Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Z gory przepraszam za brak polskich znakow, ale pisze z zagranicy i brak polskiej klawiatury.

Otoz mam taki problem, w 2009 roku kupilem dzialke budowlana 16a ( poprzeni wlasciciele otrzymali warunki zabudowy). Kupilem zeby byla, w koncu jesc nie chce:)

I teraz dzwonie do gminy zeby sie dowiedziec co i jak bo mam plan zeby wybudowac domu, a tu pani mi mowi, ze w 2013 roku weszla ustawa o ochronie gruntow rolnych i lasow i teraz zeby dostac wyrunki zabudowy musze zostac rolnikiem... Czyli kupic lub wydzierzawic 1ha gruntu. Dogadalem sie z ludzmi, od ktorych kupilem ziemie i zgodzili sie wydzierzawic mi ten 1ha. Moje pytanie brzmi jak musi wygladac taka umowa, co musi byc tam zawarte. Oczywistym jest, ze nie chce tego robic przez notariusza zeby nie wyrzucac pieniedzy w bloto ( chyba ze notariusz jest koniecznoscia), w szczegolnosci, ze wydzierzawiam ja tylko w celu otrzymania warunkow zabudowy, a nie z zamiarem uprawy czegokolwiek tam.

Pozdrawiam i dziekuje z gory za pomoc

Witaj , mnie również w Urzędzie poinformowano ,że muszę wydzierżawić grunt co najmniej 2 ha bo średnia powierzchnia gospodarstwa w mojej miejscowości wynosi 1,80 ha. Umowa musi być spisana u notariusza na czas min. 10 lat . Potrzebować będziesz wypisu z ewidencji gruntów na te działki , które będziesz dzierżawił . Tak na marginesie w 2009 kupiłeś działkę rolną a nie budowlaną

Witaj , mnie również w Urzędzie poinformowano ,że muszę wydzierżawić grunt co najmniej 2 ha bo średnia powierzchnia gospodarstwa w mojej miejscowości wynosi 1,80 ha. Umowa musi być spisana u notariusza na czas min. 10 lat . Potrzebować będziesz wypisu z ewidencji gruntów na te działki , które będziesz dzierżawił . Tak na marginesie w 2009 kupiłeś działkę rolną a nie budowlaną

Dzieki za odpowiedz.

O kurcze czyli to nie jest taka prosta i latwa sprawa jak myslalem zeby to zalatwic. Czy musze to dzierzawic na te 10 lat czy np. po zakonczonej budowie moge sie zrzec tego gruntu?

Dlaczego sadzisz, ze kupilem dzialke rolna, a nie budowlana ( Placilem jak z budowlana :))?

Dlaczego sadzisz, ze kupilem dzialke rolna, a nie budowlana ( Placilem jak z budowlana :))?

Działka na gruncie rolnym, nawet z wydaną WZ,nie jest jeszcze działką budowlaną,a z prawem do zabudowy po spełnieniu określonych warunków.Ty ich nie spełniłeś np wyłączając grunty rolne z produkcji rolnej i przeznaczając na zabudowę.Teraz przepisy się zmieniły.

Działka na gruncie rolnym, nawet z wydaną WZ,nie jest jeszcze działką budowlaną,a z prawem do zabudowy po spełnieniu określonych warunków.Ty ich nie spełniłeś np wyłączając grunty rolne z produkcji rolnej i przeznaczając na zabudowę.Teraz przepisy się zmieniły.

Jakas masakra, zostaly wydane WZ i nagle prawo zadzialalo wstecz i warunki zostaly cofniete bo prawo sie zmienilo.

Czy jest jakis sposob zeby to ominac? Tak jak pisalem poprzedni wlasciciele zgodzili sie wydzierzawic mi hektar gruntu, ale chyba nie zdawali sobie sprawy jak wyglada ta procedura, a ja nie chce ich az tak fatygowac, w koncu oni nie maja w tym zadnego interesu.