Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie, mam pytanie do ekspertów z dziedziny okien dotyczące poprawnego montażu dużych okien balkonowych, mianowicie w całym mieszkaniu posiadam zamontowane (przez dewelopera) okna balkonowe, w zimie pojawił się problem bardzo zimnej podłogi przy oknach. Różnice w temperaturach są dość spore - około 1 metr od okna temp. podłogi wynosi 21.5 st. C, a przy oknie temp. podłogi to średnio około 16-17 st. C. Nie dawało mi to spokoju więc rozebrałem podłogę przy oknie i podkułem lekko cienką warstwę posadzki i tam znalazłem chyba znalazłem przyczynę zimnej podłogi. Moim zdaniem okno zostało niepoprawnie zamontowane gdyż stoi bezpośrednio na podmurówce z cegieł. Zdjęcie okna (mowa o tym 3 skrzydłowym), zdjęcie zrobione jeszcze przed wylewkami.

IMG-20111119-00074.jpg

Zamieszczam również filmik (przepraszam za jakość), który pokazuje puste przestrzenie pod oknem oraz to że okno podparte jest tylko w kilu miejscach.

https://www.youtube.com/watch?v=AARzXOf_96s

Teraz pytanie czy jako eksperci uważacie że taką wada powinna za skutkować wycięciem okna i ponownym (poprawnym) jego obsadzeniem?

• 4 weeks później...
  • 8 months później...
Piana swoją drogą ale pod ramą powinno być podparcie będące izolatorem (np.podpory lub poszerzenia) a nie cegły które przewodzą ciepło. Do tego wymurowane poprzecznie czyli daleko w głąb podłogi... Jedyna w tym przypadku izolacja termiczna jest od zewnątrz i (biorąc pod uwagę montaż nawet bez listew podparapetowych czyli cegła pod samą ramą) nawet mistrzowsko wykonana niewiele da.

Dzięki za odpowiedź, czy mógłbym ewentualnie liczyć na to żeby ktoś z szanownych forumowiczów podpowiedział mi konkretnie, co dokładnie powinno być wykonane aby uzyskać możliwie jak najlepszy efekt? W niedługim czasie deweloper ma przystąpić do naprawy powyżej opisanej wady lecz obawiam się żeby nie zostało to wykonane słabo, dlatego tez chciałbym go poinformować na jakie "minimum" wykonania liczę.

Możliwie najlepszy efekt? Wyjęcie, skucie podmurówki i zastosowanie poszerzeń. Ale podmurówka nie jest błędem. Jest opcją słabszą, ale znacznie tańszą, skuteczną, pod warunkiem prawidłowego wykonania ocieplenia z zewnątrz ale o to trudno u naszych wykonawców.

Liczyć możesz na tyle - na ile się umawialiście. Nie sądzę by w Waszej umowie był zawarty sposób montażu okien. Masz prawo wymagać szczelności.

• 2 months później...

Do specjalistów mam zapytanie- czy to okno jest zamontowane poprawnie??? zaznaczę ze tylko dojdzie grubość 10 mm panela, a pianka dalej będzie widoczna... czy tak ma być???

Poproszę o opinię...

http://images76.fotosik.pl/468/a25cdeebad115b25med.jpg

Edytowane przez Teska

Z ujęcia nie widać czy jest poprawnie. Widoczna pianka jako taka nie jest błędem (inna sprawa że nowsza technologia mówi już o montażu w szerszym zakresie - i wyższej cenie).

Zapewne pytasz, czy okno nie jest za wysoko? lub czy nie jest za niskie zamówione? A to już trzeba by znać Wasze ustalenia z pomiarów i umowy i zweryfikować to z sytuacją na budowie.

• 2 weeks później...
  • 6 months później...

Szanowny Panie,

Dobra izolacja jest oczywiście niezbędna, by nie tracić ciepła w czasie zimowych miesięcy. Montaż oczywiście nie jest w tym wypadku prawidłowy. Proszę skontaktować się z nabjliższym oddziałem Oknoplast. Mam nadzieję, że będziemy Panu w stanie pomóc.

Serdecznie pozdrawiam,

Grzegorz Bułat

Kierownik technologii Oknoplast

Witam

Sam problem wymieniany powyżej nie dotyczył bezpośrednio okien marki Oknoplast, wątki tego typu najczęściej znajdują się w głównych sekcjach forum. Jeśli jednak uczestnicy wraz z pomocą innych specjalistów forum nadal nie rozwiązali problemu, to tak - zapraszamy do kontaktu z naszym przedstawicielem. W przypadku kontaktu zapewniamy,fachową pomoc oraz wsparcie merytoryczne.

Pozdrawiam