ania1719508426 24.06.2004 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 Mam pytanie do znawców detali murarskich: Jak po polsku nazywa się "dog toothing" czyli ozdoba muru polegająca na ułożeniu jednej warstwy cegieł pod kątem 45 stopni?Charakterystyczne "zęby" można najczęściej oglądać na Mazurach - stare domostwa z czerwonej cegły. http://www.ibstock.uk.com/images/litpics/getitright/no13img1.GIF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 29.06.2004 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Nikt nie wie, czy głupie pytanie zadałam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asm 29.06.2004 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Aniu,nie wiem czy to pytanie jest glupie, ale jak bede na budowie to zapytam pomocnika - byl kelnerem w londynie, wiec po angielsku cos musi spikac - to moze cos powie na ten temat, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 29.06.2004 17:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Super! Ciekawe, czy będzie wiedział... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peteros 29.06.2004 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Nie masz dobrego słownika (słowników)? dogtooth1) ornament czterolistny w angielskim gotyku (Stanisławski)2) psie zęby (motyw ornamentalny gotyku angielskiego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 29.06.2004 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Peteros, a czy widziałeś gdzieś użyty termin "psie zęby" w polskim tekście o architekturze.Qrcze, przekopałem sporo knig w domu za określeniem tego elementu, ale nijak nie mogę znaleźć niczego stosownego...Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peteros 29.06.2004 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Widziałem chyba w jakimś niezbyt fachowym piśmie, bodajże przewodniku Pascala po krajach skandynawskich. Pierwsze hasło pochodzi ze słownika Stanisławskiego, o jeszcze przedwojennym rodowodzie. Drugie zaś ze świeżutkiego wielkiego PWN/Oxford - znam kilku z jego twórców i nie sądzę, by podali polski ekwiwalent nieświadomie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asm 30.06.2004 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Peteros ma racje, w oxwordzkim faktycznie jest taka definicja z dopiskiem Archit. , a budowniczy - kelner z londynu nic nie wie o tym jak sie to nazywa - o ile jakos specjalnie sie nazywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 30.06.2004 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Z tymi słownikami to bym jednak uważał, nie uwierzę, póki nie zobaczę w słowniku terminologicznym sztuk plastycznych lub architektury.Pytam, bo mimo że od ładnych kilku lat param się historią architektury (przyznam - głównie XIX-wiecznej), to nigdzie nie natrafiłem na taki termin - zazwyczaj używa się formy opisowej: pas fryzu z cegieł ustawionych pod kątem, czy podobnie.Musze jeszcze pogrzebać w jakichś lepszych opracowaniach albo arch. średniowiecznej, albo XX-wiecznej.Dam znać, jak coś znajdę.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 30.06.2004 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Mam te same doświadczenia co Sławek. Dlatego spytałam na forum. Wiem jeszcze tyle, że ów ornament przywędrował do Polski z północy, najprawdopodobniej ze Skandynawii. Słowniki mam, ale - tak jak napisał Sławek - nigdy nie spotkałam się z polskim określeniem: "psie zęby". Przekopałam również strony www rozmaitych "bractw", ale nic nie ma. Pozostaje wiedza ludowa - może starsi murarze pamiętają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 30.06.2004 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Uff, chyba coś znalazłem. Pogrzebałem w jeszcze bardziej zakurzonych knigach i natknąłem się na artykuł Janiny Eysymontt o architekturze pierwszych kościołów franciszkańskich na Śląsku (Z dziejów sztuki śląskiej, W-wa 1978). Otóż w odniesieniu do formy identycznej z dog toothing używa ona określenia "fryz zębaty". Sprawdziłem - mieści się to w ramach przyjętej przez Kozakiewicza w "Słowniku terminologicznym sztuk pięknych" definicji ząbków. Zgodnie z nią nie są to tylko klasyczne denticuli, znane od czasów porządku doryckiego, ale także: "każdy motyw ornamentalny w formie pasa z elementów zbliżonych kształtem do zębów". Uzbrojony w tę informację wygooglowałem (fryz zębaty) poniższą stronkę kościoła dominikanów w Sandomierzu, gdzie na samym dole umieszczony jest opis dekoracji elewacji prezbiterium z ilustrującym go obrazkiem. Myślę więc Aniu, że możesz śmiało używać terminu "fryz zębaty", może dodając "ceglany". Tylko, czy ktoś Cię zrozumie, zwłaszcza w odniesieniu do architektury 1 poł. XX w., to inna sprawa Serdeczności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 30.06.2004 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Slawek! Stawiam duże http://www.odra.wodzislaw.pl/YaBBImages/piwo.gif ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 01.07.2004 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 Daj znać, jak będziesz we Wrocku, to zgłoszę się po odbiór nagrody Ciao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts