Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja wewnetrzna wod-kan kanalizacja

Teri

Recommended Posts

Punkt oznacza doprowadzenie wody i odprowadzenie sciekow, np w kuchni do zlewu potrzebna jest ciepla/zimna woda i odplyw kanalizacji - to jest jeden punkt. Jezeli masz w kuchni zmywarke to masz drugi punkt.

Jesli w lazience masz wanne, prysznic, 2 umywalki, muszle i bidet to masz 6 punktow.

pozdrawiam

PP

Dziekuje Niezly, zapytam. A teraz nastepne pytanie, czy za grzejniki

tez liczymy na punkty, mam 8 grzejnikow oraz okolo 8m2 powierzchni na ogrzewanie podlogowe.Moglbys mi podpowiedziec ile moge zaplacic. Wiesz z moja rejstracja place prawie podwojnie chociaz pracuje tez 10 godz dziennie i wiecej. No ale dla niektorych to czysta abstrakcja. Dzieki

Acha., piec dwufunkcyjny gazowy, Wszystko robie w miedzi.[/b]

Czasami tez zdarza mi się że jak klient pyta o cenę to mówi żebym nie sugerował się tablica rejestracyjną (mowa o tablicy na literę W)

W Twoim przypadku wycena mogła by wyglądać tak:

-dwie umywalki, kibelek i wanna - 4 pkt.

-8 grzejników -8 pkt

- 8m² podłogówki (rozumiem ze dwa obiegi w łazience i w kuchni) -2 punkty lub po 15-20 zł/m²

- rozdzielacz do c.o. (chociażby ze względu na możliwość niezależnej regulacji podłogówką) –1 pkt

-kotłownia od 300 zł (czemu 2-funkcyjny)

Wychodzi 15 pkt. po 90zł (średnia krajowa :) ) 1350 zł plus kotłownia 300zł plus punkt redukcyjno-pomiarowy do wody jakiś zawór czerpalny może pralka, zlew w kuchni może dodatek za stelaż do kibla no i plus 7% Vat

2 000 zł za inst. bez białego montażu to dobra cena

Dzieki Niezly. Dobre jest to Forum, i ludzie o.k.Takie wiadomosci na biezaco, jestem heppy. Odnosnie pieca to domek jest maly 122m2.

Zdecyduje sie chyba na piec dwufunkcyjny bo ,gaz mam na dzialce ,a z domu bedziemy korzystac tylko we dwoje, moze nieraz dzieci zagladna. Dom przewidziany jest jako urlopowo wakacyjny.Jeszcze raz dzieki, Pozdrawiam

Jak bede miala pytanie to odezwe sie napewno.

Instalacja jest nowa, aby była funkcjonalna chcę aby na rurze zainstalować zawór kulowy 3/4 cala. Czy taką operację liczymy jako punkt ? Jeśli to punkt, to w szafce umywalkowej zawory kątowe sztuk dwie mozna potraktować jako dwa punkty. W ramach promocji hurtownia podarowała mi za 10 PLN zaciskarkę. Po co mi korzystać z pomocy fachowców, sam sobie zainstaluję zawór po ich odejściu.

Uwaga : Cały czas mam na myśli nową instalację....Fachowcy korzystali z mojej zaciskarki

• 3 weeks później...
Ile weźmie hydraulik za rozprowadzenie inst. kanalizacyjnej do stanu zero(przez fundament i wyloty w podłodze na gruncie)

około 200-250

hmmm - a z ceną materiału - rur?

mam wycenę na 700 zł netto za wodę i kanalizę wlasnie za wyloty i umieszczeni w fundamencie

mam 8 punktów (wlasnie nie wiem - sorry moze za glupie pytanie ;>

- czy to wylot z fundamentu jest punktem, czy dopiero od niego w przyszlosci wychodza rury do wlasciwych punktów (umywalka, kibel itp.?),

w kazdym razie dlugosc "wlasciwych" rur - okolo 15 m PHED 32x 3

i kanaliza tez tyle (0,11 PCW)

czy to ok - tak "pi x oko"? ;>

zaspałem temat , czas goni i nie mialem szans na zbadanie rynku, tudzież edukację własną w tym temacie

firma bardzo zachwalana wiec bez szukania zgodzilem sie wstepnie, ale jutro rano musze potwierdzic, bo nie maja terminow wolnych

pomozecie? Pomozemy! ;>

piotr