Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kociął dwufunkcyjny do mojego mieszkania???

szczepan87

Recommended Posts

Witam. Jestem na etapie wykonywania ogrzewania w mieszkaniu i zastanawiam się jaki kocioł wybrać. Ale najpierw parę słów na temat mieszkania.

Mieszkanie na poddaszu, powierzchnia po podłodze 100m2, użytkowa 89m2, kubatura około 280 m3, wysokość pomieszczeń około 3m, izolacja - ściany kolankowe od zew. styropian 10cm od wew. wełna, izolacja dachu wełna isover super mata 30cm. Łazienka ogrzewanie podłogowe + drabinka, reszta pomieszczeń grzejniki panelowe. Piec dwufunkcyjny, kondensacyjny, zamknięta komora spalania zamontowany w łazience. Koszt max do 4 tyś.

I teraz jaki wybrać? Kilka propozycji to:

- Junkers CERAPUR MIDI ZWB 24-1 AR kocioł kondensacyjny dwufunkcyjny

- Termet Ecocondens Gold 25 Wkd2651000000 2-funkcyjny

- Termet Ecocondens 35 Crystal WKD2141000000-B

- Junkers CERACLASS Excellence ZWC 21-3 mfa Junkers

- Viessmann Vitopend 100 W 24 kW TURBO WH1D307

Nie znam się za bardzo w tym temacie który i jaki kocioł wybrać dla tego proszę Was o pomoc.

Pozdrawiam

Edytowane przez szczepan87

Nie wybrałbym żadnego z nich, najmniejsze są 2-3krotnie za duże. A już pomysł na kocioł 35kW do 89m mieszkania to szczyt.

Taki potwór energetyczny to raczej do domu 300-500m2.

Jeśli masz miejsce w łazience na zasobnik CWU, to zamontuj najmniejszy dostępny kocioł jednofunkcyjny. Wyższy komfort kąpieli.

Jeśli koniecznie 2-funkcyjny to o najniższej mocy minimalnej jaki znajdziesz, wystarczy od 2-4 kW do 12-14kW.

I oczywiście z firmowym servisem obsługi gdzieś niedaleko.

Facet który będzie wykonywał mi całą instalacje w mieszkaniu twierdzi że piec musi mieć moc około 24kW nie ze względu na ogrzewanie mieszkania a ze względu na ogrzanie CWU. Że niby słabszy nie da rady wystarczająco ogrzać CWU. Namawia mnie na piece firmy TERMET.

A i piec musi być dwu-funkcyjny. Nie za bardzo się znam na tym dla tego pytam Was co o tym sądzicie...

Edytowane przez szczepan87