mates08 20.03.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Witam! Mam pytanko. Będe po świętach krył dach blachodachówką i mam pytanie odnośnie wentylacji. Obecnie kratki wentylacyjne z pokoju i łazienki mam połączone na niezamieszkałym narazie poddaszu rurami 100 mm, które łączą się za pomocą trójnika i dalej poprowadzona jest rura do kanału wentylacyjnego w kominie. Efekt jest taki że gdy jest zima to para wodna skrapla sie, mimo że rury są ocieplone watą i woda leci mi do kratki w ściane. Teraz gdy będe krył dach blachą to pomyślałem żeby te rury pociągnąć bezpośrednio po prostej linii pod dach i na zewnątrz dachu założyć taki wywietrznik specjalny, który bym kupił pod blache. Wyeliminowałoby mi to problem skraplającej się wody. Tylko czy mogę te rury dalej zostawić w trójniku i połączyć je z wywietrznikiem, czy lepiej dać dwa wywietrzniki ( osobny na każdą rurę) ? Załączam rysunek. Na szaro jest zaznaczona obecna instalacja, a na czerwono planowane podłączenie podczas krycia dachu. W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 21.03.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Zanim tak beztrosko będziesz wymyślał kolejne "wynalazki", to najpierw postudiuj przepisy (jak też i starsze tematy na tym Forum). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts