carver 27.03.2015 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 (edytowane) Zapraszamy wstępnie na spotkanie w Muratorze, w którym wezmą udział przedstawiciele Fundacji Złotowianka. Razem zastanowimy się, jakie są możliwości i pomysły. Prosimy, byście wybrali przedstawicieli, którzy wezmą udział w spotkaniu. Termin jest ustalany - kwiecień. Pozdrawiamy Uznanie za podjęcie działań Zawsze to już coś... Z przyjemnością stawiłbym się na to spotkanie. Obawiam się jednak, że obowiązki skutecznie mi to uniemożliwią... Przydałoby się, żeby przedstawiciel Fundacji Złotowianka zarejestrował się na forum. Kilka kwestii można byłoby omówić wcześniej, szykując grunt pod spotkanie. Tym samym każdy forumowicz, któremu leży na sercu pomoc naszym podopiecznym miałby możliwość wypowiedzenia się. Do tego już na początku wszyscy mieliby obraz sytuacji i ryzyko ewentualnych rozczarowań zostałoby realnie zmniejszone. Jest jeszcze trochę czasu, można przepracować pewne kwestie... Cele działania Fundacji Złotowianka są zbieżne z tym, co do tej pory robiliśmy tu na forum. "ROZDZIAŁ II CELE I ZASADY DZIAŁANIA FUNDACJI §10 Fundacja została powołana w celu: 1. prowadzenia wszechstronnej działalności w zakresie ochrony zdrowia oraz ratowania życia ludzi, w szczególności prowadzenia działalności rehabilitacyjnej, w tym wspierania i prowadzenia inicjatyw o charakterze zdrowotnym, edukacyjnym oraz charytatywnym; priorytetowo traktując mieszkańców Ziemi Złotowskiej 2. udzielania pomocy osobom znajdującym się w szczególnie trudnej sytuacji życiowej i materialnej, priorytetowo traktując mieszkańców Ziemi Złotowskiej 3. pomocy osobom poszkodowanym w wypadkach drogowych 4. promowania młodych uzdolnionych ludzi i wybitnych osiągnięć sportowych i twórczych na terenie Ziemi Złotowskiej 5. działanie na rzecz wspierania dialogu społecznego, współpracy pomiędzy administracją publiczną a partnerami społecznymi, a także upowszechnianie i ochrona praw człowieka, samorządności i wychowania obywatelskiego dzieci 6. poprawy jakości warunków życia dziecka, zdrowego i niepełnosprawnego, jego wielostronnego rozwoju, zdrowia i bezpieczeństwa, a w szczególności: przeciwdziałanie zagrożeniom zdrowotnym i ekologicznym, upowszechnianie zdrowego stylu życia, kultury fizycznej i sportu, zachowań proekologicznych, upowszechnianie prorodzinnego, środowiskowego modelu opieki i łagodzenie skutków ubóstwa rodzin wychowujących dzieci. 7. działania na rzecz polepszania warunków kształcenia dzieci i młodzieży 8. działalność na rzecz osób w wieku emerytalnym 9. promocja i organizacja wolontariatu 10. przeciwdziałanie uzależnieniom i patologiom społecznym." Źródło Z naszej strony chcielibyśmy rozszerzyć zakres pomocy podopiecznym forum i nie ograniczać się do akcji o charakterze zrywu. Przydałoby się również mieć wpływ na to komu będziemy pomagali. Chodzi mi o sytuacje, których nie da się objąć żadnym planem. Przedstawiciele forumowiczów powinni mieć uprawnienia moderatorów w dziale samopomocy. Osoby te powinny zostać wybrane w drodze głosowania. Organizacja akcji pomocowych na forum powinna być oparta o jakiś uzasadniony plan. Chodzi o to, by środki, które pozyskamy na pomoc podopiecznym były dzielone sprawiedliwie. To takie myśli na szybko... Edytowane 28 Marca 2015 przez carver Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 28.03.2015 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Słuszność ma Carver - bardzo by się tutaj przydał ktoś z fundacji Złotowianka, żebyśmy wcześniej mogli porozmawiać. I rzeczywiście - uprawnienia moderatorskie, myślę, że Redakcja przekonała się, że forumowicze to ludzie odpowiedzialni i nie nadużywają takich uprawnień. Kwiecień, Warszawa - za szybko, za daleko dla mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.03.2015 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2015 Nefer? czekam na Twoj komentarz :popcorn:z Toba wszystko i nic bez Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 31.03.2015 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Robimy coś z tematem, czy dorobić popcornu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kendra 01.04.2015 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Ciekawe co na to Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 01.04.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Drodzy Forumowicze, oczekujemy że będziecie podmiotowi. To Wy nas inspirujecie, to Wy macie wizję. A w nas macie sojuszników. Chcemy kolejne aukcje i akcje na forum ując w ramy współpracy z Fundacją Złotowianka. Pytanie, co będziemy dalej wspólnie robić zależy w dużej mierze od Was - musimy wyjść od pomysłów na dalsze działanie i na tej bazie ułożyć współpracę z Fundacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 01.04.2015 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Drodzy Forumowicze, oczekujemy że będziecie podmiotowi. To Wy nas inspirujecie, to Wy macie wizję. A w nas macie sojuszników. Chcemy kolejne aukcje i akcje na forum ując w ramy współpracy z Fundacją Złotowianka. Pytanie, co będziemy dalej wspólnie robić zależy w dużej mierze od Was - musimy wyjść od pomysłów na dalsze działanie i na tej bazie ułożyć współpracę z Fundacją. Żeby przejść do pomysłów na dalsze działania, trzeba włączyć do dyskusji Fundację Złotowianka. Zaproszenie zostało wysłane, oczekujemy wizyty na Forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.04.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Nefer? czekam na Twoj komentarz :popcorn:z Toba wszystko i nic bez Ciebie Nie chcę się wdawać w szczegóły, ale nie chciałabym doprowadzić znów do sytuacji, gdzie moja opinia mogłaby wywołać : "Szkody dla forum - prawdziwe i niepowetowane". Nie jestem obrażalska, ale mam zasadę nie uszczęśliwiać na siłę kogoś kto nie oczekuje pomocy. I też mam swoje granice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 01.04.2015 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Nef rozwalasz argumentami, nie każdy jest na to gotowy. Ja też wolę być po Twojej stronie... Dobra, nie okopujmy się na z góry upatrzonych pozycjach. Fundacja Muratora, to mrzonka. Trzeba stworzyć coś, co nie do końca jest naszym marzeniem... Ale nie patrzmy na to, liczą się wyłącznie Ci, którym chcemy pomóc Złotowianko, gdzie jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.04.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Może dziś mam zły dzień, ale chyba moja wytrzymałość się skończyła. Może mi przejdzie. Na dziś nie zamierzam się mieszać nikomu w interesy, bo jak widać jestem problemem. No i git - forum jest wielkie i są tu fachowcy również od fundacji, serio. Tylko już im się znudziło prosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.04.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) I żeby nie było, że jestem popieprzoną starą panną karmiącą koty - ja na serio mam za sobą co najmniej 6 - 7 lat DYSKUSJI na ten temat. Dowody? Proszę : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?148324-A-mo%C5%BCe-fundacja&highlight=Baciki Od lat forumowicze słyszą to samo: Popieramy takie pomysły, a ich sprawdzianem będzie zbiórka przedświąteczna. A propos - szukamy osoby albo instytucji, której warto i trzeba pomóc. Pozdrawiamy To był rok 2009 - był test - zbiórka była ZAJEBISTA. No i co? No właśnie. Jak dorzucić do tego w jaki sposób zostałam potraktowana - cytat w wiadomości powyżej - no to sorry, ale spróbujcie mnie zrozumieć. Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 01.04.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 No niestety - grono rozczarowanych jest szerokie.Wielu z forumowiczów ma takie same odczucia, też się wypalili, też mają granice.Smutne i tyle. Robię co mogę indywidualnie, na nic więcej już nie liczę ze strony Muratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.04.2015 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Depesia też pamięta. "Starzy" pamiętają. http://kotburger.pl/uimages/services/kotburger/i18n/pl_PL//201005/1272740764_by_mag1c_500.jpg?1317041719 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 01.04.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Ja też gdzieś czytałem, że w momencie kiedy forumowicze czyli userzy mają inne pomysły niż Redakcja (jak zawsze szanowna) to te pomysły prowadzą do niczego. Grono starych rozczarowanych jest uzupełniane przez noworozczarowanych. Żeby nie było, jeszcze w trakcie trwania aukcji wyjaśnialiśmy jakie błędy zostały popełnione, co można było i jak zrobić. Oczywiście było to wbrew. W moich rejonach takie gadanie długie i bez efektu nazywa się austriackim. W innych rejonach - nieco dosadniej.Obawiam się jednego, że jeśli userzy zorganizują kolejną aukcję, to zrobią to sami, to nie problem każdy z nas ma jakieś kontakty, a zrobimy to sami bez konsultacji z Redakcją (jak zawsze szanowną) ta zaś będzie miała do wyboru trzy wyjścia a każde gorsze od drugiego, wszystkie z poziomu mega głupich:- udać że nic się nie dzieje - czyli oznacza, że Redakcja jest królem malowanym, który na dodatek jest goły bo i blasku nie ma- przyłączyć się - co będzie oznaczało, że zachowuje się na zasadzie "i ja też" (a jednak wypaliło czyli jemy tę żabę, popijamy piwem nawarzonym kilka miesięcy do tyłu) - czyli pokazujemy że userzy jak chcą to postawią na swoim i nie muszą mieć placetu naczalstwa- pogonić aukcję, wyrzucić etc - jest to działanie z tych co to przypominają założenie sobie pętli na szyję, wejście na szubienicę i usilne wykopywanie stołka spod nóg by zawisnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 02.04.2015 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Pierwsza była chyba Nikola, a potem aukcja za aukcją. Zawsze nasza odpowiedź - tak, chcemy pomagać, mając tak wspaniałych Forumowiczów. Poparliśmy pomysł Fundacji, ale to nie wyszło, bo okazało się, że byłyby same koszty. Na przykład Fundacja musiałaby płacić Muratorowi za jakąkolwiek reklamę w gazecie. To jeden z przykładów... Ostatnia aukcja była inna od poprzednich. Moderatorzy jednoznacznie narzucili ton dyskusji: to Murator ma się włączyć jako wydawnictwo, nagłaśniać akcję, przekazać darowiznę, itp. ZPR właściciel Muratora prowadzi różne akcje pomocowe, ale forum i aukcje to akcja społecznościowa. Teraz jesteście rozczarowani. Czym? Że zawsze staraliśmy się organizować pomoc potrzebującym na forum - choć tyle robiliśmy. A dużo jest forów z taką tradycją? Wydarzyło się tyle dobrego przez lata, a Nefer twierdzi, że waliła głową w mur?! Że niby co chciała osiągnąć? Że osiągnęliśmy za mało? To nie można pomagać bez fundacji Muratora? Jest Pani rozczarowana, ale to nie powód, by przekreślać tak piękny dorobek forum. Nawiązujemy kontakt ze Złotowianką, bo chcemy pomagać. To się tylko liczy. Mając wsparcie fundacji, bez kosztów własnych, będzie można zakładać konta, organizować akcje, itd. O to nam chyba chodziło zawsze? I realnie wspólnie pomogliśmy wielu dzieciom. Dlatego prosimy, nie popadajcie w zniechęcenie. Zrobiliście wielką aukcję i teraz trzeba iść dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 02.04.2015 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Moja wizja, niestety, spełniła się co do joty. Forum jest nic-nie-znaczącym dodatkiem do działalności podstawowej tego molocha, jest tolerowane o tyle, o ile przynosi zyski ale decyzje zapadają gdzieś indziej. Przypuszczam, że były jakieś badania i okazało się, że forum gazet nie kupuje, do reklam podchodzi z dystansem mając całkiem niezłą wiedzę w naturze czyli nie generuje jakiś oszałamiających zysków. Ja nawet współczuję redakcji (zawsze szanownej) bo chyba nic nie może. A jednak coś próbuje... Więc niech będzie i złotowianka. Tylko, że dla nas nic z tego nie wynika. Fundacja da konta ale nie będzie zabiegać o sponsorów. Czyli co sobie uciułamy sami, to się wpłaci na udostępnione konto i tyle. A Murator, jako taki, ma inne cele strategiczne i pomaga tam, gdzie zdecyduje prezes a nie jacyś forumowicze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 02.04.2015 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Mnie pomysł Złotowianki nie bardzo się podoba..Generowane środki wpływają do Złotowianki, która to obraca cała kwotą... zyski też są Złotowianki.. nie nasze... my nie możemy NIC... Nawet nie sprawdzimy kto ile wpłacił jakichkolwiek środków... Czy ta Złotowianka da coś od siebie????? Jak ktoś przekaże np 1% a nie wskaże dla kogo konkretnie (bo ten Ktoś jest np podopiecznym innej fundacji...), to ta kwota znajdzie się we wspólnym worku Złotowianki i to Ona będzie decydowała gdzie i na co wydać pieniądze.... np cele statutowe... Przekaże jakakolwiek kwot ot tak... Jak mamy aukcje.. to czasami wydatkowane środki są na rzeczy , które niestety nie mają rachunku bo np kupione może z drugiej ręki, na takie zakupy bez faktury Złotowianka nie pozwoli... No i nie wszyscy są w Złotowiance.. Są w Słoneczku, w Zdążyć z Pomocą i w kilku innych fundacjach..... Myślę, że Forumowiczom chodziło o fundacje NASZĄ.. MURATOROWĄ... gdzie główne zdanie będą mieli właśnie Forumowicze.... a nie inną ... jak dla mnie obcą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 02.04.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Redakcja : Pierwsza była chyba Nikola, a potem aukcja za aukcją. Zawsze nasza odpowiedź - tak, chcemy pomagać, mając tak wspaniałych Forumowiczów. Poparliśmy pomysł Fundacji, ale to nie wyszło, bo okazało się, że byłyby same koszty. Na przykład Fundacja musiałaby płacić Muratorowi za jakąkolwiek reklamę w gazecie. To jeden z przykładów...[ To nie będzie reklam w gazecie.Proste. Jest milion innych możliwości. Redakcja : Ostatnia aukcja była inna od poprzednich. Moderatorzy jednoznacznie narzucili ton dyskusji: to Murator ma się włączyć jako wydawnictwo, nagłaśniać akcję, przekazać darowiznę, itp. ZPR właściciel Muratora prowadzi różne akcje pomocowe, ale forum i aukcje to akcja społecznościowa. Teraz jesteście rozczarowani. Czym? Że zawsze staraliśmy się organizować pomoc potrzebującym na forum - choć tyle robiliśmy. Forumowicze również organizowali pomoc, prawda? Bez nich nie byłoby pomocy, prawda? Forumowicze dostarczali fanty, kupowali fanty, dopominali się o aukcje, jeździli do potrzebujących, byli inicjatorami - wskazywali, gdzie pomoc jest potrzebna, prawda? Kto tu niweczy dorobek Forum? Redakcja : A dużo jest forów z taką tradycją? Wydarzyło się tyle dobrego przez lata, a Nefer twierdzi, że waliła głową w mur?! Że niby co chciała osiągnąć? Że osiągnęliśmy za mało? To nie można pomagać bez fundacji Muratora? Jest Pani rozczarowana, ale to nie powód, by przekreślać tak piękny dorobek forum. Skoro to Nefer - to ok - biorę na klatę. Czym rozczarowani? Listę działań, jakie może podjąć Redakcja, ale ich nie podejmuję już podałam i nie zamierzam się powtarzać.Również tym rozczarowani, że od 6 lat jest to samo : "podoba nam się pomysł fundacji, rozważymy to". Potem "jak się uda aukcja - rozważymy to" i tak za każdym razem. Teraz było to sam- "świetny pomysł". Proszę nie mieszać akcji jakie organizują Forumowicze i osiągnięcia Forumowiczów z działaniami Redakcji, dziękuję. Właśnie - to dokładnie dorobek Forum. Przez 6 lat można bardzo wiele zrobić. Baaaaardzo wiele. Na pewno więcej niż "Świetny pomysł, postarajcie się bardziej, to może coś z tego będzie".Powyżej jest link do wątku z 2009 roku. I to nie tylko ja waliłam głową w mur - wielu Forumowiczów to robiło. Najpierw podchodziliśmy z rezerwą, wymienialiśmy pomysły. Potem było już konkretniej - za każdym razem konkretniej włącznie z wymyśleniem nazwy. I ciągle Redakcja dawała nam nadzieję "zbierzecie się - będzie fundacja", :świetny pomysł", "rozważymy to". Tylko to nie Redakcja ryzykowała kontrolę skarbową np. jak zbieraliśmy kasę po spaleniu się pewnego domu, prawda? Ile było takich akcji, gdzie nadstawialiśmy łba, bo US mógłby nas roznieść na butach? Ktoś dawał swoje prywatne konto, ale Redakcja o tym nie myślała. Ktoś ryzykował. Teraz jest "niweczenie pięknego dorobku forum". To jest zwykła manipulacja, o ile nie kłamstwo.Redakcja: Nawiązujemy kontakt ze Złotowianką, bo chcemy pomagać. To się tylko liczy. Mając wsparcie fundacji, bez kosztów własnych, będzie można zakładać konta, organizować akcje, itd. O to nam chyba chodziło zawsze? I realnie wspólnie pomogliśmy wielu dzieciom. Dlatego prosimy, nie popadajcie w zniechęcenie. Zrobiliście wielką aukcję i teraz trzeba iść dalej. I super, świetnie, bardzo się cieszę, że w końcu, po tylu latach coś się ruszyło. Co nie zmienia faktu, że moja zaufanie jest ograniczone. Szczególnie jak czytam takie teksty jak powyżej.A skoro już ruszamy Nefer "osobiście" to chyba nie dziwi moja reakcja po podziękowaniu jakie otrzymałam od "zespołu Redakcyjnego" po ostatniej aukcji. Z tego co wiem - nie tylko ja. Jak sie nie klaszcze i nie podskakuje to jest się szkodnikiem. To smutne. Nie zamieram też dalej ciągnąć tego tematu. Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 02.04.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 No.To mamy książkowy przykład JAK TEGO ROBIĆ NIE NALEŻY.Żeby nie było wątpliwości, przykład w wykonaniu Redakcji (zawsze szanownej).Rozpoczęłam ósmy rok obecności na forum.Niech mi nikt nie opowiada, że nie dało się tyle czasu.Uczciwiej byłoby napisać "nie damy rady, nie ma klimatu, możemy tylko tyle", a nie ciągłe rozważanie.Co Redakcja zrobiła, miejsce na serwerze udostępniła???Też możemy to sobie sami załatwić. To NAPRAWDĘ bardzo proste.Proszę nas traktować poważnie i przynajmniej nie mówić nam, że Redakcja cokolwiek zrobiła, bo to nieprawda.Dziękuję za uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fundacja Złotowianka 02.04.2015 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Dzień dobry! Dziękujemy serdecznie za zaproszenie do dyskusji, cieszymy się, że pojawiła się szansa by Państwa poznać. Jesteśmy pod wrażeniem Waszego zaangażowania i działalności oraz pełni werwy do działania, otwarci na współpracę - w końcu, łączy nas jeden cel: pomaganie. Nawiązując do wpisu w sprawie odwiedzin Zarządu Fundacji, potwierdzamy tę informację. Chcielibyśmy jednak jak najlepiej przygotować się do spotkania, dlatego zwracamy się do Was z prośbą o przedstawienie nam Waszych oczekiwań, planów, wizji tej współpracy, jednym słowem wszystkiego co przyczyni się do owocnej współpracy. Obiecujemy dołożyć wszelkich starań by Was nie zawieźć Pozdrawiamy! Fundacja Złotowianka Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts