Teri 24.06.2004 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 Co to znaczy punkt w okresleniu wody, kanalizacji.Mam to rozumiec,zenp. w lazience mam 2 umywalki, toal. wanna sa to 3 punkty?, Dziekuje za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 25.06.2004 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2004 Co to znaczy punkt w okresleniu wody, kanalizacji.Mam to rozumiec,ze np. w lazience mam 2 umywalki, toal. wanna sa to 3 punkty?, Dziekuje za informacje 2 umywalki + toaleta + wanna = 4 punkty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruspan2000 25.06.2004 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2004 Punkt oznacza doprowadzenie wody i odprowadzenie sciekow, np w kuchni do zlewu potrzebna jest ciepla/zimna woda i odplyw kanalizacji - to jest jeden punkt. Jezeli masz w kuchni zmywarke to masz drugi punkt. Jesli w lazience masz wanne, prysznic, 2 umywalki, muszle i bidet to masz 6 punktow. pozdrawiamPP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 25.06.2004 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2004 Dokładnie tak punkt to odbiornik ciepła (grzejnik) lub wody (umywalka, wanna) ale są i tacy co za punkt liczą każdą rurkę lub doliczają kanalizację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teri 26.06.2004 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2004 Dziekuje slicznie za objasnienie. Za jeden punkt hydraulik liczy sobie 80 zl,czy jest to duzo? Dom buduje w Swieradowie Zdroju.Pozdrawiam Teri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 26.06.2004 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2004 80 zł to dobra cena ale zapytaj ile za całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teri 27.06.2004 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2004 Dziekuje Niezly, zapytam. A teraz nastepne pytanie, czy za grzejnikitez liczymy na punkty, mam 8 grzejnikow oraz okolo 8m2 powierzchni na ogrzewanie podlogowe.Moglbys mi podpowiedziec ile moge zaplacic. Wiesz z moja rejstracja place prawie podwojnie chociaz pracuje tez 10 godz dziennie i wiecej. No ale dla niektorych to czysta abstrakcja. DziekiAcha., piec dwufunkcyjny gazowy, Wszystko robie w miedzi.[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 27.06.2004 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2004 Czasami tez zdarza mi się że jak klient pyta o cenę to mówi żebym nie sugerował się tablica rejestracyjną (mowa o tablicy na literę W) W Twoim przypadku wycena mogła by wyglądać tak: -dwie umywalki, kibelek i wanna - 4 pkt. -8 grzejników -8 pkt - 8m² podłogówki (rozumiem ze dwa obiegi w łazience i w kuchni) -2 punkty lub po 15-20 zł/m² - rozdzielacz do c.o. (chociażby ze względu na możliwość niezależnej regulacji podłogówką) –1 pkt -kotłownia od 300 zł (czemu 2-funkcyjny) Wychodzi 15 pkt. po 90zł (średnia krajowa ) 1350 zł plus kotłownia 300zł plus punkt redukcyjno-pomiarowy do wody jakiś zawór czerpalny może pralka, zlew w kuchni może dodatek za stelaż do kibla no i plus 7% Vat 2 000 zł za inst. bez białego montażu to dobra cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teri 27.06.2004 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2004 Dzieki Niezly. Dobre jest to Forum, i ludzie o.k.Takie wiadomosci na biezaco, jestem heppy. Odnosnie pieca to domek jest maly 122m2.Zdecyduje sie chyba na piec dwufunkcyjny bo ,gaz mam na dzialce ,a z domu bedziemy korzystac tylko we dwoje, moze nieraz dzieci zagladna. Dom przewidziany jest jako urlopowo wakacyjny.Jeszcze raz dzieki, PozdrawiamJak bede miala pytanie to odezwe sie napewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Singer 01.07.2004 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 Place 100 zl za punkt, hydraulik dobrej klasy, widzialem jego prace.Poprawiac nie trzeba. Lubelskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mad 01.07.2004 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2004 a ja place 160 zl za punkt doprowadzony do stanu uzywalnosci, z bialym montazem wlacznie. za grzejniki 120 zl. m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megabajt2004 04.07.2004 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Czy punktem jest zainstalowanie na rurze z PE-X/AL/PE-X zaworu odcinającego ? czy taka operacja też kosztuje 80-90 PLN ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 04.07.2004 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 To zależy tzw. punkty stosuje się przy wycenie inst. w nowych budynkach Remonty i prace drobne wyceniane są indywidualnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megabajt2004 04.07.2004 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Instalacja jest nowa, aby była funkcjonalna chcę aby na rurze zainstalować zawór kulowy 3/4 cala. Czy taką operację liczymy jako punkt ? Jeśli to punkt, to w szafce umywalkowej zawory kątowe sztuk dwie mozna potraktować jako dwa punkty. W ramach promocji hurtownia podarowała mi za 10 PLN zaciskarkę. Po co mi korzystać z pomocy fachowców, sam sobie zainstaluję zawór po ich odejściu.Uwaga : Cały czas mam na myśli nową instalację....Fachowcy korzystali z mojej zaciskarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megabajt2004 08.07.2004 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 A Ty niezły jesteś technikiem lub inżynierem instalacji sanitarnych z uprawnieniami i jesteś członkiem OIIB ubezpieczonym od odpowiedzialności cywilnej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 29.07.2004 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2004 Ile weźmie hydraulik za rozprowadzenie inst. kanalizacyjnej do stanu zero(przez fundament i wyloty w podłodze na gruncie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 01.08.2004 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2004 około 200-250 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
passenger 03.08.2004 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 Ile weźmie hydraulik za rozprowadzenie inst. kanalizacyjnej do stanu zero(przez fundament i wyloty w podłodze na gruncie) około 200-250 hmmm - a z ceną materiału - rur? mam wycenę na 700 zł netto za wodę i kanalizę wlasnie za wyloty i umieszczeni w fundamencie mam 8 punktów (wlasnie nie wiem - sorry moze za glupie pytanie ;> - czy to wylot z fundamentu jest punktem, czy dopiero od niego w przyszlosci wychodza rury do wlasciwych punktów (umywalka, kibel itp.?), w kazdym razie dlugosc "wlasciwych" rur - okolo 15 m PHED 32x 3 i kanaliza tez tyle (0,11 PCW) czy to ok - tak "pi x oko"? ;> zaspałem temat , czas goni i nie mialem szans na zbadanie rynku, tudzież edukację własną w tym temacie firma bardzo zachwalana wiec bez szukania zgodzilem sie wstepnie, ale jutro rano musze potwierdzic, bo nie maja terminow wolnych pomozecie? Pomozemy! ;> piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 03.08.2004 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 Myślę że to dobra cena ale dokładnie to nie powiem bo cena materiału zależy od jego ilości ja ostatnio robiłem kilka takich rozprowadzeń a cena wahała się od 800-1200zł za całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
passenger 03.08.2004 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 dzięki za info. p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts