Challenger 22.03.2015 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Dzień Dobry, Mam problem ze zrozumieniem przepisu mówiącego, że na wąskich działkach poniżej 16m można stawiać dom bez zgody sąsiada 1,5m od granicy, ale co w przypadku gdy działka ma nieregularny kształt? W moim przypadku jest to trapez, który ma od frontu więcej niż 16 m szerokości, ale dom chciałbym stawiać na środku działki, a tam ona już zdecydowanie nie ma 16 m szerokości - czy w takim przypadku mogę skorzystać z tego przepisu, czy będą problemy? Dodam, że od frontu gdzie działka jest szersza niż 16 m, mogę stawiać dom w odległości 6 m od drogi, a gdy tak zrobię, to dom od około połowy stałby już tam gdzie działka ma mniej niż 16 m szerokości. Może to się jeszcze przyda: na jednej ze stron sąsiad ma budynek gospodarczy na granicy działki. Wjazd mogę też mieć od drugiej strony działki gdzie szerokość jest mniejsza niż 16 m. Załączam mapkę działki, ten prostokąt to dom który chciałbym postawić, link tutaj: http://i61.tinypic.com/25foxs5.jpg Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 22.03.2015 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 (edytowane) Niestety - w ustawie chodzi o szerokość MAKSYMALNĄ 16m.Ale zawsze możesz przedstawić takie usytuowanie obiektu jakie chciałbyś mieć. Nie piszesz co stoi na działkach przylegających - czasem to ma również wpływ (do budynku gosp. możesz dostawić po drugiej stronie budynek takiej samej wielkości - ale okien już nie przemycisz).Często urzędy pozwalają na nietypowe usytuowanie budynku, musisz spróbować. Edytowane 22 Marca 2015 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Challenger 22.03.2015 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Czyli musiałbym mieć zgodę obydwu sąsiadów aby budować 1,5 m od granicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 22.03.2015 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Nie potrzebujesz już zgody sąsiadów. Oni będą mogli wnieść protest (choć nie wiem jak to w świetle obecnie zmienionej ustawy), ale już od dawna zgoda sąsiadów nie ma znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Challenger 22.03.2015 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 @Nefer Ale skoro mówisz, że nie kwalifikuje się do wąskiej działki i stawiania domu 1,5 m od granicy działki, to chyba obowiązuje mnie 3 m ( bez okien i drzwi) lub 4 m (z oknami), tak? Mój sąsiad na nic mi się nie zgodzi, a jeżeli coś będzie mógł "zaprotestować", to zrobi to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 22.03.2015 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Zrobi albo nie zrobi. Najważniejsze co zrobi urząd. Mój sąsiad postawił sobie dom, okno w garażu 1,5 metra od granicy (przytulał sie do istniejącego domu) i urząd stwierdził, że co prawda nieco za blisko, ale MOŻE wstawi luksefy. Nie wstawił Myślisz, że chce mi się biegać do urzędu i robić dym ? .NIe chce mi się Wszystko kwestia interpretacji urzędnika - ja bym spróbowała Idź do nich pogadać - pokaż co chcesz zrobić i podyskutuj. To nic nie kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 24.03.2015 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 @Nefer Ale skoro mówisz, że nie kwalifikuje się do wąskiej działki i stawiania domu 1,5 m od granicy działki, to chyba obowiązuje mnie 3 m ( bez okien i drzwi) lub 4 m (z oknami), tak? Mój sąsiad na nic mi się nie zgodzi, a jeżeli coś będzie mógł "zaprotestować", to zrobi to Sąsiad nie ma " nic do powiedzenia " jeśli projektowany obiekt będzie zlokalizowany zgodnie z Planem Miejscowym / Warunkami Zabudowy i Prawem Budowlanym ( w tym Warunkami Technicznymi ). Proponuje zwrócić się do projektanta obiektu i zagospodarowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts