Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie ogrzewaniem mieszanym (podłog+ grzejniki) + rekuperacja+ kocioł na pellet

grohu

Recommended Posts

widzisz ja w kotle peletowym mam zamontowaną pompę (fabrycznie) przy normalnym układzie (grzejniki a podłogówkę też mogę zrobić na jednej pompce) instalacja jest bardzo prosta dodatkowo dochodzi zawór do cwu, bez zbędnych wodotrysków problem zaczyna sie robić gdzy jest instalacja mieszana ale takie rzeczy też musieliśmy rozwiązać bo duża cześc klientów którzy się do nas zgłaszają ma w ten sposób wykonaną instalację. I zaczyna się jazda z pompkami mieszaczami i całym tym dodatkowym osprzętem. Ale tak są instalacje wykonywane i bardzo trudno jest to zmienić niestety w zeszłym roku namawiałem klienta na podłogówkę na całości to usłyszałem że jak mi się nie podoba to mam wyp..... bo on sobie znajdzie takiego który mu zrobi tak jak on będzie chciał.

Panie fachmanie, nie jestem mistrzem, ja zwykły technik jestem.

Oszustwem i naciąganiem inwestora jest to, że do tak ciepłego domu, chcą włożyć ponad dwukrotnie przewymiarowane urządzenie grzewcze.

Nie wspomnę o skomplikowanej instalacji, być może zasadnej w celu prawidłowego funkcjonowania, ale zupełnie zbędnej do ciepłego domu.

Postrzegam to jak oferowanie diesla z DPF przez sprzedawcę aut, żeby Klient mógł po bułki jeździć.

Ale wiesz oczywiście że ten kocioł może pracować z mocą 3-4 kW przy zachowaniu wysokiej sprawnosci a gdy już będzie zbędny to się wygasi ? Niestey podajemy tylko górną wartość a nie podajemy dolnej i tu jest mały problem często są urządzenia np o mocy 3 - 24 i ludzi to też może dziwić że do takiego domu 24 kW kocioł ale jego najwyższa sprawnośc jest akurat w okolicach mocy minimalnej.

Ale wiesz oczywiście że ten kocioł może pracować z mocą 3-4 kW

Nowy dom wybudowany z głową wymaga tyle mocy pewnie przez 10-20% sezonu grzewczego. Gdybym u siebie zainstalował taki kocioł, to byłby zapalany i gaszony pewnie trzy razy dziennie - raz na CO, dwa razy na CWU :). Tak by to wyglądało przez 100% mijającego sezonu grzewczego, gdzie obciążenie domu dobiło do 2 kW. myślę że przez pracę zapalarki i obecną cenę pelletu kosztowałoby mnie to niewiele mniej co grzanie czystym prądem.

no ok ale do wyliczenia 1 kwh trzeba przyjąc jakąś cenę za 1 kg peletu ? Ceny w kalkulatorach są mocno rozjechane - zależy od tego na czyje zamówienie kalkulator powstaje

wiem. tak to już jest w tych kalkulatorach. to Ciebie zapytam - ile kosztuje 1 kWh czy 1 MJ z pelletu?

tak poza tym to zależy od domu. ja wolałbym pellet niż ekogroszek, na pewno czystszy i bardziej eko. jednak im cieplejszy dom, tym mniej się opłaca jakakolwiek inwestycja w ogrzewanie poza prądem.

na ślasku to nie wiem. W lubelskim a w zasadzie mazowieckim. Ale tak ogólnie to w wielu miejsach można kupić dobry lokalny pelet w dobrej cenie - wytwórni lokalnych powstaje dość dużo i raczej starają się żeby porodukt był wysokiej jakości - skończyło się spalanie biomasy w EC i teraz produkuje się na potrzeby instalacji domowych a tam pelet powinien być wysokiej jakości wiec starają się bardzo żeby produkt był dobry w dobrej cenie. U mniejest taki lokalny tartak który produkował pelet jak się do nich zgłosiłem jakiś czas temu to mnie olali - sprzedawali wszystko dla EC - dobry zły bez znaczenia - teraz już sami się odzywają - ładnie pelet workują i staraj się żeby jakość była naprawdę wysoka a trocina do produkcji czysta, no i cena dość atrakcyjna. Myśle że na śląsku też są duże tartaki czy inne przetwórnie drewna i tam trzeba szukać dobrego towaru.

Panie fachmanie, nie jestem mistrzem, ja zwykły technik jestem.

Oszustwem i naciąganiem inwestora jest to, że do tak ciepłego domu, chcą włożyć ponad dwukrotnie przewymiarowane urządzenie grzewcze.

Nie wspomnę o skomplikowanej instalacji, być może zasadnej w celu prawidłowego funkcjonowania, ale zupełnie zbędnej do ciepłego domu.

Postrzegam to jak oferowanie diesla z DPF przez sprzedawcę aut, żeby Klient mógł po bułki jeździć.

Odniosłem się do pomp ,nie do kotła.

Nie mam danych do obliczenia mocy więc nie kwestionuję . Skoro ma być taki kocioł. Klient zastanawiał sie nad ilością pomp.

Jak chce mieć taki układ to musi być dobrze zrobiony.

Ja zamontowałbym PC PW i podłogówkę

Dziękuję państwo za odpowiedzi i poglądy.

Na razie jestem po wstępnej kalkulacji pompy PW firmy NIBE z zbiornikiem CWU 35tys pln :( i do tego jeszcze trzeba podłogówkę na cały dom, która sam mogę zrobić.

Ofertę na "kotłownie z pelletem" z zbiornikiem CWU, pompami, piecem ( eco Fire), regulatorem ciągu komina, przyłączami i orurowaniem na na ok 20tys pln. do tego musze zamontować z mojej stron dwa rozdzielacze i dalej podłogówkę i grzejniki na piętrze.

Za duże tego

Gość Arturo72
Dziękuję państwo za odpowiedzi i poglądy.

Na razie jestem po wstępnej kalkulacji pompy PW firmy NIBE z zbiornikiem CWU 35tys pln :( i do tego jeszcze trzeba podłogówkę na cały dom, która sam mogę zrobić.

Nibe to droga pompa i słaba pompa.

Wiesz chociaż jaką moc grzewczą potrzebujesz pytając się o oferty ?

NIBE specjalizuje się chyba w gruntowych, przy powietrznych chyba nawet piszą, że przy niskich temperaturach może być kłopot. poszukaj innego producenta, który będzie tańszy i będzie gwarantował działanie przy niskich temperaturach - Atlantic, Daikin, Panasonic (Daikin pewnie najdroższy, Panasonic chyba robi się najbardziej popularny). i pytanie jak wyżej - wiesz jakiej mocy potrzebujesz?

• 1 month później...