Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okno kuchenne 1-2 cm za nisko - do wymiany?

Recommended Posts

Kilka lat temu wymieniłem okna w lokalu pod wynajem, który teraz remontuję dla siebie. Okno kuchenne pojedyncze PCV białe 70X130 jest na wysokości ok. 89 cm od podłogi.

Chcę wstawić kuchnię Ikea której nowy system wymaga okna (aby otwierało się nad blatem) na wys. ~91 cm.

W Ikei powiedzieli mi, że nowy system nie umożliwia regulacji wysokości blatu, jak było to kiedyś.

Czy w tej sytuacji muszę wymienić całe okno z ościeżnicą wbudowaną w mur? Macie jakiś inny pomysł?

Oczywiście mogę zrobić kuchnię w innej firmie, problem w tym, że nie znam firmy która by robiła w tej samej cenie tak stabilne meble (te w marketach po prostu rozlatują się na ekspozycji!)

Jaki może być orientacyjny koszt takiej wymiany okna z robocizną?

Czy na rynku są okna, które mają funkcję blokady okna w pozycji otwartej na 90 stopni? Mieszkanie mam dwustronne i ogromne przeciągi, otwarcie okien z dwóch stron powoduje że to kuchenne od północy samo się zamyka z wiatem i głośno kłapie że słychać w innych pokojach.

Słyszałem, że przynajmniej są okna, które po uchyleniu od góry można zablokować przed zamknieciem, ale jaki producent takie robi?

Z racji tego, że cała kuchnia idzie do generalnego remontu mogę oczywiście poczekać, co ekipa zrobi z podłogą i czy wysokość się nie zwiększy o te cudne 1,5 cm, ale to chyba będzie porażka, jeśli ostatecznie będę musiał zlecić wymianę okna po remoncie kuchni, pomalowaniu jej i wstawieniu tuż przy oknie nowego blatu z meblami ikei?

Te 89cm masz do dołu okna, czy już skrzydła? Bo nie ma większego problemu jeśli blat dojdzie do czoła okna a nie pod jego spód.

Ale jeśli już musisz wymienić okno, to przyjmij że zmieścisz się w 1 tys. złotych. Oczywiście wszystko "zależy" od wielu czynników. Jak najtańsze to może i za 500-600 ktoś zrobi, ale chyba już jak robić - to lepiej.

O pozostałe oczekiwania dot. okna pytaj u sprzedawców, bo każdy system ma swoje rozwiązania, ale są i blokady otwarcia, i uchyłu.

Jeśli pozostanie stare okno, to najprostszym sposobem na zapobiegnięcie zatrzaskiwaniu się okna jest tzw "grzebień roto" (wyszukiwarka CI pomoże znaleźć)- tanie i uniwersalne. Może mało atrakcyjne wizualnie, ale skuteczne.

Co do blokady otwierania okna jest kilka sposobów.

1. Tak zwany grzebień, o którym już napisał finalandia

2. Ogranicznik rozwarcia cierny, to znaczy że im bardziej okno jest otwarte, tym ciężej "chodzi"

3. Ogranicznik rozwarcia sterowany klamką, to znaczy, że ruchem klamki możesz zablokować okno w każdej pozycji.