekroczy +18 stopni (a nie 25) @mkm tak z ciekawości wrzuć jakiś link z informacją/danymi/wykresem, że pompa grzeje od +10 w instalacji ciekaw też jestem jak to wygląda jak na zewnątrz jest np. +15 pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.03.2015 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 @fachman tak dla precyzji w Daikinie pompa w trybie pc startuje jak powrót z instalacji przekroczy +18 stopni (a nie 25) pzdr To ja mam starszy model. Ja tylko zwracam uwagę na parametr ,żeby na to też zwracać uwagę .Nic wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 21.03.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 tak dla precyzji w Daikinie pompa w trybie pc startuje jak powrót z instalacji przekroczy +18 stopni (a nie 25) Z ciekawości chętnie zerknę na kopertę pracy sprężarki w niej pracującej, jeśli takową zamieścisz. Dyskutujący o minimalnym skraplaniu (przy danym parowaniu), zapewne również będą Ci wdzięczni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 21.03.2015 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Niestety nie dysponuję taką klasyczna kopertą pracy, ale dokładne wykresy temperatur pracy znajdziesz , np. tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.03.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 http://www.specjalnoscchk.pl/literatura/Jasiukiewicz23.pdfPrzystępny sposób obniżenia ciśnienia-temp. skraplania w skraplaczu.http://www.specjalnoscchk.pl/literatura/Jasiukiewicz24.pdfPrzystępny sposób zwiększenia ciśnienia-temp.parowania w parowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 21.03.2015 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 http://www.specjalnoscchk.pl/literatura/Jasiukiewicz23.pdf Przystępny sposób obniżenia ciśnienia-temp. skraplania w skraplaczu. http://www.specjalnoscchk.pl/literatura/Jasiukiewicz24.pdf Przystępny sposób zwiększenia ciśnienia-temp.parowania w parowniku. Fajne - doczytałem resztę artykułów z Politechniki Gdańskie. Za bardzo nic mnie drastycznie nie zaskoczyło ale fajnie poukładane. Warto poczytać, dlaczego montować podłogówkę i nie montować drabinek i kaloryferów do pomp ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 21.03.2015 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 http://www.specjalnoscchk.pl/literatura/Jasiukiewicz24.pdf Przystępny sposób zwiększenia ciśnienia-temp.parowania w parowniku. Czy teoria o przegrzewaniu suchych par już upadła, czy nadal przy niej obstajesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 21.03.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Czy teoria o przegrzewaniu suchych par już upadła, czy nadal przy niej obstajesz? Nie upadła. Wręcz przeciwnie. W moim przypadku interesować mnie będzie temp. skraplania max. 30oC a temp. par czynnika +/- 15-20oC .Z jednej strony niższe ciśnienie cieczy ,z drugiej wyższe ciśnienie par z tytułu temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 21.03.2015 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Nie upadła. Wręcz przeciwnie. W moim przypadku interesować mnie będzie temp. skraplania max. 30oC a temp. par czynnika +/- 15-20oC .Z jednej strony niższe ciśnienie cieczy ,z drugiej wyższe ciśnienie par z tytułu temperatury. skoro skraplanie czynnika chłod. 30 to jaką zakładasz deltę na wymienniku freon - c.o. i jak w związku z tym temp. zasilania c.o i jaka delta na c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 21.03.2015 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Jesteś pewien tutaj akurat kpiłem z tych co prowadzą tu taką "krucjatę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 21.03.2015 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 @mkm tak z ciekawości wrzuć jakiś link z informacją/danymi/wykresem, że pompa grzeje od +10 w instalacji ciekaw też jestem jak to wygląda jak na zewnątrz jest np. +15 pzdr przy + 15 oddaje moc nominalna przy ograniczonej wydajności - niższa modulacja spr. mam tylko materiały z szkolenia + własne doświadczenie z rozruchów inst. z nowymi modelami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 21.03.2015 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Z jednej strony niższe ciśnienie cieczy ,z drugiej wyższe ciśnienie par z tytułu temperatury. Nadal tego nie kumasz Przegrzanie suchej pary nie podniesie ciśnienia parowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.03.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Myślę,że ty nie kumasz. Podgrzanie jest sprawą wtórną . Przewymiarowany parownik ma odparować a zużyte powietrze podgrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 22.03.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Myślę,że ty nie kumasz. Panowie, nie wkładajcie już kija w mrowisko..... To nie ma sensu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.03.2015 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Jakaś piaskownica "wdarła się" na forum. Nie wspominałeś wcześniej o przewymiarowanym parowniku. Poza tym jak masz - 10C na polu, to jak wielkim by on nie był, ciśnienie parowania i tak nie będzie większe niż - 10. Nawet nie będzie większe niż - 13K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.03.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Panowie, nie wkładajcie już kija w mrowisko..... To nie ma sensu! co jest tym mrowiskiem? bardzo lubię takie atrakcje, ale tu nie widzę mrowiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.03.2015 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Jakaś piaskownica "wdarła się" na forum. Nie wspominałeś wcześniej o przewymiarowanym parowniku. Poza tym jak masz - 10C na polu, to jak wielkim by on nie był, ciśnienie parowania i tak nie będzie większe niż - 10. Nawet nie będzie większe niż - 13K. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?235610-Op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87-pomp-ciep%C5%82a&p=6807695&viewfull=1#post6807695 Jednym słowem parownik o możliwości odparowania x kg czynnika/h w połączeniu z możliwością podgrzania par do ciśnienia dla temp. np. +15oC ,jest bez znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 22.03.2015 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?235610-Op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87-pomp-ciep%C5%82a&p=6807695&viewfull=1#post6807695 Jednym słowem parownik o możliwości odparowania x kg czynnika/h w połączeniu z możliwością podgrzania par do ciśnienia dla temp. np. +15oC ,jest bez znaczenia? a widzisz jednak nie nadążam za tobą. W zbyt wielu watkach drążysz temat Jest bez znaczenia. Ciśnienie par zależy od temperatury w jakiej następuje przemiana fazowa czynnika w parowniku. Im on większy tym mniejsza będzie delta parowanie/powietrze, ale nigdy parowanie nie będzie wyższe od temperatury powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.03.2015 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Zgadzam się. Nigdy nie będzie wyższe od temp.powietrza.Ale wyobraźmy sobie parownik wąski a wysoki, gdzie w dolnej części zbiera się czynnik ciecz-para .Niech ten parownik obmywają dwie strugi powietrza. W dolnej części powietrze zewnętrzne o temp. np. -10oC a w górnej powietrze zużyte z domu.Pomińmy kwestię zamrażania górnej części parownika,bo i na to może być sposób.Wszak parownik ,to nic innego jak wymiennik krzyżowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts