karster 19.09.2019 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2019 Ok, wielkie dzieki, teraz już mam trochę jaśniejszy obraz tego wszystkiego, pojade jeszcze do tej firmy i pogadam, zobaczę co mi powiedza Byłeś, pogadałeś, kupiłeś tą pompę? Nie ma wielu użytkowników tej pompy w internetach (tu na forum znalazłem dwóch, jedno-postowych czyli wiadomo, ściema. No ale czas leci, może ktoś coś jeszcze? Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 19.09.2019 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2019 Byłeś, pogadałeś, kupiłeś tą pompę? Nie ma wielu użytkowników tej pompy w internetach (tu na forum znalazłem dwóch, jedno-postowych czyli wiadomo, ściema. No ale czas leci, może ktoś coś jeszcze? Pozdrawiam Karol To kolega mnie pominął. Jakie było pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil150592 30.09.2019 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2019 Witam, tak byłem, rozmawiałem i w przyszłym miesiącu kupuje, polecam wybrać się do siedziby firmy pod Skierniewice, Pan Sebastian z którym rozmawiałem wysłuchał, doradził pokazał co i jak działa, naprawdę bardzo konkretnie podejście do klienta, widać, że siedzi w tym od dawna i ogarnia temat, można też obejrzeć instalacje na miejscu, bo całe biuro ogrzewają PC, porobić zdjęcia, popytać o szczegóły techniczne, mają nawet podgląd w działanie pompy, można podejrzeć jak zachowywała się pompa w największe mrozy, super sprawa, ogólnie polecam wybrać się na rozmowę, ja też miałem wątpliwości ale po wizycie w firmie już ich nie miałem, w tą zimę mam zamiar już grzać na mojej budowie więc będę mógł napisać coś więcej, na pewno podzielę się na forum swoją opinią, bo mało jest o tej pompie, na razie przekonała mnie cena, podejście do klienta i fachowa wiedza Pana Sebastiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 09.10.2019 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 (edytowane) Mój Apic 8kw już w domu, niebawem podłączam Edytowane 9 Października 2019 przez sruba014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 09.10.2019 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 Ładny taki, zupełnie jak mój ;P. Sam będziesz montował? Zastanawiam się co to za szary kabel, termometr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 09.10.2019 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2019 (edytowane) Tak jest, montaż we własnym zakresie! A szary kabel jest od czujników. Kilka słów o pompie - baaardzo prosta konstrukcja Ale chyba o to chodzi. Sprężarka Panasonic c-sbp140h38b scrool on/off, Wymiennik Kelvion, presostat od Alco, filterek Sanhua, Sterownik Compit, zawór rozprężny Alco, Elektryka Eatona, schneidera, F&F Podzespoły bardzo porządne także się cieszę. Dodatkowo chyba jakimś filcem/matą kauczukową wygłuszę sprężarkę w razie "w". Fajne jes to, że włąściciel firmy daje możliwość wyboru niektórych podzespołów jak sprężarka czy wymiennik. Jakie podzespoły są w waszych pompach? Cała inwestycja wraz z DZ wyjdzie około 22-23kpln systemem gospodarczym Edytowane 9 Października 2019 przez sruba014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyklon666 19.10.2019 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2019 Tak jest, montaż we własnym zakresie! A szary kabel jest od czujników. Kilka słów o pompie - baaardzo prosta konstrukcja Ale chyba o to chodzi. Sprężarka Panasonic c-sbp140h38b scrool on/off, Wymiennik Kelvion, presostat od Alco, filterek Sanhua, Sterownik Compit, zawór rozprężny Alco, Elektryka Eatona, schneidera, F&F Podzespoły bardzo porządne także się cieszę. Dodatkowo chyba jakimś filcem/matą kauczukową wygłuszę sprężarkę w razie "w". Fajne jes to, że włąściciel firmy daje możliwość wyboru niektórych podzespołów jak sprężarka czy wymiennik. Jakie podzespoły są w waszych pompach? Cała inwestycja wraz z DZ wyjdzie około 22-23kpln systemem gospodarczym Mam pytanie co do tej pompy. Szukam informacji na temat pomp tej firmy. Kto dobrał moc pompy i rodzaj? na jakie parametry pompy należy zwrócić uwagę? Mój dom: 205mkw z poddaszem użytkowym, ściany silikat 18, okna z pakietem szybowym 0.5, 25 cm ocieplenia ścian z lambda 0.31, płyta fundamentowa na 20cm xps plus 10cm pod rurki ogrzewana, dach 30cm wełny, ogrzewanie podłogowe, wentylacja mechaniczna z GWC. Dom bez garażu. Myślałem o pompie woda-woda z studniami. Pompą zacząłem się interesować dopiero niedawno, wcześniej planowałem piec na pellet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 20.10.2019 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2019 Hej! Na forum masz wszystkie info w jaki sposób dobrać moc pompy. Większość użytkowników określa moc na podstawie OZC, ja swoją moc PC dobrałem sam na podstawie poprzednich sezonów grzewczych oraz wskazań sterownika w piecu na węgiel. Masz świetnie ocieplony dom także zapotrzebowanie nie będzie duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 20.10.2019 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2019 Szukam informacji na temat pomp tej firmy. Kto dobrał moc pompy i rodzaj? Należy szukać instalatora pompy blisko domu, aby nie czekać tygodniami na serwis, Aby określić moc PC, należy wykonać profesjonalne OZC budynku; - Andrzej Sołtys, tel. 506 060 832, [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.10.2019 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2019 Należy szukać instalatora pompy blisko domu, aby nie czekać tygodniami na serwis, Aby określić moc PC, należy wykonać profesjonalne OZC budynku; - Andrzej Sołtys, tel. 506 060 832, [email protected] Instalator nie musi byc blisko, moze lepiej poszukac takiej pompy którą serwisuje serwis fabryczny, serwis który ma 24h na reakcję w przypadku zgłoszenia, a nie instalator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fokus80 30.11.2019 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 Tak jest, montaż we własnym zakresie! A szary kabel jest od czujników. Kilka słów o pompie - baaardzo prosta konstrukcja Ale chyba o to chodzi. Sprężarka Panasonic c-sbp140h38b scrool on/off, Wymiennik Kelvion, presostat od Alco, filterek Sanhua, Sterownik Compit, zawór rozprężny Alco, Elektryka Eatona, schneidera, F&F Podzespoły bardzo porządne także się cieszę. Dodatkowo chyba jakimś filcem/matą kauczukową wygłuszę sprężarkę w razie "w". Fajne jes to, że włąściciel firmy daje możliwość wyboru niektórych podzespołów jak sprężarka czy wymiennik. Jakie podzespoły są w waszych pompach? Cała inwestycja wraz z DZ wyjdzie około 22-23kpln systemem gospodarczym Z tego co widzę pompa działa na R407C. Nie będzie z tym problemu za kilka lat? Spotkałeś się polskimi pompami na inny czynnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 30.11.2019 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2019 Z tego co widzę pompa działa na R407C. Nie będzie z tym problemu za kilka lat? Spotkałeś się polskimi pompami na inny czynnik? Wszystkie f-gazy pójdą w odstawkę, w dłuższym czasie. Póki co nie ma idealnej alternatywy. Jak coś by mogło pod względem cieplarnianym podpasować to okazuje się że palne cholerstwo. Z polskich producentów to widziałem że Galmet przeszedł na R410a, ale ma większy GWP niż 407c i mniej czynnika "wystarczy" żeby trzeba było zgłaszać urządzenie i wykonywać przeglądy. NIBE cały czas robi gruntówki na R407C i nikt z tym nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 01.12.2019 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Sprawdzałem u innych wykonawców i zdecydowana większość jedzie na r407c. Powiem szczerze, że w ogóle się nad tym nie zastanawiałem przy wyborze PC. Od nadmiaru informacji może rozboleć głowa Dziś wolne od modernizacji kotłowni. Pozgrzewałem i zamontowałem rozdzielacz DZ, zdemontowałem stare rury w kotłowni (zdecydowana większość zostanie wykorzystana ponownie), kupiłem zmiękczacz wody i separator powietrza i zanieczyszczeń flamco dla ochrony PC. Mam nadzieję, że do środy się zamknę temat. Codziennie dogrzewamy kominkiem, który zbudowałem przy budowie domu - nie zastąpiona alternatywa w chwilach gdy nie ma czym grzać w kotłowni Zostawiłem stary zasobnik CWU Ermet 200l dwupłaszczowy o pow. grzania 1.7m2 jeżeli zda egzamin przy PC to zostawiam jak nie to wymienię za jakiś czas. Gdy skończę wrzucę fotorelację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fokus80 01.12.2019 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Wśród pomp wszyscy używają właśnie R407c lub R410a. Jedynie Daikin ma w ofercie nową gruntówkę na R32, ale tutaj cena w porównaniu do np A-PIC to juz inna liga.Szukam pompy gruntowej która nie będzie problemem za 10 lat z uwagi na czynnik i nic więcej znaleźć nie moge. Ogólnie wszyscy producenci teraz ulepszają powietrzne a gruntowe poszły w odstawkę. Gdyby ktoś miał jeszcze jakąś propozycje to chętnie się zapoznam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 01.12.2019 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 Tak tak tak, powtarzamy co przeczytaliśmy. Gruntowe idą w odstawkę a podłogówka jest szkodliwa w sypialniach i unosi się kurz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 01.12.2019 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2019 hehe w punkt panie wihajster Fokus jest kilku użytkowników pomp Ecopol którzy dawali relacje z montażu swoich pomp pponad 10 lat temu. Także PC chodzi na r407c i do dziś wszystko śmiga. Uwierz mi bracie, że za dużo informacji i wiedzy internetowej to też lipa. Nie wszystko da się przewidzieć a czasem trzeba po prostu zaufać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil150592 27.12.2019 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Apic 11kw już podłączona, ustawione 20 stopni na pompie, na budowie utrzymuje się 13-14 stopni, nie ocieplony strop, jak na razie jestem zadowolony https://www.fotosik.pl/zdjecie/d3351c19d2b18a5a https://www.fotosik.pl/zdjecie/cae3d7f127d24a82 https://www.fotosik.pl/zdjecie/423ea45d0c2e100e https://www.fotosik.pl/zdjecie/8f42a8fdd6093e50 https://www.fotosik.pl/zdjecie/2b05ef98c111ebfc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nanofox1 01.09.2020 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2020 Czy ktoś mógłby się podzielić jakąś autentyczna opinią na temat gruntowych pomp ciepła apic? Większość opinii jakie czytam sprawiają wrażenie tendencyjnych... Chociaż może to tylko moje odczucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 14.10.2020 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 (edytowane) Czy ktoś mógłby się podzielić jakąś autentyczna opinią na temat gruntowych pomp ciepła apic? Większość opinii jakie czytam sprawiają wrażenie tendencyjnych... Chociaż może to tylko moje odczucie Właśnie swojego APICa odpaliłem parę dni temu, w domu aktualnie 35 stopni Też mam problem z przegrzewającym się freonem gdy grzeję CWU, bo mi leci nadal 14sC z gruntu. Na szczęście dołożyłem sobie na zamówienie softstart i sprężarka jakoś szczególnie w kość nie dostaje. Niemniej irytuje mnie ubogość opcji i ten archaiczny sterownik. Jak sobie patrzę na sterowniki kotłów pelletowych to to co jest w tej pompie to jakiś ponury żart. Odnośnie ubogości nastaw, mam zadane grzanie CO do 40sC, w obiegu jest powiedzmy 32sC czyli ma podbić jeszcze o 8. Ale jednocześnie mam ustawione grzanie CWU, które jak już wspomniałem się przegrzewa (bo ukrop z gruntu), a jeszcze muszę zbiornik odpowietrzyć zaraz po tym jak domontuję odpowietrznik o którym zapomniałem. Pompa się odstawia (no bo błąd przegrzania wywala) zamiast wcześniej załączyć CO (które w tym momencie przecież nie spełnia warunku nastawy i powinno być jeszcze dogrzewane -- ale nie jest, bo pompa ma priorytet na grzanie CWU i nei da się tego zmienić bez wyłączenia grzania CWU albo obniżenia nastawy, wtedy pompa płynnie przełącza się z grzania CWU na CO). Co więcej, nie da się wymusić w tej sytuacji jednoczesnej pracy pompy CWU i CO. Będę musiał obejście zrobić, znaczy i tak będę robić niezależne sterowanie, bo mam bufor do wody lodowej, wymiennik do basenu ogrodowego, klimakonwektory itp. Więc w końcu wysteruję tak, że jak będzie za wysoka temperatura na powrocie z CWU to załączy się CO. Ale to rozwiązanie na okres przejściowy/zima, w lecie nie wiem co tu poradzić jakby był dalej taki problem także po odpowietrzeniu zbiornika (swoją drogą jest to zbiornik 300L z podwójną wężownicą, więc jestem nieco zdziwiony że się przegrzewa). Zawsze mam jeszcze opcję wpuścić ciepło z pompy z powrotem w grunt haha Edytowane 14 Października 2020 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cangi80 14.10.2020 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2020 Właśnie swojego APICa odpaliłem parę dni temu, w domu aktualnie 35 stopni Też mam problem z przegrzewającym się freonem gdy grzeję CWU, bo mi leci nadal 14sC z gruntu. Na szczęście dołożyłem sobie na zamówienie softstart i sprężarka jakoś szczególnie w kość nie dostaje. Niemniej irytuje mnie ubogość opcji i ten archaiczny sterownik. Jak sobie patrzę na sterowniki kotłów pelletowych to to co jest w tej pompie to jakiś ponury żart. Odnośnie ubogości nastaw, mam zadane grzanie CO do 40sC, w obiegu jest powiedzmy 32sC czyli ma podbić jeszcze o 8. Ale jednocześnie mam ustawione grzanie CWU, które jak już wspomniałem się przegrzewa (bo ukrop z gruntu), a jeszcze muszę zbiornik odpowietrzyć zaraz po tym jak domontuję odpowietrznik o którym zapomniałem. Pompa się odstawia (no bo błąd przegrzania wywala) zamiast wcześniej załączyć CO (które w tym momencie przecież nie spełnia warunku nastawy i powinno być jeszcze dogrzewane -- ale nie jest, bo pompa ma priorytet na grzanie CWU i nei da się tego zmienić bez wyłączenia grzania CWU albo obniżenia nastawy, wtedy pompa płynnie przełącza się z grzania CWU na CO). Co więcej, nie da się wymusić w tej sytuacji jednoczesnej pracy pompy CWU i CO. Będę musiał obejście zrobić, znaczy i tak będę robić niezależne sterowanie, bo mam bufor do wody lodowej, wymiennik do basenu ogrodowego, klimakonwektory itp. Więc w końcu wysteruję tak, że jak będzie za wysoka temperatura na powrocie z CWU to załączy się CO. Ale to rozwiązanie na okres przejściowy/zima, w lecie nie wiem co tu poradzić jakby był dalej taki problem także po odpowietrzeniu zbiornika (swoją drogą jest to zbiornik 300L z podwójną wężownicą, więc jestem nieco zdziwiony że się przegrzewa). Zawsze mam jeszcze opcję wpuścić ciepło z pompy z powrotem w grunt haha A jaką powierzchnię mają te wężownice ? U mnie w 200l jest tylko 1,4 m2 i też mam problem z nagrzaniem. Ja teraz myślę nad zbiornikiem kombinowanym i mam nadzieję ,że będzie problem rozwiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts