wihajster 14.04.2015 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Wedlug informacji z Hewalex to rozszczelnienie skraplacza, który jest w zbiorniku. Ktoś wcześniej napisał, że skraplacz pewnie stalowy....(...) Skraplacz nie może być wewnątrz zbiornika jeśli jest stalowy bo miałby kontakt z wodą użytkową. Powszechnie stosowane jest wykonanie polegające na nawijaniu rur skraplacza na zbiorniku po zewnętrznej stronie. Najlepiej zrobić zdjęcia układu chłodniczego po zdjęciu osłony, może coś się wyjaśni. Inaczej tylko gdybanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajent007 15.04.2015 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 "woda dostała się do układu freonu"- tak brzmiała diagnoza. "jeśli doszła do sprężarki to naprawa jest niemożliwa". No i doszła. Po awarii z kranu ciepla woda leciała jakby układ był zapowietrzony, a każde włączenie pompy wywalało bezpieczniki.Fragment z instrukcji obsługi: "Ciepły czynnik roboczy przepływa przez sprężarkę, podnoszącą jego ciśnienie itym samym temperaturę, a następnie przez skraplacz (wymiennik ciepłagórnego źródła). W tym wymienniku następuje oddanie ciepła przez czynnikroboczy wodzie zgromadzonej w zasobniku."W instrukcji jest też rysunek pokazujący wężownicę w zbiorniku (D) w której skrapla się czynnik. Nie wiem jak tu wkleić rysunek.https://lh5.googleusercontent.com/-rSpCB0x1a6M/VS5TlsVxizI/AAAAAAAAEV0/-3asWSM5KKw/w1078-h809-no/Zrzut%2Bekranu%2Bz%2B2015-04-15%2B13%3A55%3A17.png Właśnie Hewalex nie zrobił tego jak się powszechnie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 15.04.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 "woda dostała się do układu freonu"- tak brzmiała diagnoza. (...)a każde włączenie pompy wywalało bezpieczniki.(...) Totalny złom. To się nie nadaje w tym stanie nawet jako zasobnik CWU działający z innym źródłem ciepła (grzałką czy kotłem). Ja rozumiem że powszechnie "branduje się" swoim logo masowo produkowane urządzenia w Chinach, ale odpowiedzialny polski "producent" powinien lepiej ocenić jakość tego co "produkuje".... Nie tylko cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 15.04.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2015 Mylisz się co do opłacalności grzania prądem i meetingiem . Przykład realny mój dom , zużycie roczne na co ok. 6000 kw przy cop 3,5 meetingiem mi wychodzi 6000 /3,5 x 0,4 pln =685 pln przy czystym prądzie 6000 X 0,33pln =1980 pln . przy 6 lat żywota pc wychodzi 685X6=4100 pln,przy prądzie 1980X6=11880 pln , więc nie wyjdzie taniej prądem, a pc z powodzeniem będzie pracować dłużej niż 6 lat , po za tym sama sprężarka to koszt ok 1200 pln , więc ewentualna naprawa jak ktoś się uprze też wchodzi w grę . Mógłbyś podać model tego Meetinga? Jakoś całoroczmy COP na poziomie 3,5 dla mnie brzmi niewiarygodnie no i jeszcze kwestia tego COP dla jakich parametrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmar 29.04.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Witam, moje doświadczenie z pompą PWPC 3,8 - 3W 300 jest niemal identyczne. Zakup X. 2010 (razem z układem solarnym), w marcu br. nastąpiło rozszczelnienie skraplacza, co ciekawe, pompa w tym okresie była wyłączona, ciepłą wodę miałem z kotła c.o. Wyrok serwisantów z Hewalexu) - nie do naprawienia. Pompa chodziła max. 1,5 godz. dziennie, i to nie zawsze, bo wodę latem grzały solary. Dostałem propozycję z Hewalexu zakupu nowego urządzenia (PCWU 300 SK 2,3 KW), w którym wyeliminowano "genetyczny" błąd (skraplacz zatopiony w zbiorniku). Cena: 4541 zł. Nie zdecydowałem się, na razie mebel użytkuję jako zasobnik + grzałka (panowie serwisanci odcięli - dosłownie - układ elektryczny pompy), dzięki czemu działa wyświetlacz i grzałka.A teraz najciekawsze: mój sąsiad, którym w tym samym czasie kupił identyczną pompę z zasobnikiem, poinformował mnie o jej "awarii" - symptomy są jednoznaczne: rozszczelniony skraplacz.W tej sytuacji wydaje się zasadna POWAŻNA ROZMOWA Z HEWALEXEM. To już nie jest przypadek, to pachnie błędem konstrukcyjnym, co do którego producent miał pełną wiedzę i świadomość. Proszę o kontakt co do dalszych kroków w tej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajent007 30.04.2015 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) Myślałem o jakimś zbiorowym wystąpieniu. Wpisałem swoją opinię na ichniego fajsbuka, ale się nie pojawił oczywiście. Skontaktuje się z UOKIK - zobaczymy może zasugerują jakieś działanie. Ciekawe ile takich pomp sprzedali... W tym poscie już nas jest czterech. Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez ajent007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 30.04.2015 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Użytkownicy pomp z nieszczelnym skraplaczem bierzecie kąpiel w wodzie z domieszką oleju chłodniczego miejcie tego świadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 30.04.2015 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Mógłbyś podać model tego Meetinga? Jakoś całoroczmy COP na poziomie 3,5 dla mnie brzmi niewiarygodnie no i jeszcze kwestia tego COP dla jakich parametrów? Wiarygodne , wiarygodne , nawet zmierzone .Wystarczy mieć dobrze wykonane DZ ,w którym w najgorszym momencie (luty) ma najniższą tem zasilania +3*C , średnia tem dz z sezonu grzewczego pewnie powyżej +5-+6*C , dobrze ocieplony dom pozwala na zasilanie GZ tem max 32*C , choć średnia sezonowa wyjdzie mniejsza i tyle na ten temat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 30.04.2015 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Faktycznie wychodzi że ten model Hewalexa jakiś felerny jest . Ciekawe czy jak kupowaliście tą pc czy, sprzedawca nie podkreślał ze pc jest ok ,Polska produkcja , nie jakiś tam chinol , że Panie dostęp do części i serwisu i takie tam . A w realu , wygląda jak wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 30.04.2015 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) Wiarygodne , wiarygodne , nawet zmierzone .Wystarczy mieć dobrze wykonane DZ ,w którym w najgorszym momencie (luty) ma najniższą tem zasilania +3*C , średnia tem dz z sezonu grzewczego pewnie powyżej +5-+6*C , dobrze ocieplony dom pozwala na zasilanie GZ tem max 32*C , choć średnia sezonowa wyjdzie mniejsza i tyle na ten temat . Podaj mi model tej pompy ciepła. Pierwsze słyszę, że gruntową można dostać za 4000 - 6000zł (w jednym z poprzednich komentarzy powołałeś się na tą cenę przy liczeniu opłacalności) Meetinga da się naprawić bez problemu ,podobnie jak twoje chińskie exotermy , tylko koszt naprawy ( jeśli ten meeting się zepsuje , mi jakoś przez cztery sezony się nie zepsuł ) meetinga , będzie wieeeele niższy niż innych pc. A swoja drogą co to za awaria musi być żeby nie dało się naprawić pc ? Inna sprawa że faktycznie jak mi przechodzi jeszcze ze cztery sezony , to nawet jak się zepsuje to raczej wymienię na nowy model meetinga -lub czegoś równie taniego- w końcu te 4-6 k to jeszcze żaden majątek Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez yaiba83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 30.04.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Tak trudno poszukać np alledrogo meeting 7 kw , tam w detalu są po 5k ale da się to kupić taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cziwello 03.05.2015 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Witam. Pytanie jak w temacie - pompa Hewalexa (PWPC-3,8H-A 2-W300). Uszkodzenie nienaprawialne - perforacja spirali. Co zrobić z takim dużym gabarytowo sprzętem? Ktoś to kupi (np. jako zbiornik na wodę), odbierze za darmo, zutylizuje? Nie mam pojęcia jak ugryźć temat. Jeśli ktoś z forumowiczów ma jakąś propozycję... nie znalazłem nigdzie niestety podobnego tematu. Pozdrawiam. Bardzo chętnie ją odbiorę jeżeli oczywiście jeszcze ją masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrow23 06.05.2015 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 może na części, ale to trochę zabawy ze zbywaniem tego pojedynczo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okr2 22.05.2015 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Myślałem o jakimś zbiorowym wystąpieniu. Wpisałem swoją opinię na ichniego fajsbuka, ale się nie pojawił oczywiście. Skontaktuje się z UOKIK - zobaczymy może zasugerują jakieś działanie. Ciekawe ile takich pomp sprzedali... W tym poscie już nas jest czterech. Chciałem zachować wstrzemięźliwość ale widzę co się dzieje i nie jest tak jak mnie zapewniano, że awaria pompy to jakieś oderwane od rzeczywistości kuriozum. Tekst "nigdy się z tym nie spotkałem z takim przypadkiem" był wtłaczany chyba na szkoleniach. Powtarzał to każdy pracownik z którym rozmawiałem. Tylko na forum jakoś tego więcej... Po awarii zaproponowano mi najnowszy produkt (odpowiednik) z 3tys. Zabrałem. Radość trwała krótko - zgłosiłem się z prośbą o przegląd firmowy, uprawniający do przedłużenia gwarancji - otrzymałem odp. że zakupiłem produkt po niższej cenie i taki excluzive mi się z tego wyłącznie tytułu nie należy. Przy czym zostałem o tym poinformowany długo po zakupie. Przed zakupem, na etapie ustalania ceny niska cena za nową pompę miała być powodowana jedynie tą kuriozalną awarią pierwszej pompy, a nie brakiem możliwości przedłużenia gwarancji na nowy zakup. Reasumując: o ile zawsze zakładam jakieś okoliczności łagodzące to tutaj firma jasno dała mi do zrozumienia, że nie interesują się dalszym losem swojego produktu i jeśli tylko znajdą pretekst to po sprzedaży wykpią się od dalszego serwisowania, przynajmniej nie dłużej niż to konieczne. Po kolejnej awarii spodziewam się jedynie kolejnej "super oferty". Myślę, że ot pomoże innym w rozważaniu nad wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 22.05.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 bierz super oferte i zarób na allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okr2 22.05.2015 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 bierz super oferte i zarób na allegro Gupi jestem że się uparłem na pompę... podczas gdy producent dał mi okazję do podziału zysków z naiwnych. Następnym razem na pewno tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajent007 24.05.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Super Oferta to tylko pozór.Pierwotnie kupiłeś pompę za ponad 7tys. Jak się rozleciała to dołożyłeś 3 tys i masz pompę za 9tys.Czyli w cenie, w jakiej pompy sprzedają obecnie. Z tym, że nie całkiem- bo jako użytkownik problemowy nie masz prawa do przedłużenia gwarancji.Ja tej opcji nie wybrałem. Nie chce też zarabiać na sprzedaniu komuś knota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakubirl 27.11.2016 01:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2016 I pomyśleć że hewalexowi samochody naprawiam i 3 ulice ode mnie mają siedzibę i 2 osoby które znam tam pracują . Ceny mają kosmos podobno a dla pracowników taki rabat że drożej niż dla detalisty . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
indiii 20.01.2017 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Ciesze sie, ze trafilem przypadkiem na ten watek...rozpatrywalem zakup hewalexa ale widze, ze nie ma szans na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ajent007 22.01.2017 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Ciesze sie, ze trafilem przypadkiem na ten watek...rozpatrywalem zakup hewalexa ale widze, ze nie ma szans na to. A ja się cieszę, że ten topik pozwolił Tobie podjąć decyzję i zrezygnnować z zakupu towaru od firmy ktora tak traktuje swoich klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts