Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Owady w nowym domu.

Recommended Posts

Dom wybudowaliśmy blisko lasu. Ostatnio zauważyłem na strychu takie owady:

_DSC8775~2.jpg

Czyżby to były pożyteczne złotooki? Jest ich pewnie kilkadziesiąt z czego większość na ciemnym strychu, kilkanaście w okolicy okien poddasza. Całe mnóstwo było ich jak robiłem w styczniu odkrycie na strychu, odkryłem je pomiedzy wełną skalną w dachu a membraną duchową, choć miejsca tam nie ma bo membrana na wełnę a dopiero nad membraną mam pustkę 3cm do deskowania.

Wylewa same jak ciepło będzie czy je jakoś zmuszać trzeba? Bo w ostateczności je witrynę, owadów nie cierpię.

Gość Konto usunięte_12*

Przez prawie "okrągły" rok też mam tego cholerstwa masę w domu. Te nibyjętki mają niebywałą zdolność do wciskania się przez najmniejsze nawet szczeliny. Jedyny chyba sposób, to jakiś spray na owady (ale pewnie dla ludzi w nadmiarze też szkodliwy jest :D).

Poseł Niesiołowski z P.O. prywatnie jest specjalistą właśnie od tych błonkoskrzydłych. Może jego zapytać(?)

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Nie gryzie, nie sra ;) a w dodatku niezmiernie pożyteczne. Larwa odżywia się mszycami, konsumując ich znaczne ilości. Wlazło do chałupy przezimować. Zrobi się ciepło, wyleci samo jak będzie miało którędy. Oczywiście złotook. I nie jest to cholerstwo.

Gość Konto usunięte_12*
I nie jest to cholerstwo.

A właśnie, że JEST!!:mad:

Sama ich obecność jest wielce dokuczliwa, bo pchają się tam, gdzie nie ich miejsce (nawet często miewam w salonie)!

W ogrodzie niech sobie żyją nawet milionami, bo mszyc co roku ci u mnie dostatek ;)