Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ku przestrodze! Fatalna jakość kostki Libet

Recommended Posts

Libet to najgorszy wybór jakiego można dokonać! Ja już walczę z nimi od listopada. Wydałem ponad 42 tyś na ich produkty. Reklamację uznali owszem, ale dali mi 10% upustu na towar. Śmieszna sprawa produkty są droższe o 20-30% od konkurencji (buszrem, kamal), a wyglądają fatalnie!!!

Rozmawiałem z technologiem na oględzinach. Powiedział, że oni nie wibrują tych płyt tarasowych, dlatego są takie dziury (widoczne na zdjęciach), że woda stoi na nich. Trafiają się wgłębienia wielkości talerza małego talerza (ok 10-12cm średnicy).

Najśmieszniejsze są reklamacje. Przyjechał technolog i wiecie co? Zapytał czy mam może poziomicę pożyczyć bo on nie może wykonać zdjęć bez niej. Kompletnie Pan był nie przygotowany do oględzin. Na koniec uznał, że jego urządzenia pomiarowe (czyt. metrówka) jest nie miarodajna, ponieważ może być rozciągnięta. A norma u nich jest taka, że jak zamówiłem kostkę 6 cm to odchyły 6mm są w normie. Zdarzają się egzemplarze 5,4 cm oraz 6,6cm to w sumie wychodzi 1,2 cm różnicy na niektórych kostkach. Według specjalisty technologa to jest w granicach normy. Zamawia człowiek kostkę PREMIUM i dostaje dziadostwo. Przestrzegam przed zakupem wyrobów tego producenta. Kostka na spodzie sama się kruszy pod palcami. Z powierzchni śrutowanej Akropol i Picolo odpada po zimie wierzchnia warstwa robiąc dziury. Rogi kostki też są strasznie od szczypane.

Oczywiście na wystawce kostka wygląda pięknie. Jest równiutka, nie ma zagłębień. Rewelacja! W rzeczywistości dostaje się produkt III gatunku.

Uważajcie na tego producenta.

Kto ma podobne problemy z tym producentem???

foto 1.jpg

foto 3.jpg

foto 4.jpg

foto2.jpg

Ten technolog cos kręci. Żadna kostka brukowa nie powinna wykazywać rys, odprysków lub rozwarstwienia to raz.

Norma mówi, o ile dobrze pamietam, to kostka powinna trzymac dla grubości kostki do 100 mm:

- długość i szerokość ± 2 mm,

- grubość ± 3 mm; a nie zadne 6 mm.

Te płyty i tak dobrze wyglądaja jak są tylko prasowane.

Buszrem przynajmniej jest o 20% tańszy

Co do technologa to kolejny argument, że oględziny reklamacyjne były przeprowadzone na sztukę. Aby przyjechać i się pojawić.

Jest jakaś ogólna norma kostki brukowej? Czy to każdy producent ustala sobie sam "jakaś tam normę" i się jej trzyma? Normę pod którą można podciągnąć każde uchybienia w produkcji?

Produkt wyprodukowany według jakiś własnych wewnetrznych wytycznych nie mógby sie nazywac kostka brukową a tym bardziej nie mogliby sprzedawac tego produktu pod ta nazwą.

Libet deklaruje, że kostka została wyprodukowana zgodnie z norma, a jak autor pisze rzeczywistość jest inna. Dodatkowo kupujący został wprowadzony w błąd co do odchyłów wymiarów http://www.libet.pl/wp-content/uploads/2014/07/08-piccola.pdf

Edytowane przez bizslawek
poprawa linka

1. Stosowanie Polskich Norm (PN) jest dobrowolne. 2. Powołanie się na PN w przepisie prawnym nie zmienia jej dobrowolnego statusu, chyba że ustawodawca świadomie chce ten status zmienić, co jest możliwe przez wyraźne wskazanie tylko w postanowieniach innej ustawy.

Mimo większych trudności ze zbyciem towaru niezgodnego z normą, możliwość takiej produkcji daje szansę kreatywnym producentom wprowadzania własnych rozwiązań, co w systemie obowiązkowym jest niemożliwe. Inaczej mówiąc - system normalizacji dobrowolnej nie hamuje postępu technicznego i stwarza warunki do swobodnej konkurencji. W systemie normalizacji dobrowolnej wytwórca może wykonać wyrób całkowicie niezgodnie z aktualnymi normami, o ile może na żądanie udowodnić, że jego wyrób spełnia co najmniej oczekiwane poziomy bezpieczeństwa, określone przepisami prawa, jeśli takowe istnieją. Kryteria jakościowe wymusza natomiast rynek.

Cytat za: http://wiedza.pkn.pl/web/wiedza-normalizacyjna/stanowisko-pkn-w-sprawie-dobrowolnosci-pn

Zareklamowałem i co mam z tego? Uznali reklamację, ale dali mi 10% upustu. To przy cenie konkurencji (buszremu) nadal jest ona droższa o 10%. Kupiłbym innego producenta i nawet jeśli również by nie spełniła moich oczekiwań przynajmniej bym miał ok. 4500 zł w kieszeni. A tak zapłaciłem 9 tyś więcej za kostkę Premium i dostałem kostkę w tragicznym stanie. Jestem lżejszy o 9000 zł i mam dziadostwo na podwórku. Dałem im ostatnią szanse żeby dali mi cenę podobną do ceny konkurencji. Ciekawe co się będzie działo.

P.S.

Tak na marginesie to ciekawy temat się rozwinął jeśli chodzi o te normy. Nie sądziłem, że to będzie, aż tak ciekawe :)

Czy ktoś jeszcze walczy z Libetem albo walczył? Może ktoś ma jakieś sukcesy w walce z tą firmą???