Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Półka samoróbka - niewidoczny montaż

Ascaia

Recommended Posts

Witam,

zrobiłam nieduży ażurowy regalik na płyty DVD/CD. (prostokątna rama + półeczki). Ostatecznie jednak zmieniła się koncepcja i chcę teraz przerobić stojący regalik na wiszącą półkę. Bardzo chciałabym zawiesić ją na niewidocznym montażu.

Rama półki jest wykonana z płyty meblowej 18mm. Po przeróbce całość będzie mieć 90cm długości, 24cm wysokości, 17 głębokości. Będzie w niej kilka (do 10) płyt DVD, może kilka płyt CD i jakaś świeczka/ świeczki.

Znalazłam na allegro kołki do niewidocznego montażu o średnicy 8mm, w dwóch długościach 10cm i 14,5cm. Którą długość powinnam wybrać? (trochę obawiam się czy dam radę wywiercić prosto 14,5 cm wgłąb)

Ile kołków powinnam zamontować? Czy montować je tylko na górnej ściance półki czy także na dolnej?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Ściana jest betonowa (bloki z lat 90-tych).

Przerabiać na półkę będę ten regalik za telewizorem. Tak by wisiał poziomo nad TV

http://img.photobucket.com/albums/v224/Ascaia/mieszkanko/6e4535c2-ec15-4212-b993-2ce4ae26f193_zpsxyuerjrj.jpg

Wewnętrzne przedziałki to na razie półki leżące na kołkach. Jeszcze nie mam sprecyzowanej koncepcji jak je ustabilizuję w pionie. Może na niewielkie kątowniki? Są z cieniutkie płyty 10mm.

Chciałabym osiągnąć taki efekt wizualny -> http://s2.manifo.com/usr/3/3b1/c9/manager/8806.jpg

Kołki znalazłam takie do wyboru

10 cm -> http://allegro.pl/ramie-niewidoczne-kolek-mocowanie-polki-8x100-met-i5055357916.html

14,5 cm -> http://allegro.pl/ramie-niewidoczne-kolek-mocowanie-polki-8x145-met-i5096559767.html

Które wybrać i ile sztuk powinnam zamontować, żeby półka była bezpiecznie zawieszona? (długość 90cm)

Nie rozumiem do konca zasady dzialania tych kolkow.

Trzeba by kupic jakies uchwyty do tej pólki i kołki - haczyki i tyle. Tylko ze zalezy jak wyglada tyl pulki. Jak dno jest wpadnięte np.1cm ponizej konca brzegow poli to bedzie przylegac polka na zero ze sciana, tak jak ta przykladowa w linku, ale jak jest pilsnia na rowno z koncem to bedzie szpara 1cm na przyklad i kolki u gory po bokach a na dole po bokach trzeba bedzie dystanse. Musi kupic jakies cienkie wkęty, zeby to skręcic, te pólki zeby w pionie były. Grube nie moge byc bo strzeli polka, pasuje zeby do 1cm wkret siedzial w tej półce, ale zanim wkrecisz sie w polke to wczesniej dobrze by bylo nawiercic sobie glowna - boczna scianke, po prostu glowna scianka nawiercona, wkret w dziurke i potem juz w polke, nie wiem czy zrozumiesz. Od gory wkretow nie bedzie widac. gorzej na dole, trzeba by zaślepki w kolorze tej półki, a nie wiem czy dostaniesz taki kolor, choc to estetyka i mi by nie przeszkadzalo, ale są wkręty np. na torxa czyli nie krzyzak czy plaski srubokret ale torx i pod to są takie male okragle plastikowe zaslepki, ja widziale biale, taki kolor jak Ty masz to pewnie ciezko bedzie.

Wiele lat temu w ten sposób zamontowałem na ścianie półki z desek na kolumny podstawkowe . Wiercenie musisz wykonać bardzo precyzyjnie . W półce otwór pod kołek proponowałbym parę dziesiątych większy niż średnica kołka wchodzącego w półkę aby nie rozszczepiło półki i osadzić ją w kołkach na klej . 10 cm kołek wystarczy , dwie sztuki . Edytowane przez mietek440