Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak usztywnić dolną ramę drzwi z ruchomym słupkiem.

Recommended Posts

Witam serdecznie.Mam takie małe pytanko,tak jak w temacie i jeszcze chciałem spytać czy jezeli wybiję kliny ktore trzymaja okno to nie opadnie ( sa przymocowane bo boku).Co to usztywnienia ramy dolnej montażysci powiedzili mi zebym wywiercił dziury przykrećil zostanie to zalane betonem i bedzie wszystko pieknie ladnie trzymało,prosze o porade 20150320_180221.jpg

Pozdrawiam.

Dlaczego ci mistrzowie sami nie wywiercili i nie przykręcili? Zalani byli? Ten montaż jest zwyczajnie niezakończony. Ościeże nieprzygotowane, a okno niekompletne przy tym systemie mocowania. Zresztą co ja plotę. To nie jest montaż okien, to zwyczajna masakra! Grosza bym za to nie dał, a pewnie jeszcze wyrwał extra co nieco:-).

Czyli to okno nie jest kompletne poniewaz co ? Powinno byc cos pod spodem, mam 2 lata gwarancji na montaz okien wiec w kazden chwili moge do nich zadzwonic tylko jakie argumenty przedstawic i dlaczego tak i nie inaczej?.Druga sprawa jezeli ludzie od wylewek wybija kliny i roznego rodzaju podpurek okno nie opadnie ?.Co do worka z knaufa to tak byl wlozony jako uszczelniacz zeby mniej wialo ale to juz pomysl ekipy tynkarskiej ;)

Na dzisiejszy stan ogólnie dostępnej wiedzy i rozwoju rynku taki montaż woła o pomstę do nieba. Pod balkonami stosuje się poszerzenia/ profile bazowe. Są też podpory montażowe, ew. można to podmurować by całość dała się uszczelnić i zamocować.

Wyjęcie tych deseczek i cegieł na pewno sprawi że balkon opadnie i trzeba to będzie poprawić.

Natomiast co do gwarancji: nie wiem jak się umawialiście. Jak mówi instrukcja montażu tych okien? O ile w ogóle taka jest? Bo patrząc na kawałeczek listwy podparapetowej można odnieść wrażenie, że to była ekonomiczna produkcja..

[ATTACH=CONFIG]309543[/ATTACH]

.

I co kolego T12345T, co powiesz na taki mistrzowski montaż ?

Ja pierniczę, czego to ludzie nie wymyślą

I po co tu się produkować, doradzać, wyjaśniać jak w imię ceny lub z czystej głupoty ii braku wyobraźni dopuszcza się do pracy takich "mistrzów montażu" ?

Witam serdecznie.Mam takie małe pytanko,tak jak w temacie i jeszcze chciałem spytać czy jezeli wybiję kliny ktore trzymaja okno to nie opadnie ( sa przymocowane bo boku).Co to usztywnienia ramy dolnej montażysci powiedzili mi zebym wywiercił dziury przykrećil zostanie to zalane betonem i bedzie wszystko pieknie ladnie trzymało,prosze o porade [ATTACH=CONFIG]309543[/ATTACH]

Pozdrawiam.

To nie Ty masz to poprawiać!

Ściagnij tą ekipę każ im zamontować poszerzenia - dopóki jest to możliwe bez specjalnej demolki.

Masa jest zdjęć i artykułów o tym jak to powinno wyglądać poprawnie, np:

http://www.aluplast.com.pl/index.php?grupa=14&podgrupa=56&doc=87

ps. czy to okno jest nowe?:rolleyes:

Serdecznie dziekuje za odpowiedzi i rady.Takiego poszerzenia nikt mi nie zaproponowal ;/ mowili ze tylko zakotwic to co jsst na zdjeciu przyjdzis styropian zalane zostanie wylewka i bedzie trzymalo.Okna sa nowe ekipa tynkarska byla ,w sumie to skonczyla juz calosc domu a okno przy tynkowaniu bylo zabezpieczone a ten tynk na oknie to jeden przypadem ogolnie czysra lraca tynkarzy ;).

w sumie masz chłopie problem. Bo teraz przy próbie podparcia istnieje duże, ba ! ogromne prawdopodobieństwo, że jak te "podparcie" usuniesz to balkon w sposób niekontrolowany ci się opuści.

Tak jak koledzy wspomnieli

Albo dodać poszerzenia, albo podmurować i podklinować plastikowymi klinami

Chyba ta druga opcja będzie lepsza bo możesz to oczynić na raty, usunąć jedno ich "podparcie" podmurować i podklinować, później kolejne i kolejne. Jest szansa zę się nie ruszy, choć ja zdemontowałbym, dodał poszerzenie, i wstawił na nowo

Tyle tylko że ja nigdy bym takiej chałtury nie odwalił a poprawiać po innych nienawidzę

w sumie masz chłopie problem. Bo teraz przy próbie podparcia istnieje duże, ba ! ogromne prawdopodobieństwo, że jak te "podparcie" usuniesz to balkon w sposób niekontrolowany ci się opuści.

Wystarczy przed tą operacją zdjąć skrzydła i nic się nie obwiesi.

Tak tylko tam jest 13 cm,a poszerzenia mają podobno 10 cm dobrze mowię?

Poszerzenia są różne. Poza tym można je łączyć i/lub docinać.

Ja nie jestem przekonany, że ekipa musi dołożyć to poszerzenie we własnym zakresie (cenie). To tak jakby protestować, że np.: tania marka aut nie daje w standardzie klimy i się człowiek poci (a w innych dają gratis).

Są firmy (większość?) dla których podstawowym wyznacznikiem działania jest cena i wszystko co na nią wpływa jest pomijane (jak listwa na tym zdjęciu - ile oni oszczędzili? 3-4zł??).

Nie mniej powinni omówić temat mocowania balkonu w trakcie pomiaru i dać odpowiednie propozycje. Jeszcze inną sprawą jest to, że tak zamontowane nie powinno być (monter powinien odmówić pracy i obciążyć winowajcę kosztami ponownego przyjazdu (czyli.. siebie?klienta?zleceniodawcę/sklep?)

Jeśli tu jest 13 cm to niemal idealnie pod poszerzenie 10cm. Jeśli jest 13,5 cm to zmieści się jeszcze ten kawałek listwy podparapetowej. Jeśli ciut mniej - to luz 3 cm w tym miejscu nie będzie aż takim problemem.

Podpory typu Haico przy tej wysokości - są ok, o ile nie ma lepszych rozwiązań. Przy tego typu podporach trzeba uważać przy uszczelnieniu dołu i wylewkach - by nie naparły za mocno na balkon.

jestem przeciwnikiem HEICO. CO z tego że faktycznie dają podparcie dla obciążenia wynikającego z ciężaru jak nie stanowią żadnego zabezpieczenia przed wygięciem profila w płaszczyźnie przód-tył jakie zawsze powstaje przy wykonywaniu wylewek

Ale jeśli już to na pewno będzie to lepsze rozwiązanie niż cegły i jakieś deseczki