rdw 20.03.2015 01:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 (edytowane) Interesuje mnie wykonanie posadzki żywicznej w części mieszkania, w 4 połączonych pomieszczeniach, na powierzchni 35 mkw. Wiem, że to dość droga technologia, ale nawet jak na Warszawę wstępnie wyceniono to na 150-200 zł za metr (Warszawa). Czy to faktyczna cena rynkowa? Bo jeśli tak, to skandalicznie wysoka:) i w tej sytuacji zamiast białej matowej żywicy po prostu ułożę duże białe, eleganckie płytki. Nie rozumiem, co takiego drogiego jest w wylaniu 2-3 milimetrów żywicy na przygotowaną wylewkę? Chodzi o koszt maszyny? Czy udało się komuś zrobić to taniej? Wylałbym najchętniej na większej powierzchni, w całym mieszkaniu, ale w sypialniach nie chcę robić żywicy, bo przeczytałem, że w składzie tych posadzek jest coś co stale, przez wiele miesięcy/lat paruje do otoczenia i nie jest obojętne dla zdrowia - czy to tylko "miejska legenda"?Rezygnacja z żywicy w sypialniach oznacza konieczność niższej wylewki w tych pomieszczeniach (wyższe panele) a to już całkiem burzy sens wylewania żywicy, zwiększania roboty mojej ekipie i zatrudniania ekipy do żywic. Jeszcze jedno pytanie - czy to prawda, że takie posadzki trudno usunąć jeśli chcemy je odnowić albo zrobić zamiast nich np. parkiet? Edytowane 20 Marca 2015 przez rdw Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/199260-posadzki-%C5%BCywiczne-wysoka-cena-przy-niewielkim-metra%C5%BCu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jo_mint 20.03.2015 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 w procesie polimeryzacji biorą udział wolne rodniki , jak każda reakcja jest w jakimś stanie równowagowym , nawet po zestaleniu żywicy , będzie wydzielała śladowe ilości tych toksycznych związków , w sypialni to np stare odnowione deski bym sobie położyla:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/199260-posadzki-%C5%BCywiczne-wysoka-cena-przy-niewielkim-metra%C5%BCu/#findComment-6784314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milo222 20.03.2015 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Interesuje mnie wykonanie posadzki żywicznej w części mieszkania, w 4 połączonych pomieszczeniach, na powierzchni 35 mkw. Wiem, że to dość droga technologia, ale nawet jak na Warszawę wstępnie wyceniono to na 150-200 zł za metr (Warszawa). Czy to faktyczna cena rynkowa? Bo jeśli tak, to skandalicznie wysoka:) i w tej sytuacji zamiast białej matowej żywicy po prostu ułożę duże białe, eleganckie płytki. Nie rozumiem, co takiego drogiego jest w wylaniu 2-3 milimetrów żywicy na przygotowaną wylewkę? Chodzi o koszt maszyny? Czy udało się komuś zrobić to taniej? Wylałbym najchętniej na większej powierzchni, w całym mieszkaniu, ale w sypialniach nie chcę robić żywicy, bo przeczytałem, że w składzie tych posadzek jest coś co stale, przez wiele miesięcy/lat paruje do otoczenia i nie jest obojętne dla zdrowia - czy to tylko "miejska legenda"? Rezygnacja z żywicy w sypialniach oznacza konieczność niższej wylewki w tych pomieszczeniach (wyższe panele) a to już całkiem burzy sens wylewania żywicy, zwiększania roboty mojej ekipie i zatrudniania ekipy do żywic. Jeszcze jedno pytanie - czy to prawda, że takie posadzki trudno usunąć jeśli chcemy je odnowić albo zrobić zamiast nich np. parkiet? 150-200 zł to nie jest w cale dużo w Poznaniu przy takich metrażach chcą 300 zł w górę. Niestety wykonanie nie jest proste a jak się nie uda to materiał idzie w ….. Proces teoretycznie nie jest skomplikowany ale żmudny i jeden błąd potrafi wszystko @#$$@. Bawiłem się żywicą i wiem że jest z tym trochę zabawy - zaryzykuje u siebie w garazu ale w mieszkaniu bym się nie odważył. Odnośnie szkodliwości to masz kartę produktu choć prawda jest tak że jest to nadal nowość w domach - w USA jest bardzo popularne. Uważaj na białą żywicę raz niestety o ile jest bardzo wytrzymała to łatwo się rysuje i widać nieładne rysy ( łatwo usunąć ale ile razy można ) dwa to niestety z czasem żółknie biały kolor Usuwanie to koszmarna rzecz bo będzie odchodzić Ci w kawałkach z wylewką Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/199260-posadzki-%C5%BCywiczne-wysoka-cena-przy-niewielkim-metra%C5%BCu/#findComment-6784518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts