szymasz 21.03.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 WITAMMam problem z uzyskaniem optymalnej temperatury w poszczególnych pomieszczeniach. A mianowicie niedawno założyłem na rozdzielacze przepływomierze bo takich nie miałem wczesniej a chciałem zobaczyć jaki mam przepływ na poszczegolnych sekcjach i co się okazało jest bardzo niski nawet nie ma 1l/m. I podejrzewał ze tu właśnie jest problem dogrzania pokoi ponieważ jest słaby przepływ. Moja instalacja to dwa rozdzielacze po 9 sekcji zasilane piecem hoval top gaz. Pompka jest ustawiona na 3 instalacja bez grzejników tylko ogrzewanie podłogowe i ścienne. Nadmieniam ze obwody są dobrze odpowietrzone sekcje są różnej długości od 15 MB. po ok 80 MB i oczywiście największy problem jest przy dłuższych sekcjach tam w pokojach jest chlodniej. Sekcje wyrownalem do jednakowego przepływu i nic. Natomiast jeżeli np. Zakręca jeden z rozdzielaczy to przepływ się zwiększa i mam ok 2,5l/m i wtedy jest dobrze. Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 21.03.2015 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 (edytowane) WITAM Mam problem z uzyskaniem optymalnej temperatury w poszczególnych pomieszczeniach. A mianowicie niedawno założyłem na rozdzielacze przepływomierze bo takich nie miałem wczesniej a chciałem zobaczyć jaki mam przepływ na poszczegolnych sekcjach i co się okazało jest bardzo niski nawet nie ma 1l/m. I podejrzewał ze tu właśnie jest problem dogrzania pokoi ponieważ jest słaby przepływ. Moja instalacja to dwa rozdzielacze po 9 sekcji zasilane piecem hoval top gaz. Pompka jest ustawiona na 3 instalacja bez grzejników tylko ogrzewanie podłogowe i ścienne. Nadmieniam ze obwody są dobrze odpowietrzone sekcje są różnej długości od 15 MB. po ok 80 MB i oczywiście największy problem jest przy dłuższych sekcjach tam w pokojach jest chlodniej. Sekcje wyrownalem do jednakowego przepływu i nic. Natomiast jeżeli np. Zakręca jeden z rozdzielaczy to przepływ się zwiększa i mam ok 2,5l/m i wtedy jest dobrze. Proszę o pomoc Możliwe że masz za mały przekrój rur dochodzących do rozdzielaczy lub jakieś trefne pompki, u mnie pętle mają niektóre ponad 100m i na drugim biegu pompki mam 1l/min (pompka 25-40). U mnie spokojnie przepływ 1l/min wystarcza aby przy mrozach z pracą kilka godzin dziennie pompki utrzymywać 22C. Edytowane 21 Marca 2015 przez Maher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymasz 21.03.2015 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Myślę ze przekrój jest ok nie jestem pewien ale chyba 3/4 mam zdjęcia instalacji tylko nie wiem czy mogę je tu jakoś dodać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymasz 21.03.2015 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Udało mi się załączyć zdjęcie instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 21.03.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Sprawdz może masz zapchany filtr na powrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymasz 21.03.2015 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Sprawdzalem czysciutki jak lza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 21.03.2015 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Powiedz mi do czego służy ten zawór 3 drogowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.03.2015 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Wysoce prawdopodobne ,że trzeba mocną pompę i zwrotnicę Ale tak poważnie .Masz bałagan w prostej kotłowni a już ten zawór 3 drogowy z białą głowica to o pomste woła. Zawór 3 drogowy na zasilaniu siłownikiem do dołu -pozycja nie dopuszczalna wg dtr. Wytnij to wszystko i zrób z głową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 22.03.2015 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Ze zdjęć dużo nie widać, najlepiej rozrysuj sobie instalacje i zobacz którędy pompie najłatwiej przepchać wodę, wygląda na to że poprzez zawody 3D pompa robi sobie krótkie obiegi i tamtędy idzie większość przepływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymasz 22.03.2015 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Wysoce prawdopodobne ,że trzeba mocną pompę i zwrotnicę Ale tak poważnie .Masz bałagan w prostej kotłowni a już ten zawór 3 drogowy z białą głowica to o pomste woła. Zawór 3 drogowy na zasilaniu siłownikiem do dołu -pozycja nie dopuszczalna wg dtr. Wytnij to wszystko i zrób z głową Cieszę się ze jest jakieś zainteresowanie bo nikt nie umiał mi pomoc. Ten zawór 3d na zasilaniu odcina mi CO kiedy piec ląduje CWU. Napisales z głową to co masz na myśli? Jakbys ty to zrobił. Ja nie mam pojęcia na ten temat a fachowiec mówi ze to jest dobrze zrobione i ze przepływ widocznie taki mysi byc. Ale oczywiście ja to odczuwał na rachunkach i komforcie cieplnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 23.03.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Narysuj schemat twojej instalacji bo ze zdjęcia nie wynika jaki przepływ i w którym kierunku, może ze schematu będzie coś wynikało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 23.03.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 WITAM ... Sekcje wyrownalem do jednakowego przepływu i nic. Natomiast jeżeli np. Zakręca jeden z rozdzielaczy to przepływ się zwiększa i mam ok 2,5l/m i wtedy jest dobrze. Proszę o pomoc Tego raczej nie powinieneś robić, jak sam pisałeś masz pętle różnej długości od 15 do 80 mb, więc sytuacja będzie taka że krótkie pętle będą miały przepływy stosunkowo mniejsze zaś długie większe. Na Twoim miejscu próbowałbym zwiększyć przepływ w długich pętlach a dławić na krótkich. Natomiast problem może też dotyczyć układu po stronie instalacji źródła ciepła i nie będziesz miał możliwości zwiększenia przepływów na rozdzielaczu do póki go nie poprawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts