CodeSnipper 21.03.2015 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Dom wybudowaliśmy blisko lasu. Ostatnio zauważyłem na strychu takie owady: Czyżby to były pożyteczne złotooki? Jest ich pewnie kilkadziesiąt z czego większość na ciemnym strychu, kilkanaście w okolicy okien poddasza. Całe mnóstwo było ich jak robiłem w styczniu odkrycie na strychu, odkryłem je pomiedzy wełną skalną w dachu a membraną duchową, choć miejsca tam nie ma bo membrana na wełnę a dopiero nad membraną mam pustkę 3cm do deskowania. Wylewa same jak ciepło będzie czy je jakoś zmuszać trzeba? Bo w ostateczności je witrynę, owadów nie cierpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 21.03.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 (edytowane) Przez prawie "okrągły" rok też mam tego cholerstwa masę w domu. Te nibyjętki mają niebywałą zdolność do wciskania się przez najmniejsze nawet szczeliny. Jedyny chyba sposób, to jakiś spray na owady (ale pewnie dla ludzi w nadmiarze też szkodliwy jest ). Poseł Niesiołowski z P.O. prywatnie jest specjalistą właśnie od tych błonkoskrzydłych. Może jego zapytać(?) Edytowane 21 Marca 2015 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 21.03.2015 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Mam to samo, uznałem, że zalęgło się w wełnie mineralnej i wyłazi po trochu. Po roku zrobiło się tego mniej, ale nadal są. W najgorszych momentach trułem i odkurzałem...Na szczęście nie gryzie, nie brzęczy, nie brudzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 21.03.2015 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Nie gryzie, nie sra a w dodatku niezmiernie pożyteczne. Larwa odżywia się mszycami, konsumując ich znaczne ilości. Wlazło do chałupy przezimować. Zrobi się ciepło, wyleci samo jak będzie miało którędy. Oczywiście złotook. I nie jest to cholerstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 22.03.2015 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 I nie jest to cholerstwo. A właśnie, że JEST!! Sama ich obecność jest wielce dokuczliwa, bo pchają się tam, gdzie nie ich miejsce (nawet często miewam w salonie)! W ogrodzie niech sobie żyją nawet milionami, bo mszyc co roku ci u mnie dostatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 22.03.2015 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 No tak, nie pomyślałem... Złotook na salonach, nie do przyjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 23.03.2015 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 W takim razie poczekam do lata a potem zrobię budkę w ogrodzie. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts