Haberla 22.03.2015 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Mam zamiar wmurować sobie równolegle własnoręcznie zespawane rury na kształt poręczy/drążka w ścianę w pokoju. Chcę się na nich podciągać. Za płytą gipsową jest "właściwa" ściana dlatego musiałbym w miejscu gdzie chcę zamontować mój drążek na początku wyciąć kawałek tej płyty gipsowej i dalej jak? Lepiej będzie przykręcić takie coś bezpośrednio do ściany, czy jednak zrobić otwory włożyć 2 końce poręczy i zabetonować? Chodzi mi o to by po miesiącu drążek nie chwiał się i by ściana nie była popękana w pokoju. Dzięki za pomoc PS: ściany są dość stare i się nieco sypią :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 23.03.2015 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 opisz dokładniej jak wygląda ta ściana.Z czego, czy płyta jest naklejona na ścianę, czy może na jakimś stelażu, jakiej grubości ściana, co jest po drugiej strony sciany (jakie pomieszczenie)pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haberla 23.03.2015 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Płyta gipsowa jest naklejona bezpośrednio na ścianie (z tego co pamiętam to zrobiono parę kleksów jakiegoś kleju czy czegoś i przyłożono do tego płytę). Pomiędzy płytą a ścianą jest może 2-4 cm luka. Ściana "właściwa: ma gdzieś około 30 cm grubości i jest ona ścianą boku domu (nwm jak to fachowo nazwać) za ścianą jest ulica Jestem zielony w tych sprawach więc byłbym bardzo wdzięczny za dokładne opisanie jak się za to zabrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 24.03.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Ja bym uspawał konstrukcję, tak żeby od strony ściany był jakiś solidny płaskownik i ten płaskownik przymocował bym solidnie do ściany.Nie napisałeś niestety, z czego jest ściana. Jak z gazobetonu albo cegły dziurawki, to kiepsko, jak z pełnej cegły to lepiej. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 24.03.2015 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 a czemu nie do sufitu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 24.03.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 a czemu nie do sufitu ? W sumie to sensowne rozwiązanie. Jeśli strop jest betonowy, to kołki stalowe do betonu powinny załatwić sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haberla 24.03.2015 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Ściana jest z cegły pełnej. Co do sufitu to nie ma mowy. Wygląda to podobnie jak z ścianami. Podwieszone płyty gipsowe na starym suficie dokładnie nwm z czego jest ale jedno jest pewne zamontowanie tam czegokolwiek cięższego równa cię zerwaniem sufitu.Mam rozumieć, że najlepszym rozwiązaniem będzie wycięcie w ścianie płyty gipsowej w miejscu gdzie chcę umieścić drążek i przymocowanie tej konstrukcji śrubami do płaskownika?(płaskownik zaś wkręcić na długich śrubach do ściany?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 25.03.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 ja bym po prostu przyspawał te twoje rury do płaskownika.A płaskownik do ściany na stalowe kołki, dość długie i solidne, fi12 pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Haberla 29.03.2015 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2015 Dzięki wszystkim za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 03.04.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Co do sufitu to nie ma mowy. A niby dlaczego? To nie jest głupie rozwiązanie, bo sufit nie będzie przenosił obciążenia skierowanego pionowo w dół, jeśli tę ramę oprzesz na podłodze. On będzie wtedy przenosił tylko niewielkie obciążenie boczne. Przy twoim "podciąganiu" największe obciążenie (skierowane pionowo w dół) będzie przenosić podłoga. Na sufit będzie działała tylko niewielka siła boczna, a nie wyrywająca. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts