Melmack 22.03.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Witam, Czy ktoś orientuje się jaka powinna być zależność między sumaryczną mocą grzejników obliczoną dla całego domu a mocą kotła (paliwo stałe)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.03.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Na pewno grzejniki powinny mieć większą moc - o ile to zależy jaką temperaturę zasilania chcesz dawać - im większa moc grzejników tym niższa temp. zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 22.03.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 moc kotła to 0,8 mocy grzejników, przynajmniej mnie tak uczono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 22.03.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 moc kotła to 0,8 mocy grzejników, przynajmniej mnie tak uczono Duża moc grzejników obniża temperaturę pracy kotła , a to nie jest dobre dla kotła . Grzejniki dobiera sie do zapotrzebowania ciepła przy konkretnych parametrach zasilania i powrotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.03.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Duża moc grzejników obniża temperaturę pracy kotła , a to nie jest dobre dla kotła . Grzejniki dobiera sie do zapotrzebowania ciepła przy konkretnych parametrach zasilania i powrotu. a temperatury powrotu i kotła nie reguluje się odpowiednim zaworem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.03.2015 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 a temperatury powrotu i kotła nie reguluje się odpowiednim zaworem? Reguluje sie, np 4D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 23.03.2015 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Ale zawór nie działa bez pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Melmack 23.03.2015 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Na pewno grzejniki powinny mieć większą moc - o ile to zależy jaką temperaturę zasilania chcesz dawać - im większa moc grzejników tym niższa temp. zasilania. Co prawda piec będzie węglowy, ale nie chcę sobie zamknąć drogi do przejścia na gaz, dlatego myślę o temperaturach 55/45 zamiast 75/65 (będzie i pompa i zawór czterodrogowy). Jakieś przeciwskazania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.03.2015 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Co prawda piec będzie węglowy, ale nie chcę sobie zamknąć drogi do przejścia na gaz, dlatego myślę o temperaturach 55/45 zamiast 75/65 (będzie i pompa i zawór czterodrogowy). Jakieś przeciwskazania? Nie widzę przeciw skazań. możesz trzymać wyższą temp. na kotle a zaworem podmieszać żeby uzyskać to co chcesz na zasilaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 23.03.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Pierwotne pytanie jest chyba mocno nieprecyzyjne (brak informacji typu szczytowe zapotrzebowanie na CO, bufor CO, zbiornik CWU, zapotrzebowanie CWU) Zaprosisz 3 hydraulików i każdy z nich zaproponuje inną wartość mocy kotła; 14kW, 24kW, 36kW. Czy to oznacza, że w zależności od wyboru majstra/kotła, będziesz miał inna moc grzejników w tym samym budynku? PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 23.03.2015 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Co prawda piec będzie węglowy, ale nie chcę sobie zamknąć drogi do przejścia na gaz, dlatego myślę o temperaturach 55/45 zamiast 75/65 (będzie i pompa i zawór czterodrogowy). Jakieś przeciwskazania? Dobierz więc je mocowo do zapotrzebowania na ciepło tak, żeby przy 55*C na zasilaniu wystarczały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark3k 23.03.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Ale zawór nie działa bez pompy Działa na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts