rogalxxx 23.03.2015 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 (edytowane) WitamMam dom z bala z początku XXw.-w zeszłym roku docieplony wełna 15cm otynkowany.Problemem obecnie jest brak fundamentów (maja może 50cm głębokości-ocieplone 15cm styroduru przy docieplaniu ścian) więc przy strefie przemarzania w Białymstoku na 1,4m w ciul ciepła wysysane jest z domu posadzką (nie wiem nawet czy cokolwiek jest w posadzce-poprzedni właściciel który dom remontował nie popisał się i w tym przypadku).Fundamentów nie domuruję w głąb, pozostaje docieplić posadzkę. Jak i czym docieplic około 90m2 posadzki? Chcę uniknąć robienia kolejnej wylewki-wolę mieć więcej izolacji termicznej. Dlaczego? Ponieważ dom ma kuchnię podpiwniczoną (piec na olej), podłoga na legarach, podniesioną względem 3/4 parteru o jakies 9-10cm (stopień) i właśnie do tego poziomu chciałbym dorównać resztę. Dwie pieczenie przy jednym ogniu-izolacja i pozbycie sie durnowatego uskoku. Mój pomysł to 8cm styroduru na wylewkę, na to płytę pilśniową/wiórową i panele. Powierzchnia użytkowa sie nie zmienia, wiec panele w wiekszości mógłbym użyć ponownie.Czy płyty jakoś kotwić do posadzki? czy tylko na piankę montażową? Gdzie i jaką dawać paroizolację?Proszę o konstruktywną krytykę i komentarze. pozdrawiam forumowiczów Edytowane 23 Marca 2015 przez rogalxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 23.03.2015 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Jeśli masz dostęp do fundamentów od strony zewnętrznej, to można w ich okolicy dać dodatkową izolację: Styrodur w środku, to na bogato będzie. Wystarczy EPS100 - będzie prawie 3 razy taniej, a efekt izolacji ten sam. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogalxxx 23.03.2015 09:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 eh, szkoda, że wcześniej nie pomyślałem- fundament był cały odkopany, mogłem w poziomie dać jeszcze. a teraz znów polbruk zrywać, odkopywać itd itp.serdecznie dziękuję za podpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 24.03.2015 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 jeżeli nie chcesz robić kolejnej wylewki to dostępne są tzw. suche jastrychy (np. fermacell), cenowo jednak wyjdzie 2-3 razy drożej niż wylewka cementowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts