Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaką wannę gdy codziennie używana jako prysznic?

rdw

Recommended Posts

Powiększam łazienkę i chcę mieć wannę z deszczownicą (i chroniącym takie mycie parawanem nawannowym) bo brakuje mi dodatku aby w weekend zrobić sobie jednak dłuższą kąpiel (główna, codzienna funkcja to przysznic) .

1. Czy wanny w zależności od producenta i modelu mają różny spadek wewnątrz "poziomej" powierzchni (czyli prefereowałbym takie bardziej płaskie co by stabilniej w niej stać)?

2. Wanna będzie krótka bo zmieści mi się tylko 140x70. Czy warto brać pod uwagę powierzchnię antislide (mało jest takich wanien) albo obecność wypukłych "bąbelków" (wanna dla 2 dorosłych osób w średnim wieku, ale wiadomo, czasem się można poślizgnąć, albo mieć gości).

3/ Trzecia sprawa: co sądzicie o wannach płytkich? Są takie o wysokości 38 cm. Niby będzie łatwiej się wchodziło co jest komfortowe przy codziennym zaginaniu nogi w celu prysznica, ale z drugiej strony czy mycie się w weekend w takiej płytkiej, nie dość że krótkiej na 140 cm (wzrost domowników na szczęściej ~175), wannie może być przyjemne?

4. Odpływ wanny będzie 1-0,5 metra od pionu kanalizacyjnego, ale raczej nie mogę wkuć się w podłogę z odpływem więc jeszcze dopytam: czy wanny różnią się wysokością odpływu od podłogi, czy w każdej można to indywidualne regulować nóżkami/stelażem?

• 5 months później...

1. Mogą, nie muszą. Zalezy od modelu.

2. Jak chcesz - jak dla mnie to jest bajer, wolę matę antypoślizgową, jest tańsza

3. Nie polecam. To bardziej brodzik niż wanna. Nie dość, ze będziesz marzł, to zero radości z kąpieli. jak chcesz łatwiej wchodzić do wanny, to sobie dobuduj schodek (chociaż to też głupi pomysł, ale niektórzy tak robią)

4. Spytaj fachowców w sklepie, tego to nawet ja nie weim.

Mam takie rozwiązanie u siebie i jestem zadowolona, wannę mam ciut dłuższą 150 cm i na wzrost 170 cm starcza. Ale weź normalną wysokość, bez przesady, wchodzenie nie jest takie trudne, przecież ludzie codziennie wchodzą do wanny i żyją :D A w płytkiej to się nie zanurzysz i tyle z tego relaksu, ani dobry prysznic ani dobra wanna.