belinea 19.03.2015 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Witam Nasz projekt przewiduje okna połaciowe w pokojach o powierzchni ok 13m2. Kazdy z tych pokoi ma dodatkowe drzwi balkonowe. Projekt przewiduje dwa okna umiejscowione obok siebie. Moje pierwsze pytanie jest, z waszych doświadczeń, czy wogóle dwa są w takiej sytuacji potrzebne. Być może jedno okno plus drzwi balkonowe zapewnią wystarczająco dużo światla? Okna jednego pokoju skierowane będą na wschód, drugiego na zachów a drzwi balkonowe na południe. Druga kwestia to sam typ okna - podwójne czy potrójne. Słyszałem, że nie do końca opłąca się brać te potrójne i lepiej iść w podwójne i dobrze je wykończyć (ocieplić). Dzięki z góry za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN150 19.03.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Jaki dom budujesz ? Wypisz wymaluj tak jak u mnie. Heweliusz PS. My zastanawiamy się nad zostawieniem jednego dachowego w zamian za powiększenie tych w szczycie w formie zwykłych okien, nie balkonowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belinea 19.03.2015 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Masz bardzo podobny projekt, uklad pokojow dla dzieci na gorze niemal identyczny, w tym samym miejscu okna polaciowe i drzwi balkonowe Bardzo bym chcial uslyszec od kogos kto ma podobne rozwiazanie czy jedno polaciowe wystarczy w kontekscie naswietlenia pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 19.03.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Według projektu mojego domu miałem mieć 5 okien polaciowych na poddaszu. Pozostawilem tylko jedno w łazience. Dla mnie okno polaciowe wiąże sie ze stratami ciepła. Po za tym jesli takie planujesz miec w sypialni to podczas opadów deszczu możesz miec problem z zaśnięciem. Z drugiej strony w upalne dni dzieki tym właśnie oknom przegrywać się będą pomieszczenia. Wtedy nie obejdzie sie bez klimatyzatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 20.03.2015 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Architekt oblicza ile m2 okien jest potrzebne dla danej powierzchni pokoju. Gdy już wie ile to decyduje, czy doświetlić pokój jednym wielkim czy dwoma mniejszymi (w tym przypadku). Podejmując tą decyzję bral pod uwagę wygląd tej elewacji, konstrukcję. Jeśli to projekt indywidualny za psi grosz i pod dyktando inwestora to faktycznie te okna trzeba przemyśleć ponownie. Jeśli to typowka to zostawilabym tak jak jest bo typowki bardzo dbaja o ladny wygląd. Ale jak sie boisz strat to niech Ci architekt sprawdzi czy te okna nie są za duże. Jeśli pokój przylega do pionowej zewnetrznej ściany to lepiej by bylo mieć okienko w tej ścianie niż w dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belinea 20.03.2015 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 No przylega do zewnetrznej pionowej sciany i na tej sciacie architekt przewidzial drzwi balkonowe. Wiec twoja sugestia 'lepiej by bylo mieć okienko w tej ścianie niż w dachu' jest niejako juz spelniona. Pytanie w takim razie czy architekt zaproponowal dwa okna dachowe dla funkcjonalnosci (doswietlenie) czy tylko dla wygladu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 20.03.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Jak mam odpowiedzieć na to pytanie skoro nadal nie wiadomo czy to projekt indywidualny czy typowy-gotowy? Powtarzam, obowiązuje go obliczenie, nie może dać za mało okien, ale wielu uznaje że nie jest grzechem danie za dużo okien. Jak to sypialnia to nie ma powodu do "za dużo okien". Nie wiem jakie są wymiary drzwi balkonowych, jesli 1mx2m to 2m2 (w uproszczeniu bo szyby w tym mniej) wystarczy dla 16 m2 pokoju! a skoro pokój ma 13 m2 to można sobie odpuścić zakup tych polaciowych okienek.Ale....Na jaki kierunek świata wychodzi okno balkonowe? Jeśli na północ to połaciowe wycgodziły w elewacji nnej niż północna i były potrzebne jako łapacz słonca. Ale mam jeden pokoj z oknem w scianie tylko od pólnocy i jest ok. Czasem marzy sie wpuszczenie ze skosu nieco zachodniego słoneczka. Ale jeśli pokój nie jest często używany to nie ma konieczności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belinea 20.03.2015 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Projekt jest typowy/gotowy (Na Florydzie CE), z pokojami wydluzonymi o 1m. W pierwszym poscie wspomnialem, ze w obu pokojach (lustrzane odbicie) drzwi balkonowe sa na scianie poludniowej, a okna dachowe w jednym pokoju na wschod, w drugim na zachod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 20.03.2015 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 a powierzchnię pokoju 13 m2 podano jako powierzchnie użytkową czy to powierzchnia podłogi? 13 m2 to powierzchnia po wydluzeniu? w architekturze nie lubi sie podłuznych pokoi doswietlonych wzdłuż, na krotszej ściance. podaj wymiary drzwi balkonowych i wymiar podłogi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 20.03.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 jesli są to drzwo balkonowe 90/210 czyli 835 mm x 2065 mm to powierzchnia szyby jest max 1,44 m2. To wystarczy na doświetlenie 11,554 m2 podłogi, a więc okno połaciowe jest potrzebne. Zależnie ile Ty tam jeszcze tej podlogi masz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 20.03.2015 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 ale tej elewacji nie zaszkodziłoby danie okienek poza balkonem w ścianie - i po problemie, tylko symetrycznie rozmieścic po obu stronach balkonu i nie muszą mieć górnej krawędzi 2 m nad podłogą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belinea 20.03.2015 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 (edytowane) NIe mam przy sobie projektu wiec nie jestem w stanie podac dokladnych wymiarow. Chcemy dolozyc jeszcze male okna po bokach drzwi balkonowych. Nie wiem tylko jeszce co sie zmiesci, czy isc np w trojkatne. Ale twoja opinia jest, ze gdyby dolozyc jeszcze troche szyby na scianie balkonowej, to wystarczyloby jedno okno dachowe, tak? PS: Pokoje jednak maja wieksza powiekszenie niz mi sie wydawalo. Na projekcie oryginalnym 14,87 a my jeszcze wydluzylismy dom o metr, wiec wyjdzie kolo 18-19m2. Sorki za te 13m2 cholera, cos mi sie porobalo Edytowane 20 Marca 2015 przez belinea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeeN150 21.03.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Moje pokoje mają prawie po 17 m2(po podłogach). Ja chętnie odpuściłbym sobie okna dachowe, ale żonie się bardzo podobają więc pewnie zostawię po jednym i tyle. Światła starczyłoby na styk przy oknie w szczycie. Okno z projektu ma 100x240. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.03.2015 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Jedyna zaleta z okien dachowych, to widok gwiazd w nocy, jak masz łóżko pod oknem...Po wyjęciu soczewek na noc, ten argument ostatecznie upadł... Reszta to same minusy...W "starym" domu wywaliłem po 11 latach te okna i wybiłem otwory w szczytach, wprawiając tam normalne . Jest nieco ciemniej i tak ma być! Okna dachowe to pomysł dla ludzi chcących rozbudować swój za ciasny dom, lub w celu adaptacji innych pomieszczeń strychowych. Ktoś przekuł ideę w modę i ludzie budują drogie, wypasione domy z olbrzymią ilością kłopotów w dachu. Potem zwykle jest za późno, a decyzja o przeróbkach to rzadkość. Budując nowy duży dom, nie zgodziliśmy się z żoną nawet na jedno okno dachowe. Architekt nalegał by doświetlić antresolę a my, że ma być ciemno! Kto powiedział, że wszędzie musi być jasno? A jak ktoś lubi półmrok? Biurko dla dzieci do odrabiania lekcji można przy oknie postawić...Przy normalnym oknie, z którego nie nakapie Ci na głowę, jak zapomnisz przymknąć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 23.03.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 moim zdaniem ilość ściany południowej (z balkonem) w tym budynku spokojnie wystarczy na likwidację obu okienek polaciowych w pokoju. Tylko trzeba odczytać wyiary podłogi i spokojnie możemy obliczyć ile szklenia nam brakuje. a te drzwi balkonowe już kupione? ta sciana pomiędzy drzwiami balkonowymi a dachem taka długa, aż sie prosi o okienko wielkości zgodnej z obliczeniami. może byc trójkątne. przecież to nie jedyne okno w tym pokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belinea 13.04.2015 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Po krotkiej przerwie wraca temat okien dachowych. @Semiramida Powierzchnia podlogi w pokoju(ach): 21,4 Wymiary drzwi balkonowych: 90x235 (mozliwe poszerzenie ich do 100/110, zalezy jak szerokie drzwi ze skrzydlem mozna miec) Wymiary przewidzianych okien dachowych (2 sztuki): 78x140 Zastanawiamy sie nad zredukowaniem dachowych do jednej sztuki (i zainwestowanie w pakiet 3-szybowy, po opinii znajomej wg ktorej jej dwuszybowe schladzaja znacznie pokoj zima). Nie jestesmy pewni juz tych okien trojkatnych obok balkonowych. Ale moze owe wyliczenia pomoga Zastanawiamy sie tez co robic w sypialni: powierzchnia: 16,63 wymiary okna/drzwi balkonowych dwuskrzydlowych: 180x235 wg projektu da okna dachowe: 78x140 Czy te dwa dachowe w sypialni to nie jest przesada? Co dorosly czlowiek robi w sypialni procz spania lub innych nocnych aktywnosci. Ta ilosc swiatla wpadajaca przez balkon chyba w zupelnosci wystarczy, o ile wrecz nie bedzie wkurzac latem o 6 rano w niedziele. Ze nie wspomne o potencjalnym nagrzewaniu sie pokoju przez okna dachowe co takich zimnolubnych ludzi jak my doprowadzaloby do szalu. No i lozko stalo by raczej w jakiejs czesci pod tymize oknami - 16m2, dwuosobowe luzko , duza szansa, ze tak by wlasnie bylo. Czy ktos z wlasnego doswiadczenia moze sie wypowiedziec o oknach dachowych w sypialni? Edytowane 15 Kwietnia 2015 przez belinea Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 16.04.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 w pokoju o powierzchni podłogi 21,4 i drzwiach balkonowych 90x235 wystarczy dodać okno o wymiarach 90x120. a jak ktos chce to może takie 2 i też będzie ok (1 spełnia minimum a 2 dadzą optimum które może być zbędne gdy chcemy dom pasywny). okienko w scianie radzę zrobic dlatego że te okno balkonowe jest umieszczone nie na srodku pokoju tylko tak z boku i reszta pokoju będzie ciemna za bardzo, przez sam efekt wchodzenia do pokoju na wprost okna.. moze wieczorem dopiszę o sypialni. Ty nie musisz tu dawać okien dachowych, nie w Twoim konkretnym przypadku. Dom pasywny nie powinien mieć okien połaciowych. mam nadzieje że nie urazilam posiadaczy pasywniakow z połaciowymi, powtarzam,, to zawsze trzeba określic indywidualnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
belinea 16.04.2015 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Ale to masz na mysli, ze drzwi i to okno 90 mialyby wspolny 'slupek' tak? Bo nawet w takiej sytuacji to to okno ledwo wchodzi o skos, zakladajac, ze jego gorna krawedz zrowna sie z ta od balkonowych PS: Nasz projekt to nie jest dom pasywny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 20.04.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 nie myslałam o wspolnym słupku. po prostu osobny otwór. pisałam wcześniej że może on nie być licowany górną krawędzią z górną krawędzia drzwi. nisko osadzone okna na poddaszu to normalka. zresztą mozna ten wymiar obrócić i mieć okienko szerokie na 120 i wysokie na 90. pokombinować na kserach elewacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAKRO 11.05.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Witam, Okna dachowe powinny być dobierane w zależności od:- przeznaczenia i wielkości pomieszczenia- kąta nachylenia dachu Dla pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi stosunek powierzchni okna (w świetle ościeżnicy) do powierzchni podłogi powinien wynosić co najmniej 1:8, natomiast w innych pomieszczeniach co najmniej 1:12. Przyjmuje się też, że im większy kąt pochylenia połaci dachowej tym wysokość okna może być mniejsza. Oczywiście pomijam tu kwestie konstrukcji dachowej ale warto też wziąść pod uwagę rozstaw krokwii. Rozmiar okna powinien uwzględniać rozstaw krokwi, ponieważ umożliwia to łatwy i szybki montaż oraz zapewnia stabilność konstrukcji i trwałość połączenia. Szybko, łatwo i trwale można zamontować okno na łatach, szczególnie wtedy gdy rozstaw krokwi jest większy niż szerokość okna. PozdrawiamKonsultant FAKRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts