rdw 20.03.2015 01:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Czy spotkaliście się - w przypadku dość generalnego remontu mieszkania, wymagającego pracy na 4-5 tygodni - aby ekipy remontowe proponowały rozliczenie ryczałtowe za wykonane prace? Czy takie rozwiązanie może być korzystne finansowo? Dwie z ekip, jakie zaprosiłem na wycenę, zaproponowały określoną stawkę ryczałtową za remont mieszkania. Nie ukrywam, że cena wydała się dość spora. Jednakże ponieważ na niezbyt pokaźnych 55 metrach mam 3 pokoje i wszędzie elektryka (a chciałbym wygodnie, więc trochę gniazdek, punktów świetlnych +na ledy pod meble itd.), ściany, podłogi do wymiany, sufity g-k, hydraulika itd. to lista pojedynczych zadań jest na tyle długa, że mając sztywny cennik firmy remontowej i tak nie wiem, ile bym takiej ekipie na koniec zapłacił. Z drugiej strony, zastanawiam się, czy taka ekipa, mimo, że pieniądze bierze w turach (zaliczki) po wykonanych częściach prac, nie będzie mnie wprowadzać w błąd aby mniej pracy wykonać (np. wmówi mi, że na ścianie z rurą CO nie można przeciągnąć prądu - a ja sam nie wiem, gdybym był ekspertem to bym ekipy nie zatrudniał). Czy takia forma rozliczenia jest faktycznie często praktykowana i czy może być opłacalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 20.03.2015 02:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Bierzesz ekipę, przyprowadzasz do domu, pokazujesz co oni mają zrobić (robocizna) a co Ty dostarczysz. Prosisz o kosztorys prac w podziale na poszczególne elementy. I wtedy można zaczynać rozmowę.Na kosztorysie powinieneś miec wyszczególnione : materiały (które oni kupują) , sprzęt ( o ile potrzebny) i robociznę.I to jest Twój punkt wyjścia do wyboru ekipy/dalszych negocjacji. Jesli ekipa proponuje rozwiązanie : materiały + sprzęt, ale za robociznę umawiamy się na wszystko np. 10k to również masz punkt wyjścia. Ale ... musisz wiedzieć ile kosztują poszczególne prace i czy Ci się to płaca. A żeby się tego dowiedzieć niestety musisz poszukać cen w Twoim rejonie na daną pracę. Np. zrobienie jednego punktu elektrycznego może kosztować 50 pln a może i 100 pln. Jesli zaś dochodzi wyciąganie starej instalacji to i 200 pln. Nikt nie jest w stanie oszacować nakładu prac - więc kosztów - w przypadku Twojego remontu.Excel Twoim przyjacielem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rdw 20.03.2015 03:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Jesli ekipa proponuje rozwiązanie : materiały + sprzęt, ale za robociznę umawiamy się na wszystko np. 10k to również masz punkt wyjścia. Ale ... musisz wiedzieć ile kosztują poszczególne prace i czy Ci się to płaca. A żeby się tego dowiedzieć niestety musisz poszukać cen w Twoim rejonie na daną pracę. Np. zrobienie jednego punktu elektrycznego może kosztować 50 pln a może i 100 pln. No ale właśnie jedna z ekip obejrzała co ja chcę (bez dokładnego spisywania) po czym dostałem kontakt zwrotny mailem w stylu że "remonty starych mieszkań są często nieprzewidywalne, a inwestor zmienia koncepcje w trakcie remontu..." tralalala i że "w związku z tym proponują ryczałtowo 32 tysiące za samą robiciznę. Wiadomo, że do takiej umowy zawarłbym dla zabezpieczenia się jako załącznik własną listę prac plus rysunek "projektowy" gdzie mają być gniazdka itd. Ale z takiego podejścia wynika wprost przeciwnie - że ja nie musze interesować się, ile kosztuje wywalenie starego i montaż nowego gniazdka, skoro płacę globalnie i sam ustalam ile tych gniazdek i gdzie potrzebuję po podpisaniu umowy na stałą kwotę.... W każdym razie jeśli czytam takie reakcje to rozumiem, że taki ryczał nie jest częstą formą rolizczeń...tym bardziej mnie to zastanawia, bo ekipa wydawała sie fachowa (dwie osoby oglądały mieszkanie z tej firmy) i dość kompetentnie mówili co jak należy robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts