MdeFoxe 18.03.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Witajcie,jestem na etapie tynkowania w nowo wybudowanym domku (tynki wewnętrzne). Ściany są z porothermu, miejscami beton.Chcę dać tynki ręczne cementowo wapienne. Wybór padł na Ceresit CT 22. Ściany uprzednio planuję zagruntować Ceresit CT17 (beton, porotherm).Ma być tylko tynk, bez gładzi itd.Z tym, że trochę mało informacji jest w internecie o tym tynku. Ktoś go używał? Proszę o opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 18.03.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Tynk jest jak dla mnie taki jak lubię. Cementowo wapienny: wapna ok 3%, cementu ok 8-9% prawdopodobnie. Słaby, o małym oporze dyfuzyjnym. Grubość nakładania - bodajże 4 mm za jednym podejściem. Klasa CI - przy tym co podali, oznacza, że to raczej niższe wartości dla tej klasy, co raczej lepiej. Nie wiem, czy zanim położysz ten tynk,. nie trzeba będzie zrobić delikatnego szprycu/narzutu na ściany - bo nie wiem czy grunt da sobie radę z wyrównaniem chłonności na Porothermie i betonie (jaki?) na tyle by jednako się zachowywał, sechł i wilgł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MdeFoxe 18.03.2015 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Dziękuję Balto za odpowiedź. Mała korekta, pewnie miałeś na myśli 40 mm za jednym podejściem Tak twierdzi karta techniczna. Cóż o betonie mogę powiedzieć - beton towarowy C16/20. Problem w tym, że nie znam nikogo kto by tego użył a nawet na składach nie ma od ręki. Wziąłbym sobie worek i coś tam "pochlapał". A tu zupełny brak towaru. Jest na zamówienie, więc muszę od razu parę palet zamawiać i mam problem. Brać, czy nie brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ra__f__al 20.03.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Pod tynk nie grunt CT17 tylko Betokontakt i szpryc, w przeciwnym razie tynk nie będzie miał odpowiedniej przyczepności początkowej a w późniejszym czasie pojawią się spękania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 20.03.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Fakt, zjadło mi jedno 0 i jedną I w CSII. Przy okazji - to zależy jaki beton - jeśli jest na ostro to można dawać jeśli na gładko, to dowiedzieć się u producenta co ten zaleca. Może być lub nie musi Betokontakt. Poza tym dowiedzieć się o ten narzut / szpryc. Można go dać zawsze, natomiast może się okazać, że bez niego producent wymaga grubszą lub warstwę o konkretnej minimalnej grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts