pawel8484 18.03.2015 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Witam wszystkich. Mam pewien problem w salonie ponieważ otwór wentylacyjny znajduje się 10 cm od otworu wylotowego ciepłego powietrza z kominka.Komin ma wysokość 8 metrów , chciałem oddalić kratkę wentylacyjna możliwie jak najdalej kominka używając do tego spiro rury o przekroju 10 cm Powierzchnia salonu to 45 m2 . Spirorura bedzie schowana za ściana z karton gipsu gdzie będzie gdzieniegdzie zwężona do 5 cm (taka jest przerwa miedzy profilami a ścianą). Czy taka rura będzie odpowiednia do wentylacji tego pomieszczenia i jak najdalej mogę oddalić się od samego kominka ta rura żeby nie tracić ciepła wychodzącego z kominka? dodam że kominek zaciąga powietrze z salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 19.03.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Taka spiro zawezona do 5 cm i prowadzona w poziomie to g.. nie wentylacja. odsun kawalek ile logika i warunki pozwalaja. Witam wszystkich. Mam pewien problem w salonie ponieważ otwór wentylacyjny znajduje się 10 cm od otworu wylotowego ciepłego powietrza z kominka.Komin ma wysokość 8 metrów , chciałem oddalić kratkę wentylacyjna możliwie jak najdalej kominka używając do tego spiro rury o przekroju 10 cm Powierzchnia salonu to 45 m2 . Spirorura bedzie schowana za ściana z karton gipsu gdzie będzie gdzieniegdzie zwężona do 5 cm (taka jest przerwa miedzy profilami a ścianą). Czy taka rura będzie odpowiednia do wentylacji tego pomieszczenia i jak najdalej mogę oddalić się od samego kominka ta rura żeby nie tracić ciepła wychodzącego z kominka? dodam że kominek zaciąga powietrze z salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 19.03.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 .......... żeby nie tracić ciepła wychodzącego z kominka? dodam że kominek zaciąga powietrze z salonu. To zaciąganie powietrza z salonu to jest dopiero starta ciepła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alan86 05.04.2015 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Jakie są wymagania prawne odnośnie kratki wentylacyjnej w pokoju? Chodzi mi o przepływ powietrza w m3/h. Chciałbym u siebie zamontować taka wentylację ale zdławioną do minimum wymaganego przez przepisy (żeby za dużo ciepłego powietrza z kominka nie uciekało w wentylację). Na rynku są dostępne kratki tzn. Stabilery ograniczające przepływ powietrza. Chciałbym taki zastosować, ale nie wiem z jakimi parametrami. Macie jakieś konkretne dane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 07.04.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Tu nie chodzi o wymogi prawa, ale zebys grzyba nie mial w scianachJakie są wymagania prawne odnośnie kratki wentylacyjnej w pokoju? Chodzi mi o przepływ powietrza w m3/h. Chciałbym u siebie zamontować taka wentylację ale zdławioną do minimum wymaganego przez przepisy (żeby za dużo ciepłego powietrza z kominka nie uciekało w wentylację). Na rynku są dostępne kratki tzn. Stabilery ograniczające przepływ powietrza. Chciałbym taki zastosować, ale nie wiem z jakimi parametrami. Macie jakieś konkretne dane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alan86 08.04.2015 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Jakiego grzyba w pomieszczeniu gdzie jest kominek? Kominek to chyba powoduje przesuszenie powietrza a nie wilgoc. Tu bardziej chodzi o tlenek węgla czy tam jakies inne szkodliwe związki. A wymóg prawny jasno określa ze musi być wentylacja gdzie jest kominek, ale nie ma nigdzie opisane jakie parametry musi spełniać taka wentylacja. I o te parametry się pytalem. Tu nie chodzi o wymogi prawa, ale zebys grzyba nie mial w scianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 08.04.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Witam. A wymóg prawny jasno określa ze musi być wentylacja gdzie jest kominek Prowokacyjne nieco pytanie ... gdzie ten wymóg prawny się znajduje ... ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alan86 08.04.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) Np tu:http://www.kominypolskie.com.pl/?p=show_item&idi=106&cid=16 Dlaczego prowokacyjnie od razu? chce sobie zrobić w domu kominek zgodnie z przepisami, czy to od razu musi być prowokacja? W wielu pseudo artykułach jest wyraźnie napisane, że w pokoju z kominkiem musi znajdować się kratka wentylacyjna. A ja nie chce usuwać z pokoju tyle powietrza ile powinno się usuwać w łazience po kąpieli, stąd moje pytanie o minimalny dopuszczalny przepływ powietrza w takim pomieszczeniu. Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez alan86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 08.04.2015 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam. W tym co przytoczyłeś nie ma mowy o żadnej wentylacji i kominku, a wniosek jaki jest na samym końcu jest swobodną nadinterpretacją samego jego autora. Jedyne przepisy jakie regulują tę rzecz to paragraf 132, Rozporządzenia Ministra Infrastrukturyz dn. 12 kwietnia 2002 r z jego wszelkimi, późniejszymi uaktualnieniami. Czyli mówiąc prosto - "Warunki techniczne jakimi powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie". A dlaczego prowokacyjne ? Z prostej przyczyny - ustawodawca w naszym kraju pisze wyraźnie jedno, a całe stada "interpreatorów" i niedouczonych kominiarzy wiedzą swoje i wciskają ludziom ciemnotę o tym, że np. w pomieszczeniu otwartym, jakim jest salon z aneksem kuchennym muszą być dwie wentylacje grawitacyjne, w tym jedna najlepiej zaraz przy kominku, nad jego kratkami wylotowymi ... Albo też jeszcze większe bzdury o konieczności posiadania wentylacji grawitacyjnej w domach gdzie zamontowana jest wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Z takich "nadinterpretacji" rodzi się w naszym kraju budowlany ciemnogród. To co napisałem powyżej nie oznacza że jestem wrogiem wentylacji jako takiej ... wręcz przeciwnie . Ja tylko twierdzę że wcale jej nie musi być przy kominku we współczesnym pomieszczeniu zwanym salonem, kótry stanowi jedno otwarte pomieszczenie z kuchnią (która np. taką wentylację posiada). Wręcz przeciwnie - jego sytuowanie w takim miejscu jest dużym błędem projektowym i użytkowym. Pozdrawiam. Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alan86 08.04.2015 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Nadinterpretacja jest wynikiem nie jasno zapisanych treści w rozporządzeniu a nie wnikliwości innych ludzi. Masz 100% pewność, że Twoja interpretacja to ta jedyna i słuszna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 08.04.2015 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Nadinterpretacja tez jedynych i słusznych, rózne w dziejach ludzkości powodowała przypadki... Alan. Nie zbierałem głosu z powodów Ci znanych, ale widząc jak się miotasz, piszę. Wszystko zgodne z przepisami: 1.To idiotyczne, by wentylacja zabierała najcieplejsze powietrze z okolic kominka. 2.To idiotyczne by budować kanał wentylacyjny obok dymowego, wiedząc, że grawitacja czasem działa w dół, powodując pojawianie się dymu w rożnych dziwnych miejscach budynku. Miejscach mających kanały wentylacyjne styczne z dymowym... 3.Nazywanie kominkiem - piecokominka, albo innego urządzenia ogniowego ze szczelnym wkładem, to jedna z najbardziej idiotycznych nadinterpretacji. Kominek to kominek - dziura w ścianie. Jak dymi, trzeba wentylacją odprowadzić. Piecokominek nie dymi, bo szczelny. A jak nadymisz przy rozpalaniu, to chyba wpadniesz na to by przewietrzyć?! Taka interpretacja powoduje obawy przed instalowaniem szczelnych urządzeń ogniowych z wkładami lub piecokominków jako jedynego źródła ciepła. A to bzdura, bo to piec a nie żaden kominek. Mogę dalej, ale na temat wystarczy... Zrób kratkę z żaluzją. Taka zwykłą. Przyjdzie jakiś nadinterpretator, otworzysz. Zacznie dymić, zamkniesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 08.04.2015 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 No jak kominek zbudujesz razem z tą wentylacja to kominek zacznie ciągnąc powietrze i zaciągać zimne powietrze z wentylacji i pokoi sąsiednich , z nieszczelności też. No cóż tak się budowało ostatnie stulecia . To zainwestuj w solidne wiktoriańskie meble takie fotele z wysokim i szerokim oparciem i zabudowane do samej podłogi. Ja przerobiłbym ten kanał wentylacyjny na doprowadzenie powietrza do kominka Pokombinowałbym na dachu aby dymu nie zaciągało. A wentylację pokoju byłaby bezpośrednio w ścianie z żaluzjami i wentylatorem. W dolocie tez wentylator z braku laku na początek starczy z pudła komputera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 08.04.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Wkład kominkowy nie powinien do spalania pobierać powietrza z pomieszczenia tylko 100% z zewnątrz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 09.04.2015 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Witam. Alan ... w ostatnich czterech odpowiedziach na Twoje zapytanie, dostałeś tyle bardzo konktretnej i technicznej treści, że nie da się już chyba tego bardziej rozwinąć. Co z tym zrobisz to już leży w Twojej gestii ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts