Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

doprowadzenie powietrza do kominka

Gość

Recommended Posts

Pewnie już o tym było ale nie mogę się doszukać. Czy do kominka z wkładem kominkowym konieczne jest doprowadzenie powietrza z zewnątrz? Jeśli tak to jak to wykonać na etapie fundamentów? Jaka średnica itp? Nadmieniam że planuję rekuperator. Czy można to jakoś powiązać?

Na rekuperatorach się nie znam, ale jeśli masz wkład kominkowy to jest potrzeba doprowadzenia powietrza. Możesz to zrobić na dwa sposoby:

1. doprowadzenie samoistne - czyli poprzez pomieszczenie w którym się znajduje. Sprowadza się to do odpowiedniej wentylacji pomieszczenia, jego oziębienia itd.

2. prowadzisz pod podłogą /jeśli na gruncie - to podczas zasypywania wykopów/ rurę pcv np. o śr. 10cm. Rura z jednej strony przechodzi przez ścianę fundamentową i najlepiej jeśli wychodzi na zachód /przeważające wiatry w Polsce/ z drugiej strony wychodzi pod kominkiem. Najlepiej zabezpieczyć ją przed owadami gryzoniami - aby nie wchodziły do środka. Dobrze jest aby nie było dużo załomów w rurze.

Jeszcze raz przeszukaj forum - był to temat dość szeroko komentowany. Warto to odnaleźć.

Pozdrawiam

Specjalne doprowadzenie powietrza do komory spalania kominka ma sens zawsze niezaleznie od sposobu wentylacji (grawitacyjna, mechaniczna, z rekuperacją). W układzie mechanicznym z rekuperatorem uklad bedzie niestabilny jezeli nie zrobimy doprowadzenia. W końcu w czasie "pracy" kominka zuzywa od sporo powietrza, ktore jest "wydalane" przez komin, wiec wentylacja wtedy musi zapewnic wiekszą ilosc powietrza dostarczanego. Przy dedykowanym doprowadzeniu powietrza do kominka działa od tak jakby na zewnątrz domu wiec jest dla wentylacji domu neutralny

Rure najczesciej umieszcza sie przy ziemi a więc trudno aby wiatr w nią dmuchał. Podczas spalania wytwarza się podciśnienie w rurze doprowadzającej a więc nie ma znaczenia kierunek świata a raczej jej przekrój i długość. Ja u siebie dałem 160( została z kanalizacji) od strony północnejdługości ok 4 m.

Cypel zgadzam się z Tobą. Doprowadzenie powietrza do kominka ma sens szczególnie przy rekuperacji. W jednej z publikacji dopatrzyłem się zalecenia aby czerpnia powietrza była poniżej poleniska kominka. Tak też zastosowałem u siebie. Dałem kanał doprowadzający 160 przechodzący bezpośrednio pod kominkiem w kanał o przekroju prostokątnym. Dla zapobieżenia wychłodzenia pomieszczenia w czasie gdy kominek jest nieczynny, zrobiłem w zakładzie blacharskim prosty szyber umieszczony w kanale. Powietrze doprowadziłem pod wkład kominkowy ale oddzieliłem je od komory w której nagrzewa się powietrze służące do grzania domu i poprzez szczelinę w przedniej części obudowy kominka, wychodzi bezpośrednio przy otworach wkładu służących do zasysania powietrza do spalania. Niestety nie mogłem pozwolić sobie na wkład z doprowadzeniem bezpośrednim powietrza do spalania. To rozwiązanie sprawdza się bez zastrzeżeń. Przy zamkniętym szczelnie domu otworzenie szybra poprawia wyraźnie szybkość spalania no i w komin nie idzie ciepłe powietrze z pomieszczenia.

Rekuperacja zapewnie zrównoważony dopływ i odpływ powietrza, a kominek bez dodatkowego zasilenia powietrzem do spalania będzie miał tendencje ( przy doszczelnionym domu ) do wytwarzania podciśnienia.

Pozdrawiam

Araman - ja nie wymyśliłem sobie faktu, aby rurę wyprowadzać najlepiej na zachodnią stronę. Jest to zdanie specjalistów od montażu kominków z firmy Koperfam.

Trudno mi w tej sytuacji polemizować z Tobą. Powiem jednak, iż jeśli jest możliwość to dlaczego nie wyprowadzić na zachód.

Pozdrawiam

Dyskusje na temat lokalizacji czerpni powietrza były już na forum. Argumentacja "zachodnich" była taka, że przewaga wiatrów zach. daje gwarancję "turbodoładowania" spalania w kominku. Uważają, że w przypadku wystawy wsch. przy silnym wietrze zach. może się wytworzyć podciśnienie przy ścianie budynku utrudniające proces spalania. U mnie zimą wschodnia ściana budynku jest zasypana śniegiem zwiewanym z dachu. Powstają wcale słusznej wysokości zaspy. Czerpnie powietrza kominkowego zlokalizowałem (nie miałem wyjścia) od południa. Działa OK. Przy wietrze południowym muszę zasuwą umieszczoną w tym kanale ograniczać dopływ powietrza bo z kominka nawet przy zamkniętym szybrze robi się piec martenowski.