Silen 18.03.2015 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Dzień dobry Po 2 tygodniach wertowania netu i wizyt w sklepach zwracam się z ogromną prośbą do bardziej kreatywnych i doświadczonych, niż ja, bo niestety już mam mętlik w głowie od tego wszystkiego i sam nie wiem na co się zdecydować, a jest to moje pierwsze mieszkanie i co więcej najdalej za tydzień muszę dać odpowiedź deweloperowi co gdzie i jak ma stać i jak prowadzić instalacje Pierwszy problem łazienka: jest niestety mała 3,58 m2 - wg założenia rzutu dewelopera. W związku z tym mam 2 główne pytania: 1. Planuję ją powiększyć o wnękę po prawej stronie, która jest przewidziana na szafę ok. 88cm długości - zaznaczyłem na zielono i zastanawiam się jeszcze nad: - przesunięciem o ok.10-15 cm łazienki w dół kosztem pokoju z aneksem i nie wiem czy nie będzie zbyt wąsko jak dojdzie szafa, chyba, że zmniejszyć kuchnię. A jeśli sądzicie, że jest taki sens, to czy ruszać prawą ściankę też w dół czy zostawić taką małą dysproporcję skoro drzwi nie będzie. Po lewej stronie wejścia chcę umieścić szafę 150cm/66cm i w tym celu też muszę trochę tę część korytarza powiększyć (wydłużyć ściankę od pokoju i przesunąć o 5 cm drzwi wejściowe w stronę łazienki). 2. czy jest sens wstawiać w powstałą wnękę wannę asymetryczną lub prysznic bez brodzika lub z brodzikiem (oczywiście muszę liczyć się też z kosztami, a ceny są rozstrzelone i musiałbym ten zakątek zamknąć między 2000-4000zł). 3. umywalkę planuję przenieść na wprost wejścia (ok.100-120 cm Ikea'owska z szafką pod umywalką), a kibelek trochę w stronę wejścia i dać grubsze drzwi kaloryfer pewnie nad pralkę i jakąś półkę nad drzwiami. Nad prysznicem lub wanną chciałbym dać podwieszony sufit z halogenem i wbudowanym głośnikiem/radiem, drugi głośnik nad umywalką. Będę wdzięczny za wszystkie sugestie dla żółtodzioba Drugi problem to kuchnia: Tutaj nie mam takiej presji jak z łazienką, bo na tym etapie deweloper chce tylko wiedzieć jak prowadzić instalacje, więc tu jeszcze będę się bardziej szczegółowo zwracać do Was o pomoc wstępnie tylko: a) nie wiem czy sygnalizować deweloperowi chęć jakiś zmian w tym ułożeniu, które on zaproponował odnośnie zlewozmywaka, lodówki, piekarnika i płyty? b) myślę wstępnie tylko nad wstawieniem ścianki (zaznaczone na niebiesko), żeby delikatnie odgrodzić kuchnię od pokoju, co o tym sądzicie? Na koniec dodam, że kuchnia wyeksploatowała moje nerwy na wstępie, chciałem się zamknąć w 10-13 tys. ze sprzętami, a wszyscy znajomi mówią, że to nierealne, jedni mówią, że Ikea jest dobra w relacji ceny do jakości, inni, że się przepłaca i lepiej zamówić gdzieś u stolarza, inni odwrotnie i już sam nie wiem Będę bardzo wdzięczny za wszystkie wskazówki, które rozświecą laikowi tą czarną materię jaką jest projektowanie i urządzanie i z góry bardzo dziękuję za poświęcony czas i wyrozumiałość :thanks: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 18.03.2015 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Z tą łazienką to chyba za bardzo kombinujesz,lepiej dać większy prysznic.Nie wiem jak chcesz wstawić szafę na szerokości korytarza 118cm.http://images69.fotosik.pl/718/5bbc90506aaef697med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Silen 18.03.2015 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź i pierwszą sugestię i właśnie mnie utwierdziłaś w tym, że wybitnie nie jestem predestynowany do urządzania etc. Twój pomysł jest czymś o czym nawet nie pomyślałem, mam tylko obawę czy się zmieści, bo łazienka ma chyba niecałe 160cm, a umywalka 120cm+pralka60cm może być ciasno, ale zawsze zostaje miejsce na jakąś szafkę w dotychczasowym miejscu pralki. Odnośnie prysznica to wiem, że spływ musi być max 250 cm od tych 3 małych kwadracików, chyba głównej rury czy coś więc ewentualnie na odwrót. Chciałem małą jacuzzi, ale chyba za takie pieniądze i tak nic sensownego się nie dostanie i nie będzie specjalnie się komponować, więc też się coraz bardziej skłaniam ku prysznicowi, jeszcze tylko nie wiem czy z brodzikiem czy bez. Co do szafy to ścianka ma 139 cm długości, dodam 20cm na długość, drzwi główne poproszę o przesunięcie o 5 cm w stronę wieszaków i wejdzie Nie wiem tylko dlaczego zasugerowałaś przesunięcie jej w dół kosztem kuchni. Jeszcze raz bardzo dziękuję, jutro postaram sobie zwizualizować w sklepie pralkę obok umywalki Może jeszcze jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 19.03.2015 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Sugerowałam jej przesunięcie bo przejście pomiędzy nią a ścianą łazienki jest 118cm,jak wstawisz szafę zostanie ci 58cm przejścia.http://images67.fotosik.pl/720/749a7e62f2be59c3med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts