Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

Zarzucę takie zagadnienie i zależy mi na Waszych doświadczeniach.

Mam do wykończenia podłogę w garażu i pomieszczeniu gospodarczym (40m2) i chciałbym gres położyć (temat żywic i innych tego typu rzeczy zgłębiłem i odrzucam z przyczyn finansowych m.in. - dodatkowo gres już mam).

Problemem jest podmakanie wylewki - zaraz po wprowadzenie (2 lata temu) wody gruntowe w okolicy tak się podniosły, że nasz obniżony troszkę garaż miał wylewkę całą mokrą - dodatkowo ściany podmokły tak do wysokości 20-30cm. I teraz pytanie co z tym fantem zrobić - czyli hydroilzolazja. Czy pomoże i jakiej najlepiej użyć- czy lepiej dać sobie spokój i kłaść płytki bezpośrednio i może kiedyś pojedyncze odpadną.

Nie ukrywam, że związane jest to też z ceną - bo koszt hydroizolacji (np. Sopro) przewyższy cenę płytek ;)

Zapraszam do dyskusji i szczególnie opisania swoich doświadczeń.

https://forum.murator.pl/topic/199196-gres-a-podmakaj%C4%85ca-wylewka-w-gara%C5%BCu/

Dzień dobry,

Zarzucę takie zagadnienie i zależy mi na Waszych doświadczeniach.

Mam do wykończenia podłogę w garażu i pomieszczeniu gospodarczym (40m2) i chciałbym gres położyć (temat żywic i innych tego typu rzeczy zgłębiłem i odrzucam z przyczyn finansowych m.in. - dodatkowo gres już mam).

Problemem jest podmakanie wylewki - zaraz po wprowadzenie (2 lata temu) wody gruntowe w okolicy tak się podniosły, że nasz obniżony troszkę garaż miał wylewkę całą mokrą - dodatkowo ściany podmokły tak do wysokości 20-30cm. I teraz pytanie co z tym fantem zrobić - czyli hydroilzolazja. Czy pomoże i jakiej najlepiej użyć- czy lepiej dać sobie spokój i kłaść płytki bezpośrednio i może kiedyś pojedyncze odpadną.

Nie ukrywam, że związane jest to też z ceną - bo koszt hydroizolacji (np. Sopro) przewyższy cenę płytek ;)

Zapraszam do dyskusji i szczególnie opisania swoich doświadczeń.

jak zrobisz hydroizolację to woda pójdzie po ścianach jeszcze wyżej. Klient miał ten sam problem i tam skończyło się wykopaniem małej studzienki do zbierania wody gruntowej i wsadzeniem pompy która odpompowuje wodę która tam się zbierze. Dodano wentylację i problem z podmakaniem ustał.

https://forum.murator.pl/topic/199196-gres-a-podmakaj%C4%85ca-wylewka-w-gara%C5%BCu/#findComment-6782373

To może doprecyzuję.

To co się wydarzyło 2 lata temu, to okoliczni sąsiedzi mówią, że takich wód nie było przez lat 20 - co nie znaczy, że teraz nie będą co roku. W poprzednim roku sucho, w tym na razie też. Dodatkowo drenaż jest zrobiony na działce - przy takiej ilości wody jaka była nie pomógł. Generalnie zakładam, że sytuacja wyjątkowa była i nie jest to taki problem, żeby próbować go rozwiązać.

https://forum.murator.pl/topic/199196-gres-a-podmakaj%C4%85ca-wylewka-w-gara%C5%BCu/#findComment-6782406