Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rzetelna Firma

Recommended Posts

Zobaczcie jak to łatwo...Jakiś baran omyłkowo wysłał informację pod mój adres:rolleyes:

Wszyscy (prawie) wiemy jak to działa, ale rzeczywistość zwala z nóg.

.................................................................................................................................

Informujemy iż w przypadku nie odebrania Certyfikatu Rzetelności 2015

Państwa firma zostanie wykreślona z Rejestru Rzetelnych Firm.

Aby odebrać Certyfikat na rok 2015/2016 należy uiścić roczną opłatę

abonamentową w kwocie 94,71zł brutto (uwzględniony został wcześniejszy

rabat).

Dane do płatności:

Rejestr Rzetelnych Firm (AIP-Biznes PRO)

ul. Piękna 68

00-672 Warszawa

Kwota: 94,71zł

Tytuł: PROSZĘ PODAĆ NIP PAŃSTWA FIRMY

Konto: 26 1020 1068 0000 1302 0274 9117

Z poważaniem,

Zespół Weryfikacyjny

Moja poprzednia praca była w firmie z certyfikatem "Rzetelna Firma" zastanawiałem się jak oni to dostali wiedząc od drugiej strony jak firma funkcjonuje. Wielka ściema taki certyfikat, mój poprzedni pracodawca go miał, pooklejał wszystkie samochody tym logo, a firma może była rzetelna ale kilka lat wcześniej teraz przez pazerność szefa można ją nazwać "antyrzetelna", jak dobrze, że tam już nie pracuję.

Ale jest roznica pomiedzy taka firma, podszywajaca sie pod KRD... bo generalnie to jest spoko:

https://wizytowka.rzetelnafirma.pl/JT60AVD4#

Co do dziwacznych listow - ostatnio znajomy otwieral dzialalnosc i przyszedl mu list polecony od "krajowej ewidencji podmiotow gospodarczych" czy czegos takiego... i z informacja, ze w zwiazku z tym, ze otworzyl dzialanosc ma zaplacic wlasnie cos kolo 150zl na nr konta podajac swoj nip, w przeciwnym razie dane jego firmy zostana usuniete z ich bazy....

to dopiero "na wydre" dzialanie.

Polska- kraj oszustów naciągaczy i złodziei. A największy złodziej to nasz "aparat państwowy".

Kilkukrotnie otrzymałem maila, że moja firma otrzymała certyfikat rzetelnej firmy. Niby jak, bo nie mam nigdzie długów? W piątek dzwoniło coś podobnego go RzF mianowicie "Polecana firma". Jedyny koszt aby uzyskać taki certyfikat to 89zł a potem można umieszczać na stronie, oklejać samochody itp itd.

Szczytem bezczelności był telefon od mennicy państwowej- tak przynajmniej się przedstawili. Chcieli sprzedać mi srebrną monetę z JP II a żebym mógł to sobie zaksięgować w koszty dodają do tego jakąś książkę.

Ja współpracuję z KRD i tam mam certyfikat Wrocławia płacę abonament. Dostałem podobny e-mail od oszustów, już sam adres z którego został wysłany to MAILING. :p

Informujemy iż w przypadku nie odebrania Certyfikatu Rzetelności 2015

Państwa firma zostanie wykreślona z Rejestru Rzetelnych Firm.

Aby odebrać Certyfikat na rok 2015/2016 należy uiścić roczną opłatę

abonamentową w kwocie 94,71zł brutto (uwzględniony został wcześniejszy

rabat).

Dane do płatności:

Rejestr Rzetelnych Firm (AIP-Biznes PRO)

ul. Piękna 68

00-672 Warszawa

Kwota: 94,71zł

Tytuł: PROSZĘ PODAĆ NIP PAŃSTWA FIRMY

Konto: 35 1020 1068 0000 1302 0275 5551

Z poważaniem,

Zespół Weryfikacyjny

,,,, OSZÓSTÓW,,, oto czym są :bye:

Bardzo mi się podobają określenia typu: "płacę abonament" i "nieprzerwanie uczestniczy...":rolleyes: Jest między tym jakaś różnica?

Jaja sobie robicie...

no nie do konca :)

bo akurat Rzetelna Firma ale dokladnie ta a nie podszywajaca sie daje mozliwosc dopisania do KRD a to juz dosc powazna sprawa. Skoro uwazasz ze tak nie jest - kup cos u mnie i mi nie zaplac, ja Cie wpisze do KRD i sprobuj sobie mikrofalowke na raty wziac :)

Przeciez ja nie korzystam z KRD po to zeby jakis bzdurny certyfikat miec - to dodatek.

I zobaczymy "organoleptycznie" co to jest warte, bo przynajmniej w zalozeniu - nie powienienes tej mikrofali na raty dostac :) czy umowy na telefon, kredytu itd itd...

F: ja akurat znam firmę która kombinowała ileś razy i zmieniała nazwę adres był ten sam... Sam użeram się z jedną firmą od dłuższego czasu a firm na jednym adresie jest trzy. Takie uroki... Nie wiem czy jeszcze aby to czy firma zostanie wpisana do KRD nie zależy od formy właścicielskiej. Bo jeśli jest to tzw. spółka osobowa - to za długi odpowiada się majątkiem osobistym, i to bez ograniczeń. Spółki prawa handlowego - to już zupełnie inna sprawa - bo tam do określanego w różny sposób kapitału zakładowego. A ten dla sp z oo to chyba 50 tysięcy... o ile się nie mylę...

no nie do konca :)

bo akurat Rzetelna Firma ale dokladnie ta a nie podszywajaca sie daje mozliwosc dopisania do KRD a to juz dosc powazna sprawa. Skoro uwazasz ze tak nie jest - kup cos u mnie i mi nie zaplac, ja Cie wpisze do KRD i sprobuj sobie mikrofalowke na raty wziac :)

Przeciez ja nie korzystam z KRD po to zeby jakis bzdurny certyfikat miec - to dodatek.

I zobaczymy "organoleptycznie" co to jest warte, bo przynajmniej w zalozeniu - nie powienienes tej mikrofali na raty dostac :) czy umowy na telefon, kredytu itd itd...

To co piszesz potwierdza tylko absurdalność sytuacji. Albo nie kumasz czaczy, albo nie kumasz sensu założenia wątku...Możliwe, że i ja czegoś nie kumam...

Co z tego, że masz większe przywileje? Pozwala Ci to egzekwować zapłatę za towar, którego jakość może być dowolna. Systemowo można zniszczyć wiarygodność niewinnego człowieka. Tylko dlatego, że kupił bubla i nie znał prawa...Jak sprawdzić rzetelność firmy, która po 2-3 latach przestała być rzetelna, a płaci regularnie abonament?

kup cos u mnie i mi nie zaplac, ja Cie wpisze do KRD i sprobuj sobie mikrofalowke na raty wziac :)

Ale znasz kogoś kto miał z tym problem bo był wpisany do KRD? Marketingowo piękna sprawa, w praktyce KRD nie robi to już takiego problemu z kredytem jak kiedyś. Oczywiście są jeszcze instytucje finansowe które z tego korzystają, ale twierdzenia że w ogóle kredytu, pożyczki, leasingu, chwilówki itp nie dostaniesz to przesada. Pomijam już że wpis w krd jest tak długo jak płacisz abonament, jak przestajesz dłużnik jest wykreślany.

@Balto - wpisujesz podmiot na który masz wystawioną fakturę, wpisując firmę wpisujesz tylko podmiot (NIP), a nie osobę fizyczną która tą firmę prowadzi (PESEL), w związku z czym ktoś prowadzący działalność będzie zawalony jako firma, ale jako osoba fizyczną (konsument) będzie czysty. Ot taka dziura w systemie o której nikt nie mówi bo niewygodny fakt który źle wygląda.

Jak sprawdzić rzetelność firmy, która po 2-3 latach przestała być rzetelna, a płaci regularnie abonament?

Sugerując się na przykład dobrze znanym buttonem KRD na stronie internetowej (albo wcześniej przytoczoną wizytówką) będzie adnotacja że uczestniczy w krd ale nie spełnia warunków do uzyskania certyfikatu rzetelności.