Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki piec na eko groszek poraz kolejny.

neonitro

Recommended Posts

Dzień Dobry!

Tematów przeczytałem 10tki, wysłuchałem kilku instalatorów i jedno z drugim mi się nie łączy.

Do rzeczy:

Dom 160m2 + Garaz w bryle 40m2

Ściana 24 Ytong + 15 styropian.

Poddasze wełna 23cm

Zapotrzebowanie Wg projektu Qco = 12.570kW

zbiornik c.w.u 200-300 litrów na 2-3 osoby.

Suma podłogówki to jakieś 30m2, reszta grzejniki.

Instalatorzy proponują minimum 20kW a był taki, który powiedział, że 25 będzie optymalny.

Potrzebuje dobrać kocioł z podajnikiem na eko groszek i sterownikiem automatycznym, dobrym palnikiem, który spali gorszej jakości paliwo.

Chciałbym nie popełnić błędu, a sprzęt dobrać na kilkanaście lat :)

Za wszelkie wskazówki byłbym bardzo wdzięczny.

Dzień Dobry!

Tematów przeczytałem 10tki, wysłuchałem kilku instalatorów i jedno z drugim mi się nie łączy.

Do rzeczy:

Poddasze wełna 23cm

Instalatorzy proponują minimum 20kW a był taki, który powiedział, że 25 będzie optymalny.

Potrzebuje dobrać kocioł z podajnikiem na eko groszek i sterownikiem automatycznym, dobrym palnikiem, który spali gorszej jakości paliwo.

kolego , na stronie : http://cieplowlasciwie.pl/

wypełnij dane i otrzymasz ogólne zapotrzebowanie na ciepło.

wrzuć wynik na forum i zacznie się interesująca debata, z której na pewno wyciągniesz poprawne wnioski.

właśnie, jednak wolałbym trochę mądrzej to zrobić, niż na zasadzie "wrzućmy co się zmieści' :)

węgiel - bo do tej pory tylko tym paliłem w poprzednich "4terech kątach".

co do gazu zgodnie mi wszyscy odradzili(instalatorzy) ze względu na cenę.

w salonie będzie też kominek z DGP, ale raczej rekreacyjnie, bo czasu na codzienne siedzenie i dorzucanie mieć nie będe,

Dzień Dobry!

Do rzeczy:

Poddasze wełna 23cm

Najmniejsze kociołki 10 czy 12kW będą jeszcze za duże.

Jak Ci kolega podpowiada najlepiej zrób rzetelne OZC, to nie majątek, ...moderowano..

Może przemyślisz coś innego niż węgiel, jeśli klamka zapadła mogę Ci podesłać instalatorów, w piątek montowali kociołek w Oławie ( starsze budownictwo ), w poprzednim tygodniu w Długołęce.

W następny weekend 27 - 29 będę na targach we Wrocku, możesz podjechać obejrzeć co nieco, będzie też fajny kociołek pelletowy 9kW.

Edytowane przez finlandia
Propozycje handlowe to też forma reklamy

właśnie, jednak wolałbym trochę mądrzej to zrobić, niż na zasadzie "wrzućmy co się zmieści' :)

węgiel - bo do tej pory tylko tym paliłem w poprzednich "4terech kątach".

co do gazu zgodnie mi wszyscy odradzili(instalatorzy) ze względu na cenę.

w salonie będzie też kominek z DGP, ale raczej rekreacyjnie, bo czasu na codzienne siedzenie i dorzucanie mieć nie będe,

Mądrzej? Zrób OZC

Węgiel? Do tej pory było głupio, po co to dalej ciągnąć?

Drogi gaz? Prawda, droższy. Ale czy za kilka stów na rok wolisz srać się z węglem?

Skoro kominek rekreacyjnie to po cholerę DGP?

ze strony cieplowlasciwe:

Ile energii potrzeba do ogrzewania

12,1kW takiej mocy grzewczej potrzebuje twój dom w największy mróz

30W/m2 wskaźnik mocy kotła względem ogrzewanego metrażu

22 996kWh tyle ciepła zużyje dom w ciągu całego sezonu grzewczego

57kWh/m2*rok zużycie roczne energii w przeliczeniu na 1m2 - zalicza twój dom do klasy energetycznej B

W najmroźniejszy dzień zimy średnia dobowa -18°C na zewnątrz 12,1kW potrzebna moc grzewcza

W przeciętny dzień zimy 2,1°C na zewnątrz 5,7kW potrzebna moc grzewcza

kolego karoka65 chętnie zapoznam sie z ofertą. oraz uzyskam kontakty do osób, które mogą mi pomoc.

kolego Liwko oczywiście, dgp to temat do rozważenia.

gaz raz ze droższy, dwa ze nie mam przyłącza :) zabawa w butle itd - wole ominąć.

oczywiście chciałbym podziękować wszystkim za szybka reakcje :)

neonitro, to tylko kalkulator ale już widzisz że coś z tymi instalatorami jest nie halo :)

Ja Ci piszę co wiem z praktyki jakie domki i czym ludzie ogrzewają, większość sezonu kotły pracują na nie więcej jak 30% swojej mocy, ja mam starą budę i nie wiele mniejszą od Twojego nowego domku, kociołek 12kW ledwo co pyka a grzeją ludzie takimi po 220, 240m2. Jeden mam taki u klienta pod Głuchołazami spięty z buforem 2000L gdzie grzeje ponad 300m takim maluszkiem a dom nie jest nowy.

Gość Arturo72

Dom nowy, w miarę ciepły, a skazany na dziadostwo...

Czyli nowy dom ale z rozwiązaniami średniowiecznymi lub co najwyżej z PRL-u ;)

Instalacja mieszana,grzejniki na ścianie ?

Masakra

Następna masakra ?

Gorszej jakosci paliwo,myślisz o śmieciach ?

Kilkanaście lat ? Nieźle ;)

Edytowane przez Arturo72

przez gorszej jakości paliwo, miałem na myśli gorszej jakości eko goszek - o tym tez dużo jest na forum. groszek groszkowi nie równy.

a co zlego jest w grzejnikach ściennych? pytam poważnie.

no a kotła się chyba nie wymienia co kilka lat, wiec raczej chce by to miało ręce i nogi jak najdłużej i by za te kilka lat sie wszystko nie sypało.

Gość Arturo72

A to,że już na starcie w nowym domu zostałeś skazany na źródło ciepła o wysokiej temperaturze zasilania z minionej epoki a nowoczesne źródła ciepła bazują na niskiej temperaturze zasilania,czyli nowy dom ale już stary dom.

Kolejna sprawa,że wiszący grzejnik na ścianie do efektownych nie należy,jeszcze jedna sprawa,że do praktycznych rzeczy też się nie zalicza bo zabiera miejsce i powierzchnię.

Instalacja mieszania czyli podłogówka+grzejnik ścienny jest skomplikowana a przez to droga w wykonaniu.

Czyli żadnych zalet taka instalacja nie posiada a wręcz same wady.

Edytowane przez Arturo72

przez gorszej jakości paliwo, miałem na myśli gorszej jakości eko goszek - o tym tez dużo jest na forum. groszek groszkowi nie równy.

no a kotła się chyba nie wymienia co kilka lat, wiec raczej chce by to miało ręce i nogi jak najdłużej i by za te kilka lat sie wszystko nie sypało.

Wg mnie kocioł 12kW będzie odpowiedni bo ma moc maksymalną 15 kW, ewentualnie kocioł na pellety, który będzie można na Tarbudzie obejrzeć.

Mam podobny dom i ciepłomierz więc wiem, że kocioł 12 kW wystarczy z zapasem.

Co do węgla - mam go w ofercie podobnie jak kotły, które w przyszły łykend będę pokazywał w Hali Stulecia na Tarbudzie.

Co do instalatorów jeśli ci, których znalazłeś będą marudzić podeślę namiary na kilku sprawdzonych bo do Wrocławia mam 15 minut drogi :)

Co do bojlera to na 2-3 osoby wystarczy 140 litrów [u siebie mam 120] chyba, że planujesz podwójną wannę.

Edytowane przez SUSPENSER

Najmniejsze kociołki 10 czy 12kW będą jeszcze za duże.

Jak Ci kolega podpowiada najlepiej zrób rzetelne OZC, to nie majątek, ...moderowano..

Może przemyślisz coś innego niż węgiel, jeśli klamka zapadła mogę Ci podesłać instalatorów, w piątek montowali kociołek w Oławie ( starsze budownictwo ), w poprzednim tygodniu w Długołęce.

W następny weekend 27 - 29 będę na targach we Wrocku, możesz podjechać obejrzeć co nieco, będzie też fajny kociołek pelletowy 9kW.

Wiesiu po pierwsze najmniejszy ma 7 kW, po drugie o ile mi wiadomo masz tylko wstąpić do nas na targi 28.03 a nie się na nich wystawiać.

Nie mogłem dostać urlopu na piątek, dlatego jest jak jest.

Nie mam i nie miałem zamiaru tylko wstąpić :)

Pokaż mi gdzieś te 7kW.

7kW sam sprzedajesz więc nie wiem po co mam coś pokazać.

Wiesz - gdybyś organizował akcję to jako konkurencja nie miałbym czelności przychodzić na gotowe i korzystać z Twojej pracy, i inwencji, ale cóż są ludzie i ludziska ...

Nie wiem tylko po co ściemniałeś, że tylko wstąpisz a teraz okazuje się, że od dawna to planowałeś - pewnie to taki model biznesowy - no cóż osobiście mam inne, pewnie przez lata pracy w B2B gdzie zaufanie to podstawa, i u mnie słowo droższe pieniędzy.