Kotaro 19.03.2015 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Witam, Mam zamiar kupić działkę w ROD znalazłem fajną ofertę jest na niej drewniany domek 3,2m x 3m niestety bez podłogi ustawiony jest on na blokach betonowych na rogach. I moje pytanie jest takie co najlepiej zrobić jako podłoże pod domek? Jest konieczność wylewanie fundamentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 19.03.2015 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Taki domek to altanka , najlepiej sprawdź czy na tych działkach ROD możesz budować na fundamentach ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kotaro 19.03.2015 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Z tego co mi się wydaje to można bo na działkach obok stoją murowane domy ale fakt lepiej sprawdzić a jakieś propozycje jak by nie można było na fundamentach budować? może w ogóle nie potrzebnie przy takim domku fundamenty wylewać nawet jeżeli by była taka możliwość? odr azu jeszcze dodam że użytkowany będzie główne w trakcie sezonu a na tych blokach co jest teraz stoi tak już rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 19.03.2015 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Daj tzw. legary łączące podwaliny, pod te legary możesz też zastosować podparcie a na legary deski lub płyta osb i masz podłogę. Płyta osb wymaga jeszcze tzw. ,mostków ( masztowanie, szkieletowanie) i najlepiej gdyby była frezowana pióro wpust. Na takim ROD możesz postawić do 35 m2 powierzhcni na zgłoszenie. A tak na marginesie te bloczki to też fundament tzw. punktowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 19.03.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Witam, Mam zamiar kupić działkę w ROD znalazłem fajną ofertę jest na niej drewniany domek 3,2m x 3m niestety bez podłogi ustawiony jest on na blokach betonowych na rogach. I moje pytanie jest takie co najlepiej zrobić jako podłoże pod domek? Jest konieczność wylewanie fundamentów? Nie bardzo rozumiem ? On tak sterczy w powietrzu ? I stojąc w środku tej budki nogi masz na trawie, a patrząc z zewnątrz pod ścianą widać twoje stopy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kotaro 19.03.2015 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 coś mniej więcej takiego jak piszesz. To jest zdjęcie dołu tego domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 19.03.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Najprostsze rozwiązanie - już teraz za późno - postawić go na ułożonym kawałku podłoża typu chodnik /płyty, kostka/... Można to i teraz zrobić - ułożyć to w środku i będzie jaka taka posadzka... Po co się robi "fundamenty" - w celu bezpiecznego przeniesienia ciężaru budynku na podłoże, uniknięcia wybulenia itp... W przypadku tej altanki oba te powody nie wymuszają budowy "fundamentów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kotaro 19.03.2015 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 ok super, to dziękuję bardzo wszystkim za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts