Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Balkon - obudowa

Recommended Posts

Witam,

mam pytanko. Obecnie obudowę balkonu stanowi beznadziejna plastikowa płyta falista, taki panel pcv, czy coś w tym stylu. W tym roku zamierzam ją wywalić. Z uwagi jednak na to, że balkon mam duży i hoduję na nim warzywa, to chcę jednak zrobić jakąś zabudowę, tak aby chronić je od wiatru. Balustrada jest z metalowych pionowych prętów w odległości ok. 10cm od siebie i poziomego pochwytu.

Zależałoby mi, aby było to coś lekkiego, najlepiej takiego co można bez trudu wykonać samemu. No i aby to było coś takiego, co nie hałasuje na wietrze (w przeciwieństwie do tego co mam teraz).

Macie jakieś pomysły?

Też myślę o takiej zabudowie balkonu o długości 4mb,tyle ,że od balustrady do sufitu no i żeby to miało estetyczny wygląd.Powinny to być 4 elementy,które w ładną pogodę można rozsunąć ,a brzydką zasunąć (to jest 1 piętro) łatwe i lekkie do zdjęcia, bo przecież od czasu do czasu trzeba by to umyć.Myślę o zastosowaniu płyty z poliwęglanu 1,5 cm osadzonej w profilach aluminiowych ( t.z. rączkach) takich jakie stosuje się w drzwiach suwanych i osadzonych w prowadnicach.Na pochwycie balustrady można zamontować listwę drewnianą,która posłuży do zamontowania prowadnicy dolnej od balustrady do sufitu i górnej od balustrady do posadzki.Taka konstrukcja wydaje mi się dość sztywna na podmuchy wiatru,ale nie wiem jak te profile zniosą warunki atmosferyczne. Można to zrobić za rozsądne pieniądze.

• 3 months później...