MarekZ75 20.03.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Witam wszystkich, Poszukuję osób, które mają doświadczenie z instalacją windy zewnętrznej i chciałyby się nim podzielić.Chodzi o windę z jednym przystankiem na wysokości 16 m od poziomu 0. Winda ma służyć jako prywatna do mieszkania na 4. piętrze kamienicy.Interesuje mnie proste rozwiązanie, głównie ze względów budżetowych. Będę zobowiązany za wszelkie sugestie. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 21.03.2015 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 W takim temacie nie ma prostych i tanich rozwiązań. Zacznij od pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 05.04.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Jeżeli chcesz mieć taka windę to musisz mieć minimum 200 tysięcy i przede wszystkim takie pytanie kieruj do firm dźwigowych a nie na forum. Omijaj takie firmy typu Schiendler, Otis Kone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jupiterek96 28.02.2016 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2016 (edytowane) Aż dziw, że tak mało wypowiedzi w tym temacie... A więc tak, po pierwsze.. w dofinansowaniu likwidacji barier architektoniczny pomaga PFRON. Pokrywają część kosztów pod warunkiem, że osoba jest niepełnosprawna, posiadająca grupę inwalidzką. Nie wiem natomiast, czy to samo dotyczy osoby starszej, zniedołężniałej. Trzeba złożyć wniosek o takie dofinansowanie bodajże do opieki. Kiedyś jeździło się z wnioskiem do siedziby PFRON-u, ale odkąd samorządy przejęły część ich programów, nie jest już to konieczne. Wiem o tym, bo sam korzystałem nie raz z ich pomocy. Po drugie.. winda na wysokość 16 metrów to jednak sporo.. Nie wiem, czy jest potrzebna jakaś dobudówka, ale widziałem pionowe podnośniki, platformowy dla niepełnosprawnych [sPAM]bez konieczności dobudowywania czegokolwiek. Takie podnośniki montowane są na mocnych metalowych konstrukcjach. Te o których wiem, jeżdżą w górę maksymalnie 13 metrów, ale myślę, że są też takie na większą wysokość, po prostu trzeba się dowiedzieć. Edytowane 30 Kwietnia 2016 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmm4 29.02.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 dofinansowanie z pfron otrzymasz gdy budynek juz stoi, tak samo z lazienką dostosowana do potrzeb osoby niepelnosprawnej, lecz gdy budujesz nowy dom to znaczy, ze cie stac i sam sobie masz wszystko zasponsorowac. najlepsza oferte na winde dostalem na 60000 pln (oczywiscie szyb i przylacza z mojej strony), wysokosc do okolo 9m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.02.2016 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2016 Zacząć należy od uzyskania zgody własciciela/włascicieli kamienicy.Potem urbanista, bo blok w "przestrzeni publicznej".Następnie wystąpić o warunki techniczne.Potem projekt i pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts