Kamilos88 22.03.2015 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Dobry Wieczór chciałbym nakreślc sytuacje. Mam w planie zakup działki C. Działka B i A jeszcze nie ma swojego właściciela. Jest wytyczona Droga wspólna D o szerokości 6m. Jest zostawiony zapas 0.5m od płotu już sąsiada. Dojazd z Drogi E na samym brzegu drogi jest słup energetyczny, oraz w pobliżu zapewne wodociągi do innych domów sąsiednich. Z tego co już wyczytałem nie prąd i woda nie może iść w jednym wykopie, a muszą być dwa i to szerokość od siebie minimum 1m. Do czego zmierzam, właściwie plan budowy mam zamiar rozpocząć za 3 lata. No ale czy warto już teraz zadbać o przyłącze ? i puścić w drodze to wspólnej ?? Bo co Jak sąsiad z A i B nie pozwoli potem ?? Czy jeśli już zostanie pociągnieta woda i prąd drogą mam prawo żądać udziału w kosztach od działki A i B ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 23.03.2015 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Czy droga ma osobny nr działki czy może tylko służebność przejazdu? Przed zakupem można jeszcze sprawdzić w odpowiednich instytucjach warunki przyłączy, żeby się nie okazało później, że rozbudowa przyłączy będzie kosztowna. Sprawdzić na mapach jak idzie woda itd. Ps. Powiem Ci na swoim przykładzie ciągnąłem przez 2 działki sąsiadów wodę mam od nich pisemne zgody ale nie potwierdzone przez notariusza, 90m wodociagu zbudowałem sam i jestem jego właścicielem, mogę nim zostać i gdy jeden z sąsiadów przyjdzie po zgodę o dołączenie się prosić go o opłatę za rozbudowę, lub przekazać odcinek gminie i nie martwić się o ewentualne awarie. Mogłem też ciągnąć wodę pod ulicą, ale wtedy drogi powiatowe chciały, żebym płacił podatek do końca życia . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts