angel24 17.03.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Witam.Robię remont na dolnej kondygnacji domu jednorodzinnego, Będę miał kuchenkę gazową na ścianie gdzie nie ma komina.Okap będzie na ścianie zewnętrznej jest możliwość wykucia bezpośrednio dziury na zewnątrz,lub podłączenie do wentylacji kominowej lecz musiałbym prowadzić rurę od okapu jakieś 6metrów.Która rozwiązanie będzie lepsze?Dzięki za pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalaf5 17.03.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Możesz wykuć na zewnątrz ,lecz daj na zewnątrz wywietrznik z klapką zwrotną żeby przez okap do kuchni Ci nie wiało a przy okazji nie nawiewało brudu do okapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 17.03.2015 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Możesz wykuć na zewnątrz ,lecz daj na zewnątrz wywietrznik z klapką zwrotną żeby przez okap do kuchni Ci nie wiało a przy okazji nie nawiewało brudu do okapu. Ta "klapka" (zawór zwrotny), to ZŁY pomysł Handlowe zawory zwrotne nie mają żadnej blokady (na czas postoju) i wskutek niekontrolowanego ruchu powietrza, wiatru lub przeciągu potrafią dokuczliwie "kłapać" (w nocy jest to szczególnie upierdliwe ). Jest to zatem robota dla majsterkowicza, aby zrobić takie zamknięcie, które będzie można łatwo otwierać przed włączeniem okapu i szczelnie zamykać po jego wyłączeniu. Trzeba bowiem pamiętać, że taki nieszczelny (jak te handlowe) zawór zwrotny, to dodatkowy, niechciany (szczególnie zimą ) nawiewnik. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angel24 31.03.2015 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Znajomi mi doradzają wyprowadzić rurę na zewnątrz domu,kolanko do góry kawałek rury 20cm i daszek.Czy ten pomysł jest dobry?Boje się,że para może się skraplać i wracać z powrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 01.04.2015 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Czy ten pomysł jest dobry?Boje się,że para może się skraplać i wracać z powrotem. Mogą, w postaci skroplin lub kapać może woda opadowa (daszek w 100% nie zabezpieczy). Trzeba więc: 1. zamiast kolanka dać trójnik (ale wtedy będzie kapać w dół, a podczas wiatru - po ścianie albo 2. odprowadzać te skropliny cienką rurką (pod tynkiem) do kanalizy W sumie lepiej więc dać wylot poziomy z "kapinosem" (odsunięty od ściany) pzdr. Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 19.02.2022 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 również mam ten sam problem, nie przemyślałem tematu wcześniej i teraz mam dwie opcje, albo wywalić dziurę na zewnątrz i zamontować jakis wywietrznik na elewacji, albo zastosować okap w formie pochłaniacza. Macie jakies sprawdzone rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 19.02.2022 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 (edytowane) Ja mam dziurę na zewnątrz. Jach chcesz pochłaniacz a nie atrapę to jedyne rozwiązanie. Edytowane 19 Lutego 2022 przez Nurek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickry 19.02.2022 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2022 Ja mam dziurę na zewnątrz. Jach chcesz pochłaniacz a nie atrapę to jedyne rozwiązanie. Możesz pokazać jak to z zewnątrz wygląda i jakich materiałów użyłeś? Nie cieknie po elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts