Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hula? FM - powoli upada. Jeśli hula to dlatego, że tak naprawdę nikomu jeszcze się za to nie chciało wziąć, żeby stworzyć forum, pogonić kompetentnych ludzi do działania zapłacić im i tak dalej.

Poza tym jeżeli coś jest pierwsze i ma dużo wypowiedzi to google to wywala a jak wywala to wchodzą rejestrują się zadaja dwa te same pytania bez czytania tego co było wcześniej, czyli dodają do n postów kolejne dwa by znów ktoś inny za chwilę ćwiczył ganz to samo. A google dorzuca te pojedyncze powtórki do ogólnej liczy postów i zapytań i wywala jako pierwsze. Kółko się zamyka...

• Odpowiedzi 246
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdzieś kiedyś zrobiłem przegląd nicków, ich wypowiedzi etc. Tak naprawdę ludzi na forum, którzy coś napisali, coś zrobili jest kilka setek. Tysiąc - to maksimum. Sto ileś dziesiąt tysięcy z około dwustu to wypowiedzi do około dziesięciu. Cześć mam problem, dwa doprecyzowania, do widzenia. Nie bawiłem się w to kiedy i ile osób zostało zarejestrowanych do 2008 i od 2010 ale podejrzewam, że układ będzie podobny, powinienem także móc sprawdzić kiedy były ostatnie wypowiedzi. Jeśli ktoś wypowiedział się przed trzema miesiącami to tak jakby zniknął. Robiąc porównanie tych co się jako tako wypowiadają i tych co nie zniknęli - dwie setki żyjących. Śmierdzi malizną. Reszta to gigantyczna baza danych.

Ja byłem modem na kanale IRC-owym jeszcze w latach 90 tych, moderatorem na dwóch chyba forach, na jednym na pewno. Wyleciałem za poglądy niezgodne z nową linią partii czyli jedynie słuszne. Bo mi naczalstwo zaczęło gmerać w moich tematach poza mną.. Owszem były akcje ale wyglądało to zupełnie inaczej i jakby sensowniej.

Tak naprawdę zapominamy wszyscy o jednym FM jest fajnym dodatkiem do samego Muratora, czyli do gazety z reklamami, płatnymi tekstami, w któej tzw. technolodzy mówią a moja mamusia jest najlepsza. Dopóki będzie to wyglądało, w taki sposób, że Murator plus projekty dostępne za kilka złotych na każdych targach (mówię o sytuacji od Opola po Częstochowę Kielce i Rzeszów i wszystko na południe) to my sobie będziemy mogli pyszczyć. Każdy może nie ale gros czytelników tejże papierzanej wersji będzie wchodziło i zadawało durne pytania, a póki tak będzie to nie będzie się ZPR Media martwiło o cokolwiek. Ludzie jeszcze długo będą robić tłum. Poza tym mając płatny profil, co nasz fighter pokazał, da się na pałę zrobić spore obroty. Regulamin sprawia, że płatny profil jest w zasadzie dla typowego usera niewidoczny. Zadaje pytanie - dostaje odpowiedź. Kup u mnie. I kupuje. Ma wprawę po płatnych reklamowych tekstach w samym Muratorze.

Przy okazji jeśli na zwykłym poratalu po kilku dniach teksty są płatne, reklam jak wszów na psie, to kto na to będzie zwracał uwagę gdzieś indziej? Jeśli tak naprawdę e-rzecznicy i ich pomagierzy nie wdają się w dyskusję ze stałymi userami, jeśli nikogo nie drzaźnią reklamy o wszystko, łącznie z gaciami - to kto ze zwykłych użytkowników zacznie wojnę, wyrazi zdziwienie że FM idzie w dół na łeb na szyję i tak dalej, zaś samo ZPR Media na plecach licytujących i tych co coś dają od siebie, robi sobie markę dobrego Mikołaja? To co tu się dzieje to perpetuum mobile. Kręci się tym lepiej im niższy poziom userów. Dlaczego w tych działach gdzie ja jestem to nie ma e-rzeczników? Podobnie jak u Fightera? Dlaczego Redakcja podbija artykuł bez linku i odnośnika - link wywala nas w "burakach"? Kasa misiu kasa. Im więcej przypadkowych ludzi tym więcej adresów i mniej durnych pytań i tym większa baza danych. A to kasa. Jak myślisz co jest dla ZPR Media lepsze: 200 tys emaili w bazie danych, czy sprawdzenie tego z prośbą o potwierdzenie i manie ok 1000-2000 aktywnych i wiadomych że ktoś z tym jest związanych? 199 tysięcy sierot wierzących w każdą głupotę (lub niemal) czy tysiąc osób z czego setka to mądrale gotowi zagryźć na śniadanie każdego kto nie ma rzetelnej wiedzy i podpierać się sporą literaturą? A kto będzie lepiej płacił - firma gdzie e rzecznik poci się co dzień bo jak się trójka zbierze w tynkach to go dojeżdżają tak, że nie wie które pół dnia dłuższe, czy taki gdzie e rzecznik wpada raz na dzień na trzy minuty i pieprzy głupoty? Która firma będzie lepiej i fajniej płaciła za reklamę...?

Czym innym jest forum założone przez pasjonatów - tam kto inny ustala zasady i warunki, tutaj gdzieś udowodniłem Redakcji (jak zawsze szanownej), że regulamin jest o kand tyłka potłuc, zamilkła, po czym zadziałała zgodnie z moją propozycją nowego. Śmiesznie i strasznie.. My się jeszcze kopiemy z końmi, inni przestali, poszli swoją drogą.

Jak zwykle w zjawisko przepełnione mnóstwem pozytywnych emocji wkrada się "polityka" i "czyjś interes". Brak jakiejkolwiek reakcji ze strony Redakcji, Wydawnictwa, Zarządu na to, co zostało tutaj już wypowiedziane potwierdza tylko tą smutną prawdę...

Szczerze mówiąc dynda mi to, kto i do jakich celów wykorzysta całą akcję. Mamy swój cel- pomagamy Księżniczkom i wspieramy ich bliskich. Nic innego się nie liczy. Nie robimy tego po to, by spotkać się na wrześniowym raucie w błysku fleszy, na tle ścianki z logo reklamodawców, którzy nie kiwając palcem będą znów mieli możliwość zaistnienia jako firmy z "ludzką twarzą".

Jeśli zechcemy zrobić spęd, żeby spotkać się w miłym gronie, to z pewnością damy radę umówić się w jednym miejscu i o jednym czasie :)

Jak powiedział Balto "pomysłów jest jak wszów" i średnio rozgarnięty animator akcji, po mocniejszej kawie wymyśliłby je w ciągu jednej dniówki... Dla mnie FM jest tylko platformą do komunikacji podczas tej akcji. Równie dobrze możemy wykorzystać inne media społecznościowe. Droga (jak zawsze) Redakcjo radziłbym brać to pod uwagę :yes:

Kończmy cośmy zaczęli i szykujmy się na następną aukcję. Zbierzemy ile się da sami :)

jestem i zaglądam ale cisza więc wpadnę wieczorem.

To może jeśli Redakcja nie reaguje to sami wyznaczymy termin zakończenia aukcji? Jak my przestaniemy jej pilnować i licytować to się po prostu "sama zakończy". Przykre to ,że Redakcja się nie wypowiada i powoduje tym samym, ze jej obraz jest negatywny :rolleyes:

Kendra, dobry pomysł z tym byśmy sami wyznaczyli termin. A jakie są propozycję? Bo teraz nie ma fightera, a potem jakiś dzień nie będzie Nefci, a koniecznie jest by byli na zakończeniu, bo przecież tak rozkręcili całą aukcję, że bez Nich nie ma finiszu.

to moze na dniach? max do piatku?

pozniej jest weekend, wiec kazdy sobie odreaguje;) (ja bede sie teleportowac w podrozy do PL-pamietacie ze zmiana czasu nastepuje za tydzien? ) a nie chcialabym byc nieobecna przy finale tej aukcji :rolleyes: (nie bede miala dostepu do neta)

to taka luzna propozycja, ale poczekajmy na wiekszosc glosow :)

Edytowane przez Mmelisa

Tu padła propozycja : LOL :) Wyobraź sobie siebie w sierpniu tego roku, po 5 miesiącach pilnowania aukcji dzień w dzień. Bez jaj - ja tego nie widzę.

Żelka ma sobie odpuścić opieką nad Stefkiem, bo aukcja? Ty przestaniesz odpisywać klientom, bo aukcja? Ja przestanę robić projekty i zacznę żyć powietrzem, bo aukcja? To niepoważne i postrzegam to w kategoriach WYKORZYSTYWANIA jeśli w grę wchdzi termin wrzesień. Sorry.

Ulało się - przestałam być poprawna politycznie, bo piszę/mówię o tym od lat i to chyba kompletna strata czasu.

Ponadto dziewczyny nie potrzebują kasy we wrześniu tylko teraz. Już wystarczy, że im NFZ dał termin na 2020 rok. Im wcześniej zaczną rehabilitację czy dostaną sprzęt tym szybciej osiągną sprawność - to są małe dzieci - każdy dzień się liczy.

Ja uważam, że można sobie robić doświadczenia, ale aukcja nie powinna trwać dłużej niż 3 tygodnie, bo nikt

-ani opiekunowie aukcji (którzy muszą odłożyć swoją robotę)

-ani darczyńcy kupujący przedmioty

-ani darczyńcy, ktorzy przekazują przedmioty

NIE DADZĄ RADY BUJAĆ TEJ AUKCJI - bo ją się buja emocjami. Nie da się być na haju 8 miesięcy.

Z mojego punktu widzenia :

- zamknąć aukcję w TEN weekend

- wysłać kasę Mirasowi

- i szykować nowe fanty

- bujnąć aukcję na początku września przed Zlotem

- dobić fanty aukcją NA ZLOCIE

i zastanowić się kto następny.

To Redakcja ma przełożenie na B2B, nie Nefer czy Mmelisa czy Fighter. Oczekiwanie od nas tego, że ",mamy firmy" jest co najmniej poniżej pasa i nie napisze co o tym myślę. Redakcja ma tak wyjebistą firmę że może zasponsorować te 65k nie przerywając sobie snu. Taka smutna prawda.

Może wyjąć firmy, które się reklamują w ZPR i dac im marchewkę. Może wiele. So what.

Tu odpowiedź Redakcji. Jakby nie na temat, ale co tam.... wychodzi, że się "interesujemy",nie ?

Jesteśmy otwarci na Wasze pomysły. Licytacja to za mało, by uzbierać całą kwotę. Zatem dyplomy, inne pomysły?

Szczerze mówiąc dynda mi to, kto i do jakich celów wykorzysta całą akcję. Mamy swój cel- pomagamy Księżniczkom i wspieramy ich bliskich. Nic innego się nie liczy.

Dokładnie tak.

My robimy, co możemy. Najwyżej możemy zastanowić się, jak pomóc, ale już bez udziału Muratora.

Jeżeli redakcja ma zamiar coś więcej, to poczekamy - zobaczymy.

A zloty faktycznie były, jak ja tu zaczęłam być. Chyba wtedy ostatni. Czy mi się wydaje, że wtedy zmienił się właściciel? Bo i format się zmienił i zloty skasowali? Wiele osób wtedy odeszło do konkurencji (BD). I o ile wcześniej było forum entuzjastów, potem się zrobiło forum czysto zarobkowe, o które nikt nie dbał (stąd chyba niemoc redakcji i zwykły brak kompetencji - nie jest to kluczowy dział więc i pracownicy nie kluczowi ;) ).

Acah - a może po prostu napisać - podjeliśmy decyzję, koniec aukcji w niedzielę o 23.

I tyle?

Edytowane przez EZS

Z mojego punktu widzenia :

- zamknąć aukcję w TEN weekend

- wysłać kasę Mirasowi

- i szykować nowe fanty

- bujnąć aukcję na początku września przed Zlotem

- dobić fanty aukcją NA ZLOCIE

.

Popieram.

Oki niedziela 23 - możet byt' - tylko trzeba będzie dać znać fighterowi żeby swoich fantów popilnował i tyle. Przy okazji pokażemy że lud robi rewolucję i jeszcze nad nią panuje... a jak wiadomo na dzień dobry zanim swoje dzieci rewolucja zjada władzę...

Redakcja udzieliła nam gościny na swoich e-stronach. Przykleiła temat i rozesłała wiadomości na priv. I za to bardzo dziękujemy.

Jednak cała reszta już jest w naszych rękach od dawna : fanty, aukcja, organizacja, pilnowanie, liczenie. Od ostatniej aukcji jeszcze bardziej :) (przesyłki).

Bywały aukcje, gdzie sami wysyłaliśmy fanty na własny koszt. Różne rzeczy się już zdarzały.

Wyślę SMS-a do Fightera, bo on bidulek gdzieś śmiga.

Organizacyjnie : Fighter ogarnia przesyłki krajowe. Pieniądze wpłacamy na konto fundacyjne Dziewczyn (na pierwszej stronie pod fantami) po zakończeniu.

Edytowane przez Nefer