rdw 20.03.2015 01:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 (edytowane) Interesuje mnie wykonanie posadzki żywicznej w części mieszkania, w 4 połączonych pomieszczeniach, na powierzchni 35 mkw. Wiem, że to dość droga technologia, ale nawet jak na Warszawę wstępnie wyceniono to na 150-200 zł za metr (Warszawa). Czy to faktyczna cena rynkowa? Bo jeśli tak, to skandalicznie wysoka:) i w tej sytuacji zamiast białej matowej żywicy po prostu ułożę duże białe, eleganckie płytki. Nie rozumiem, co takiego drogiego jest w wylaniu 2-3 milimetrów żywicy na przygotowaną wylewkę? Chodzi o koszt maszyny? Czy udało się komuś zrobić to taniej? Wylałbym najchętniej na większej powierzchni, w całym mieszkaniu, ale w sypialniach nie chcę robić żywicy, bo przeczytałem, że w składzie tych posadzek jest coś co stale, przez wiele miesięcy/lat paruje do otoczenia i nie jest obojętne dla zdrowia - czy to tylko "miejska legenda"?Rezygnacja z żywicy w sypialniach oznacza konieczność niższej wylewki w tych pomieszczeniach (wyższe panele) a to już całkiem burzy sens wylewania żywicy, zwiększania roboty mojej ekipie i zatrudniania ekipy do żywic. Jeszcze jedno pytanie - czy to prawda, że takie posadzki trudno usunąć jeśli chcemy je odnowić albo zrobić zamiast nich np. parkiet? Edytowane 20 Marca 2015 przez rdw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jo_mint 20.03.2015 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 w procesie polimeryzacji biorą udział wolne rodniki , jak każda reakcja jest w jakimś stanie równowagowym , nawet po zestaleniu żywicy , będzie wydzielała śladowe ilości tych toksycznych związków , w sypialni to np stare odnowione deski bym sobie położyla:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milo222 20.03.2015 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Interesuje mnie wykonanie posadzki żywicznej w części mieszkania, w 4 połączonych pomieszczeniach, na powierzchni 35 mkw. Wiem, że to dość droga technologia, ale nawet jak na Warszawę wstępnie wyceniono to na 150-200 zł za metr (Warszawa). Czy to faktyczna cena rynkowa? Bo jeśli tak, to skandalicznie wysoka:) i w tej sytuacji zamiast białej matowej żywicy po prostu ułożę duże białe, eleganckie płytki. Nie rozumiem, co takiego drogiego jest w wylaniu 2-3 milimetrów żywicy na przygotowaną wylewkę? Chodzi o koszt maszyny? Czy udało się komuś zrobić to taniej? Wylałbym najchętniej na większej powierzchni, w całym mieszkaniu, ale w sypialniach nie chcę robić żywicy, bo przeczytałem, że w składzie tych posadzek jest coś co stale, przez wiele miesięcy/lat paruje do otoczenia i nie jest obojętne dla zdrowia - czy to tylko "miejska legenda"? Rezygnacja z żywicy w sypialniach oznacza konieczność niższej wylewki w tych pomieszczeniach (wyższe panele) a to już całkiem burzy sens wylewania żywicy, zwiększania roboty mojej ekipie i zatrudniania ekipy do żywic. Jeszcze jedno pytanie - czy to prawda, że takie posadzki trudno usunąć jeśli chcemy je odnowić albo zrobić zamiast nich np. parkiet? 150-200 zł to nie jest w cale dużo w Poznaniu przy takich metrażach chcą 300 zł w górę. Niestety wykonanie nie jest proste a jak się nie uda to materiał idzie w ….. Proces teoretycznie nie jest skomplikowany ale żmudny i jeden błąd potrafi wszystko @#$$@. Bawiłem się żywicą i wiem że jest z tym trochę zabawy - zaryzykuje u siebie w garazu ale w mieszkaniu bym się nie odważył. Odnośnie szkodliwości to masz kartę produktu choć prawda jest tak że jest to nadal nowość w domach - w USA jest bardzo popularne. Uważaj na białą żywicę raz niestety o ile jest bardzo wytrzymała to łatwo się rysuje i widać nieładne rysy ( łatwo usunąć ale ile razy można ) dwa to niestety z czasem żółknie biały kolor Usuwanie to koszmarna rzecz bo będzie odchodzić Ci w kawałkach z wylewką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts