marek222 20.03.2015 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Witam, Przymierzam się do zakupu pustaków Porotherm 25 Profi (czyli szlifowanych pustaków na P+W i do tego na tą minimalną spoinę). Zdecydowałem się na tą technologie ze względu na zaprzyjaźnioną ekipę która specjalizuje się w sklejaniu tych bloczków (czy też i z betonu komórkowego). Mam nadzieje że znajdzie się ktoś kto orientuje się mniej więcej w zależności pomiędzy zwykłym Porotherm'em a tym szlifowanym. Pomijając te wszystkie powiązania pomiędzy tymi systemami (wyrównanie pierwszej warstwy Profi, i odchyły od poziomu na kolejnych...) to czy jest jakaś różnica w wytrzymałości takich ścian? Czy nie jest lepsza tradycyjna spoina? Gdzieś wyczytałem że wytrzymałość spoiny Profi to 0,3 MPa... a przecież tu praktycznie nie ma spoiny. Czy taki dom po kilkudziesięciu latach się nie zawali? Proszę o jakąś odpowiedź odnoście tej technologi, wasze doświadczenia odnoście tych pustaków i inne opinie. Dziękuje i Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszek80 27.03.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Witam! Zaprawa Porotherm DBM (czyli do cienkich spoin w systemie Profi) ma wytrzymałość na ściskanie 10 Mpa, a nie 0,3. Taka informacja jest m.in. w broszurze technicznej dostarczanej razem z produktem i tego się należy trzymać. Nie wiem jak wygląda wytrzymałość nieoryginalnych zapraw cienkospoinowych, bo nie miałem z nimi nigdy do czynienia. Polecałbym więc użyć właśnie Porotherm DBM. Być może wytrzymałość na poziomie 0,3 Mpa ma zaprawa cienkospoinowa do betonu komórkowego, tyle że tam są zupełnie inne obciążenia, bo i materiał jest znacznie lżejszy niż ceramika. Broszurę Porotherm DBM znajdziesz na stronie producenta: http://www.wienerberger.pl/%C5%9Bciany-i-stropy/jak-budowa%C4%87/murowanie-w-systemie-porotherm-profi Co do samego systemu Profi to jest on bardzo wygodny, bo zużycie zaprawy zmniejsza się radykalnie (bodajże 10-krotnie), więc po pierwsze jest znacznie mniej wody w murze, a po drugie wykonawcy mają lżejszą robotę, bo nie muszą biegać po rusztowaniach z taczkami zaprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pollo_loco 31.03.2015 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Moim zdaniem różnica w wytrzymałości jest i to na korzyść systemu Profi Tak naprawdę to spoina jest po latach największym problemem ścian - potrafi się kruszyć i pękać (szczególnie jak dom nie był sezonowany). Im mniej tej spoiny, tym bardziej jednolita jest ściana. Co do wytrzymałości to jeśli system jest dopuszczony do użytku, to ma atest ITB i można go bez przeszkód użytkowac. Poza tym rozumiem, że budujesz dom jednorodzinny, a nie kilkupiętrową inwestycję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alaskrabska 30.04.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Czy nie jest lepsza tradycyjna spoina? Gdzieś wyczytałem że wytrzymałość spoiny Profi to 0,3 MPa... W każdej technologii spoina będzie najsłabszym ogniwem ściany. Im jej mniej tym lepiej. Spoina ma zadanie przenosić obciążenie pomiędzy pustakami. O,3 Mpa w takich warunkach to bardzo dobry wynik. Klej do betonu komórkowego ma znacznie mniejszą wytrzymałość! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał Lewański 10.05.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2015 Porotherm profi to bardzo dobry system. Moim zdaniem cienka spoina zawsze będzie lepsza od zwykłej zaprawy. Potrzeba więcej precyzji do wymurowania ścian na cienką spoinę, ale ekipę masz dobrą z tego co piszesz. Technicznie nie masz się co martwić o dom, bo pustaki porotherm to najwyższa póła. Nie murowałem co prawda z profi, tylko z dryfix i byłem pod wrażeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts