Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

docieplenie posadzki na gruncie w domu z bala

rogalxxx

Recommended Posts

Witam

Mam dom z bala z początku XXw.-w zeszłym roku docieplony wełna 15cm otynkowany.

Problemem obecnie jest brak fundamentów (maja może 50cm głębokości-ocieplone 15cm styroduru przy docieplaniu ścian) więc przy strefie przemarzania w Białymstoku na 1,4m w ciul ciepła wysysane jest z domu posadzką (nie wiem nawet czy cokolwiek jest w posadzce-poprzedni właściciel który dom remontował nie popisał się i w tym przypadku).

Fundamentów nie domuruję w głąb, pozostaje docieplić posadzkę. Jak i czym docieplic około 90m2 posadzki? Chcę uniknąć robienia kolejnej wylewki-wolę mieć więcej izolacji termicznej. Dlaczego? Ponieważ dom ma kuchnię podpiwniczoną (piec na olej), podłoga na legarach, podniesioną względem 3/4 parteru o jakies 9-10cm (stopień) i właśnie do tego poziomu chciałbym dorównać resztę. Dwie pieczenie przy jednym ogniu-izolacja i pozbycie sie durnowatego uskoku.

Mój pomysł to 8cm styroduru na wylewkę, na to płytę pilśniową/wiórową i panele.

Powierzchnia użytkowa sie nie zmienia, wiec panele w wiekszości mógłbym użyć ponownie.

Czy płyty jakoś kotwić do posadzki? czy tylko na piankę montażową? Gdzie i jaką dawać paroizolację?

Proszę o konstruktywną krytykę i komentarze.

pozdrawiam forumowiczów

Edytowane przez rogalxxx