Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze Wody i Energi

Kamilos88

Recommended Posts

Dobry Wieczór chciałbym nakreślc sytuacje.

Mam w planie zakup działki C. Działka B i A jeszcze nie ma swojego właściciela. Jest wytyczona Droga wspólna D o szerokości 6m. Jest zostawiony zapas 0.5m od płotu już sąsiada.

Dojazd z Drogi E na samym brzegu drogi jest słup energetyczny, oraz w pobliżu zapewne wodociągi do innych domów sąsiednich.

Z tego co już wyczytałem nie prąd i woda nie może iść w jednym wykopie, a muszą być dwa i to szerokość od siebie minimum 1m.

Do czego zmierzam, właściwie plan budowy mam zamiar rozpocząć za 3 lata. No ale czy warto już teraz zadbać o przyłącze ? i puścić w drodze to wspólnej ?? Bo co Jak sąsiad z A i B nie pozwoli potem ??

Czy jeśli już zostanie pociągnieta woda i prąd drogą mam prawo żądać udziału w kosztach od działki A i B ?

dd.jpg

Czy droga ma osobny nr działki czy może tylko służebność przejazdu?

Przed zakupem można jeszcze sprawdzić w odpowiednich instytucjach

warunki przyłączy, żeby się nie okazało później, że rozbudowa przyłączy będzie kosztowna.

Sprawdzić na mapach jak idzie woda itd.

Ps. Powiem Ci na swoim przykładzie ciągnąłem przez 2 działki sąsiadów wodę

mam od nich pisemne zgody ale nie potwierdzone przez notariusza, 90m wodociagu

zbudowałem sam i jestem jego właścicielem, mogę nim zostać i gdy jeden z sąsiadów przyjdzie

po zgodę o dołączenie się prosić go o opłatę za rozbudowę, lub przekazać odcinek gminie

i nie martwić się o ewentualne awarie. Mogłem też ciągnąć wodę pod ulicą, ale wtedy

drogi powiatowe chciały, żebym płacił podatek do końca życia :eek: .

pzdr