Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Poszukuję osób, które mają doświadczenie z instalacją windy zewnętrznej i chciałyby się nim podzielić.

Chodzi o windę z jednym przystankiem na wysokości 16 m od poziomu 0. Winda ma służyć jako prywatna do mieszkania na 4. piętrze kamienicy.

Interesuje mnie proste rozwiązanie, głównie ze względów budżetowych.

Będę zobowiązany za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam,

Marek

• 3 weeks później...
  • 10 months później...
Aż dziw, że tak mało wypowiedzi w tym temacie... A więc tak, po pierwsze.. w dofinansowaniu likwidacji barier architektoniczny pomaga PFRON. Pokrywają część kosztów pod warunkiem, że osoba jest niepełnosprawna, posiadająca grupę inwalidzką. Nie wiem natomiast, czy to samo dotyczy osoby starszej, zniedołężniałej. Trzeba złożyć wniosek o takie dofinansowanie bodajże do opieki. Kiedyś jeździło się z wnioskiem do siedziby PFRON-u, ale odkąd samorządy przejęły część ich programów, nie jest już to konieczne. Wiem o tym, bo sam korzystałem nie raz z ich pomocy. Po drugie.. winda na wysokość 16 metrów to jednak sporo.. Nie wiem, czy jest potrzebna jakaś dobudówka, ale widziałem pionowe podnośniki, platformowy dla niepełnosprawnych [sPAM]bez konieczności dobudowywania czegokolwiek. Takie podnośniki montowane są na mocnych metalowych konstrukcjach. Te o których wiem, jeżdżą w górę maksymalnie 13 metrów, ale myślę, że są też takie na większą wysokość, po prostu trzeba się dowiedzieć. Edytowane przez Elfir

dofinansowanie z pfron otrzymasz gdy budynek juz stoi, tak samo z lazienką dostosowana do potrzeb osoby niepelnosprawnej, lecz gdy budujesz nowy dom to znaczy, ze cie stac i sam sobie masz wszystko zasponsorowac.

najlepsza oferte na winde dostalem na 60000 pln (oczywiscie szyb i przylacza z mojej strony), wysokosc do okolo 9m.